GotlandsHem

Sammanfattning av styrelsemöte

Dela

Vid GotlandsHems styrelsemöte 3 september fattade styrelsen ett antal beslut som ett resultat av tidigare strategiarbete för GotlandsHems långsiktiga mål. Mycket kraft läggs på att skapa förutsättningar för framtidens hållbara boende och framtidens fastighetsförvaltning.

Illustration av stad
Gotlandshem involverar alla i sitt hållbarhetsarbete Gotlandshem

Hållbarhet genomsyrar utvecklingsarbetet

De hållbarhetsprojekt som startar redan i höst är resultatet av det arbete GotlandsHems alla medarbetare, ledning och styrelse har gjort sedan 2022. Som ett led i detta arbete kommer även hyresgäster bjudas in för att dela med sig av sina tankar, behov och önskemål.

 – Vi gläds åt den framåtanda som finns inom hela bolaget och jag ser verkligen fram emot det arbete som nu drar igång för att ta fram, testa och införa lösningar inom sol, vind, vatten, återvinning, delningstjänster och andra tjänster, samt inom trygghet och säkerhet, säger Mats Ågren, styrelseordförande på GotlandsHem.

Planansökan för kvarteren Myran och Höken

Under sommaren har GotlandsHem lämnat in planansökan för förtätning i kvarteren Myran och Höken i Visby.

 – Det finns en potential om 150 nya bostäder i Myran och 120 nya bostäder i Höken, vilket så att säga skulle dra ett strå till stacken för att minska bostadsbristen i Visbys närområde. Nu hoppas vi på snabb handläggning och positiva besked på vår ansökan, säger Joakim Martell. 

Strategi för försäljning

GotlandsHem vill nu pröva marknaden för ett antal fastighetsförsäljningar. Det gör vi för att även på sikt kunna vara en positiv kraft i det gotländska samhället och bidra till en bostadsmarknad i balans.

Vi har en strategi att bygga upp en långsiktigt hållbar fastighetsportfölj och en affärsmässig verksamhet som möter kraven i ägardirektivet, som bland annat säger att vi ska bygga 1 500 nya bostäder. Försäljningar är en viktig del för att finansiera nyproduktion och renoveringar.

 – Vi behöver därför arbeta vidare med frågan kring hur befintlig fastighetsportfölj ska förädlas, samt vilka fastigheter som på lång sikt har störst potential att bidra till målen, säger Mats Ågren.

Kortfattat innebär det att en plan för försäljningar som är kopplad till vår underhållsplan ger oss bästa möjliga förutsättningar att hantera såväl balansräkning, som marknadsläge och förväntade nedskrivningar. Vårt fastighetsbestånd kan därmed förvaltas så effektivt som möjligt.

– Det är i sig helt naturligt att se över sin fastighetsportfölj och vi har flera exempel när vi själva gjort detta tidigare. 2021 sålde vi GotlandsHems kvarvarande bostäder i Havdhem. Intäkten från den försäljningen har bidragit till våra satsningar i Hemse där vi nu byggt 16 nya bostäder och genomför omfattande renoveringsarbete på Silvergatan.

GotlandsHem lämnar ett förslag för beredning till Regionfullmäktige där beslut kan fattas tidigast i december.

GotlandsHem utvecklar koncernen 

GotlandsHem behöver utveckla sin organisation för att nå såväl långsiktiga mål som ägarens krav. En ny koncernstruktur kommer skapa förutsättningar att arbeta mer kostnadseffektivt med såväl renoveringar som nyproduktion men även skapa möjligheter att erbjuda nya tjänster till våra hyresgäster.

 – Vi arbetar nu intensivt tillsammans med Region Gotland för att kunna lämna konkreta förslag för politiska beslut i slutet av året, säger Joakim Martell.

Frågor

För intervju kontakta kommunikation@gotlandshem.se eller 0498–203997.

Talespersoner

Mats Ågren, styrelseordförande.
Joakim Martell, vd.

Nyckelord

Kontakter

GotlandsHem - där livet pågår

Sedan 1957 har GotlandsHem varit hela Gotlands allmännyttiga bostadsföretag och är helägt av Region Gotland. Vi äger och förvaltar drygt 4 700 hyreslägenheter och 140 lokaler som är spridda över hela ön, från Fårösund i norr till Burgsvik i söder. Vårt bostadsbestånd är varierat, från medeltida byggnader i Visby innerstad till modern bebyggelse på landsbygden.  

Följ GotlandsHem

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från GotlandsHem

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye