Örnsköldsviks Kommun

Örnsköldsviks äldsta idrottsförening - Örnsköldsviks segelsällskap 150 år

Dela

Örnsköldsviks segelsällskap, ÖSS, grundades 1874 och är Örnsköldsviks äldsta idrottsförening samt Sveriges fjärde äldsta seglarsällskap, i år firar föreningen 150 år. Under helgen 6–8 september uppmärksammas firandet genom bland annat att föreningen tillsammans med Örnsköldsviks kommun arrangerar delfinal fyra i Allsvenskan i segling.

små segelbåtar i Ulvöhamn
På lugnt vatten i Ulvö hamn Malin Wedin

Örnsköldsviks segelsällskap (ÖSS) är en aktiv förening med cirka 200 medlemmar i olika åldrar. Föreningen arrangerar seglarskolor och tävlingar som bland annat den anrika seglartävlingen Ulvöregattan. Tävlingen genomfördes första gången redan 1909 och lockar deltagare från både Sverige och Finland att besöka Höga kusten och Örnsköldsviks vackra skärgård. Sedan 2015, då Allsvenskan i segling introducerades i Sverige, har ÖSS varit med och tävlat på elitnivå i klassen J70.  Ett stort fokus i föreningen ligger på att utveckla barn- och ungdomsverksamheten genom att bland annat erbjuda jolleskola och seglarläger för nybörjare.

– Vi har under flera år arbetar aktivt med att öka intresset för kappsegling och att skapa förutsättningar för unga seglare att kunna utvecklas på lång sikt i vår förening. Massor av seglare, funktionärer och styrelsemedlemmar har genom åren, på ett mycket förtjänstfullt sätt representerat vår förening och gjort detta arbete möjligt. Vårt jubileum är en hyllning till alla som bidragit till att vårt stolta sällskap varit verksamt i mer än ett och ett halvt sekel, säger Pär Jansson, styrelseordförande Örnsköldsviks segelsällskap.   

En av Örnsköldsviks seglarsällskaps medlemmar är Hanna Jansson, 23 år, från Köpmanholmen. Hon har varit en aktiv del av ÖSS sedan hon deltog i seglarskolan för vuxna förra året. Sedan dess har hon hunnit tävla i tre Allsvenska deltävlingar och tillsammans med andra medlemmar arrangerat seglingsläger för barn och unga samt en dag där allmänheten fick testa på segling gratis i inre hamnen.

– Jag älskar teamsporter och att vara på havet, genom seglingen och ÖSS får jag kombinera dessa två. Att segla i allsvenskan innebär mycket action och man träffar på riktigt duktiga seglare från hela Sverige. Samtidigt är det roligt att inspirera andra att börja segla och vara en del av klubbens fina gemenskap, säger Hanna Jansson.

Deltävling fyra kommer att genomföras i Örnsköldsviksfjärden under fredag, lördag och söndag med första start kl 12:00 på fredag, samt kl 09:00 lördag och söndag. Det går att följa tävlingarna från inre hamnen, Örnsköldsvik eller via YouTube. Under lördagskvällen flyttar firandet in på Stadshotellet i Örnsköldsvik med middagsbankett och underhållning för föreningens medlemmar, sponsorer, funktionärer och volontärer.

Örnsköldsviks kommun vill rikta ett stort grattis till ÖSS och önskar helgens tävlanden: Johan Alsén, Gabriel Ögren, Josefine Thunmarker, Vilmer Hörnfeldt och Nina Korpisaari bra vindar och lycka till i Allsvenskans deltävling fyra.

Nyckelord

Kontakter

Pär Jansson, ordförande ÖSS, 070-331 46 72

Bilder

Tävlande båtar på öppet hav
Allsvenskan Segling deltävling två i Långedrag, Göteborg. Tävlanden för ÖSS i den främre båten: Hanna Jansson, Emma Jansson, Pär Jansson, Robert Carlsson och Ove Westman
Daniel Stenholm
Ladda ned bild
Ulvöregattan, båtar i Ulvö hamn
Ulvöregattan, båtar i Ulvö hamn
Malin Wedin
Ladda ned bild
Seglats i Höga kustens skärgård
Seglats i Höga kustens skärgård
Malin Wedin
Ladda ned bild

Länkar

Örnsköldsviks kommun är kommunens största arbetsplats. Drygt 5 000 personer i kommunal förvaltning och kommunala bolag ser till att kommunens 56 000 invånare får god samhällsservice. Kommunen är företagstät med många internationella företag, lång företagande- och industritradition och stort utvecklingsfokus där samverkan är en viktig nyckel. Närheten till Umeå gör att Örnsköldsvik är en del av en större arbetsmarknadsregion med totalt 200 000 invånare och 13 000 företag. Örnsköldsvik är en del av natursköna Höga kusten där skärgård och klippor möter skog och vildmark.

Följ Örnsköldsviks Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Örnsköldsviks Kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye