Ny rapport: Fast fashion är ett monster i garderoben
Idag köper svensken i genomsnitt 25 plagg per år, strumpor och underkläder undantaget. Det är tjugo plagg för mycket. I en klimatanpassad garderob kan bara fem nya plagg per år hängas in, och plagget måste även klara 270 användningar. Det visar Naturskyddsföreningens nya rapport Monstret i garderoben. Idag används en t-shirt enbart runt 30 gånger.
– Fast fashion är en affärsmodell som aldrig kan bli hållbar. Idag konsumeras enorma mängder billiga kläder av dålig kvalitet, som bara används en kort tid och som inte ens återvinns, vilket tär på naturen och ger stora klimatutsläpp. Fast fashion är out of fashion, säger Beatrice Rindevall, ordförande Naturskyddsföreningen.
Naturskyddsföreningen har räknat ut vad en klimatsmart, resurssnål och rättvis garderob innehåller. I en hållbar garderob ingår 74 plagg, och fem nya plagg kan tillföras varje år. Varje plagg måste då klara 270 användningar, vilket kan översättas till att plagget kan användas en gång i veckan i fem år.
Men idag köper svensken i genomsnitt 25 plagg per år (strumpor och underkläder samt privatimport undantaget). En klänning används i genomsnitt 26 gånger, en jacka 140 gånger och en t-shirt 30 gånger, baserat på svensk statistik över klädimporten år 2019. Jeans däremot används i genomsnitt 240 gånger. Det finns uppskattningar att de plagg som hamnar i lägsta priskategorin tenderar att bara användas 7 gånger.
Fast fashion drar med sig en rad miljöproblem, utöver klimatutsläpp. Förutom ohållbara tillverkningsmetoder med intensiv användning av bekämpningsmedel, vattenslöseri och koluppvärmda färgningsbad är även själva tillverkningen av ett plagg utspridd över världen med stora transportbehov.
Modeföretagen inom fast fashion använder många olika tekniker och triggers för att få konsumenten att överkonsumera billiga kläder av dålig kvalitet, vilket visat sig vara ett framgångsrikt koncept. Under de senaste 20 åren har den globala fiberproduktionen nästan fördubblats, och mellan 60 och 70 procent av fiberproduktionen går till kläder.
– Kläder som tillverkas för att snabbt bli omoderna och som går sönder efter en kort tid kan likställas med planerat åldrande. Det är en ohållbar affärsmodell som påverkar både klimatet och miljön negativt. Volymerna av plagg måste minska för att modebranschen ska kunna bli hållbar, säger Beatrice Rindevall.
Samtidigt har second-handmarknaden svämmat över av fast fashion-plagg av dålig kvalitet.
– Klädmarknaden är övermättad på kläder av dålig kvalitet, vilket innebär att vi behöver ändra vårt synsätt på second-handplagg. Plaggen måste användas länge för att vara klimatbra, oavsett om det är begagnat eller nytt, säger Beatrice Rindevall.
Den största delen av de kläder som konsumeras i Sverige tillverkas utomlands. Den totala klädimporten omfattade 49 miljarder kronor år 2023. Samtidigt exporterar Sverige en stor mängd begagnade kläder till andra länder. År 2023 exporterades sammanlagt 32 000 ton, vilket motsvarar cirka 3 kilo per person.
Kontakter
Anna HavulaPresschef
Tel:070-870 37 00anna.havula@naturskyddsforeningen.se
Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.
Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare – lokalt, nationellt och globalt.
Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.
Följ Naturskyddsföreningen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen
Ny rapport: Rättvis klimatomställning i praktiken18.11.2024 15:53:07 CET | Pressmeddelande
För att klimatomställningen ska bli rättvis måste de höginkomsttagare som har störst utsläpp betala mest. Låginkomsttagare med mindre klimatutsläpp bör få ekonomiskt stöd för att klara av att ställa om. Idag lägger Naturskyddsföreningen fram två styrmedelspaket med 27 konkreta förslag för en politik som sänker utsläppen och kompenserar ekonomiskt sårbara grupper.
COP29: Dödläge i halvtid på klimattoppmötet18.11.2024 09:39:06 CET | Pressmeddelande
Efter en veckas klimatförhandlingar i Baku råder stora oenigheter om vilka länder som ska betala för klimatomställningen, och hur mycket. – I mötets viktigaste fråga om klimatfinansiering är det just nu låst, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.
Miljöjuristerna och Naturskyddsföreningen anmäler regeringen till EU för bristande klimatplan7.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Sverige missar alla EU:s klimatmål. Därför skickar Miljöjuristerna och Naturskyddsföreningen idag in en anmälan av Sveriges nationella energi- och klimatplan till EU-kommissionen. – När världen svämmar över svarar regeringen med att öka svenskarnas utsläpp. Det är ansvarslöst, men bryter också mot EU-lagstiftningen. Därför anmäler vi nu regeringens destruktiva politik till EU, säger Beatrice Rindevall, ordförande i Naturskyddsföreningen.
Klimatkonferensen COP29: Naturskyddsföreningen på plats5.11.2024 13:15:20 CET | Pressmeddelande
År 2023 var det varmaste året som någonsin uppmätts och den globala uppvärmningen överstiger regelbundet 1,5°C. Naturskyddsföreningen är på plats under COP29: FN:s 29:e klimatkonferens den 11 – 22 november i Baku, Azerbajdzjan, där klimatkrisens viktigaste förhandlingar äger rum.
Besvikelse över avbrutet naturtoppmöte – men några ljusglimtar gläder2.11.2024 15:50:43 CET | Pressmeddelande
Det är en stor besvikelse att FN:s naturtoppmöte i Colombia inte kunde tas i hamn, menar Naturskyddsföreningen. Arbetet med att stoppa och vända förlusterna av biologisk mångfald går redan alldeles för långsamt. Men flera viktiga beslut hade hunnit klubbas innan mötet avbröts.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum