Svenska kyrkan / Härnösands stift

Härnösands stift tar adjö av sin biskop

Dela

Lördag 14 september tar Härnösands stift adjö av biskop Eva Nordung-Byström som går i pension efter tio år på posten. Till den symbolfyllda högtiden i Härnösands domkyrka är allmänhet och medarbetare runt om i stiftet inbjudna.

– Jag är ödmjukt tacksam och hedrad  för det förtroende som jag haft och önskar min efterträdare Guds välsignelser i ämbetet, säger biskop Eva Nordung-Byström inför lördagens gudstjänst, den så kallade stavnedläggningen.
– Jag är ödmjukt tacksam och hedrad  för det förtroende som jag haft och önskar min efterträdare Guds välsignelser i ämbetet, säger biskop Eva Nordung-Byström inför lördagens gudstjänst, den så kallade stavnedläggningen. Foto: Kerstin Stickler/Härnösands stift

Under gudstjänsten kommer biskopen att lägga ifrån sig mitran, biskopskåpan, biskopskorset och staven – de symboler för ämbetet som ska övertas av Härnösands stifts nästa biskop.
– Med det lämnar jag över ansvaret och uppdraget till min efterträdare. Det är en fin symbolhandling för hur man som biskop är en länk i en nästan tvåtusenårig kedja av kyrkliga ledare, där uppdraget och inte personen är det centrala, säger biskop Eva Nordung-Byström.

Efter gudstjänst inbjuds alla deltagare till mottagning på S:t Petrilogen. Enligt traditionen målas ett porträtt av avgående biskopar och i samband med mottagningen kommer Eva Nordung-Byströms porträtt att avtäckas. Porträttet har målats av konstnären Per Elof Nilsson Ricklund, Örnsköldsvik.

Härnösands stifts nästa biskop Teresia Derlén tillträder på posten i samband med sin biskopsvigning i Uppsala domkyrka söndag 22 september.

Som pensionär har Eva Nordung-Byström titeln biskop emerita.

Avskedsgudstjänsten – även kallad stavnedläggningen – lördagen den 14 september i Härnösands domkyrka inleds klockan 14.00. Media är varmt välkomna till gudstjänsten och den efterföljande mottagningen.

Se bilder på biskopen längst ner i pressmeddelandet, för fri användning.

Webbsändning av gudstjänsten kommer att kunna följas här:  Live från Härnösands domkyrka

Kontakter

Bilder

På lördag 14 september lägger biskop Eva Nordung-Byström ner staven under en högtid i Härnösands domkyrka.
På lördag 14 september lägger biskop Eva Nordung-Byström ner staven under en högtid i Härnösands domkyrka.
Foto: Kerstin Stickler/Härnösands stift
Ladda ned bild
Biskop Eva Nordung-Byström går i pension efter tio år på posten.
Biskop Eva Nordung-Byström går i pension efter tio år på posten.
Foto: Kerstin Stickler/Härnösands stift
Ladda ned bild

Härnösands stift är den regionala nivån av Svenska kyrkan i Jämtland, Härjedalen, Medelpad och Ångermanland. Stiftets huvuduppgift är att ge stöd till de lokala enheterna, de närmare 100 församlingarna i regionen. Biskop för Härnösands stifts är Eva Nordung Byström.

Följ Svenska kyrkan / Härnösands stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan / Härnösands stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye