Fastighetsägarna

Nationellt Ledtidsindex 2024: Här är kommunerna som visar vägen till fler bostäder och billigare byggande

Dela

Trosa, Karlstad och Västerås har Sveriges effektivaste plan-och bygglovsprocesser för bostadsbyggande. Det visar Nationellt Ledtidsindex 2024. Bakom rapporten står initiativet Bygg i Tid, Byggföretagen och Fastighetsägarna.

– Bostadsbyggandet är historiskt lågt, trots ett fortsatt stort behov av bostäder. De bakomliggande faktorerna är många och styrs av omvärlden. Tillståndsprocessernas effektivitet har betydande påverkan och just ledtider kan lokala beslutsfattare göra något åt. Vi gratulerar Trosa, Karlstad och Västerås, och hoppas att fler kommuner inspireras av deras kvalitets- och resultatmedvetna arbete, säger Nancy Mattsson, ordförande Initiativet Bygg i Tid.

Nationellt Ledtidsindex visar också att fortsatt ökade utredningskrav driver kostnader på ett sätt som ytterligare fördyrar nyproduktion av bostäder. Kommunernas genomsnittliga ledtid har också blivit längre, trots att antalet ärenden sjunkit.

– Ledtiderna måste kortas för att inte hindra bostadsbyggande. Skillnaden mellan en ledtid på 4,7 år i stället för mer rimliga 2,5 år, är att drygt 4 000 färre bostäder kunnat byggas. Sverige har inte råd med ett sådant resursslöseri, säger Anna Broman, näringspolitisk expert, Byggföretagen.

Enligt Nationellt Ledtidsindex finns även ett samband mellan valår och längre ledtider. Allt mer komplexa projekt i kombination med minskade resurser till handläggare är andra faktorer med negativ påverkan på ledtiderna.

– Ökade utredningskrav, färre handläggare och kommande valår riskerar att hålla tillbaka bostadsbyggandet, även om Riksbanken går vidare med aviserade räntesänkningar, säger Martin Lindvall, samhällspolitisk chef, Fastighetsägarna.

Nationellt Ledtidsindex är en sammanvägning av variabler som relaterar till ledtider, resurseffektivitet, servicegrad, produktionstakt och kommuntillväxt. Tyngdpunkten ligger på att mäta tidsåtgången i detaljplane- och bygglovsprocesser.

Årets vinnare – små kommuner:

Trosa

Årets vinnare – medelstora kommuner

Karlstad

Årets vinnare – stora kommuner

Västerås

Årets klättrare – alla kategorier

Halmstad

Priset Årets Klättrare delas ut till en kommun som tydligt utfört förbättringsarbete under året och har klättrat flest placeringar jämfört med föregående års mätning. Vinnare är Halmstads kommun.

Mediekontakter:

Nancy Mattsson,
ordförande Initiativet Bygg i Tid, telefon: 08-782 87 85, 073-432 67 78

Anna Broman,
näringspolitisk expert Byggföretagen, telefon: 08-698 58 62,072-708 58 62

Martin Lindvall,
samhällspolitisk chef Fastighetsägarna Sverige, telefon: 08-613 57 32, 070-829 57 32

Kontakter

Dokument

Om oss

Vi arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad


Fastighetsägarna är branschorganisationen som arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad. Våra 15 000 medlemmar äger och hyr ut bostäder och lokaler över hela landet. Vi representerar såväl de största börsnoterade fastighetsbolagen, kommunägda bostadsbolag som privata fastighetsföretag och bostadsrättsföreningar.

Följ Fastighetsägarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Fastighetsägarna

Jönköpings energi fortsätter höja fjärrvärmetaxan kraftigt2.9.2024 10:47:42 CEST | Pressmeddelande

Fjärrvärmetaxan i Jönköpings kommun höjdes med 15 procent förra året. Nu föreslår Jönköpings energi en fortsatt kraftig höjning: 9 procent för 2025. – Beskedet är svårsmält för våra medlemmar. Frustrationen och missnöjet över förra årets rekordhöjning har inte lagt sig. Tajmingen är dessutom helt fel med tanke på att fastighetsbranschen befinner sig i kris och att kostnadsutvecklingen redan är stor. Både hyresgäster och fastighetsägare drabbas, säger Jonas Hellberg, Näringspolitiskt ansvarig för Fastighetsägarna i Jönköpings län.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye