Region Östergötland

Tre priser delas ut inför Östgötadagarna

Dela

Till helgen arrangeras höstens Östgötadagar 2024 med öppet hus på landsbygden. Startskottet blir en prisutdelning på Linköpings slott för årets konsthantverkare, landsbygdsstipendiat och Östgötadagsbakverk.

Den första helgen i september arrangeras varje år Östgötadagarna. Runt 240 företag och föreningar, som exempelvis matproducenter, gårdsbutiker, konsthantverkare och hembygdsgårdar, deltar och lockar varje år över 100 000 besökare till den östgötska landsbygden.

Inför evenemanget delas det under onsdagen den 4 september ut diplom till årets Östgötadagsbakverk, årets konsthantverkare och årets landsbygdsstipendiat vid en ceremoni på Linköpings slott. Region Östergötland ligger bakom evenemanget, utser pristagarna och sponsrar med stipendierna som delas ut. 

Årets konsthantverkare
Maja Magnuson Wiklund och Helena Höglund, Björke väveri i Söderköping, har utsetts till Årets konsthantverkare i Östergötland. De tar hand om ull efter fårklippning hos en bonde i Sankt Anna skärgård. Ullen används till att isolera olika typer av plastfria kylväskor som tillverkas i väveriet. Hantverket, hållbarhet och respektfullt omhändertagande av resurser är kvaliteter som vi vill belysa och uppmuntra genom denna utmärkelse.

Årets landsbygdstipendiat 
Björn Granstrand, Vadstena, har utsetts till Årets landsbygdsstipendiat i Östergötland. Udda Utflykter är en alternativ resguide till Sveriges okända besöksmål, med stort fokus på Östergötland, där Björn är bosatt och verksam. Förutom Udda Utflykter har han också nyligen publicerat webbsidan entdecke-vadstena.de som är en guide till Vadstenatrakten på tyska.

Årets Östgötadagsbakverk
Open New Doors Bahnhof har vunnit årets Östgötabakverk med sitt bakverk ”Raps och Rabarber”, en lättbakad hyllning till Östergötland med sina vackra rapsfält. Bakverket är en muffins med rapsolja och rabarber. Open New Doors Bahnhof är ett växtbaserat café och hantverksbageri som ligger i en gammal stationsbyggnad i Sya.

Läs mer om programmet på Östgötadagarnas webbplats 

Kontakt:
Ulrika Sundberg, projektledare, telefon 072-539 91 96, ulrika.sundberg@regionostergotland.se

Följ Region Östergötland

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Östergötland

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye