Elisabet Reslegård prisas för sitt arbete för barn och ungas läsning
Läsrörelsens grundare Elisabet Reslegård tilldelas Ingvar Lundbergpriset på 150 000 kronor från Natur & Kultur. Med priset vill Natur & Kultur uppmärksamma betydande insatser för att skapa läslust och att främja läs- och skrivinlärning.
– Det är en stor ära att få ta emot Ingvar Lundbergpriset – och ett erkännande av det arbete som Läsrörelsen har gjort. Extra roligt eftersom jag var i kontakt med Ingvar Lundberg, forskaren som priset är uppkallat efter, när jag arbetade med Dyslexikampanjen på 1990-talet.
Elisabet Reslegård har under många år drivit opinion i läsfrågan, skapat samarbeten och tänt läsgnistan hos barn och unga. Hon engagerade sig tidigt för att öka kunskapen om dyslexi/läs- och skrivsvårigheter och tog initiativ till Läsrörelsen som startade på Bokmässan år 2000, med mottot "Ge dina barn ett språk". Läsrörelsen har drivit ett tjugotal landsomfattande projekt och satsningar, bland annat med barn- och bilderböcker genom en snabbmatskedja, läsecirklar i högstadie- och gymnasieskor från Ystad till Kiruna, förvandlingen av höstlov till Läslov och Read Hour i Sverige.
– Med sitt långa och kreativa engagemang i läsfrågan är Elisabet Reslegård en mycket värdig pristagare. Med Ingvar Lundbergpriset vill vi lyfta fram just dem som stärker läsandets kraft och dess betydelse, inte minst för unga människor i färd att forma sig själva och sina liv, säger Per Almgren, vd på Natur & Kultur.
Prisutdelningen äger rum torsdag 26 september kl. 10.40 på Lärarscenen på Bokmässan i Göteborg.
Juryns motivering:
Ingvar Lundbergpriset tilldelas Läsrörelsens grundare Elisabet Reslegård för hennes stora engagemang för barns läsning och rätten till ett språk. I ett kvarts sekel har hon outtröttligt drivit opinion för läsandet. Genom stor kreativitet och ihärdigt arbete har hon tänt läsgnistan hos många barn och satt fokus på betydelsen av läsning för det demokratiska samhället.
Ingvar Lundbergpriset på 150 000 kronor tilldelas årligen en person som har gjort avgörande insatser inom forskning eller utbildning för att främja kunskap om läs- och skrivinlärning. Det kan även vara en pedagog som har utvecklat metoder för att undervisa barn i läsning och väckt deras lust att läsa, eller någon som på annat sätt stimulerat barns läsande.
Ingvar Lundberg var professor i psykologi och en internationellt erkänd forskare inom läs- och skrivutveckling och dyslexi. Vid hans bortgång 2012 beslutade Natur & Kultur att instifta ett årligt pris till hans minne. I år delas priset ut för elfte gången.
Nyckelord
Kontakter
Sanna WallinKommunikationsansvarig
Tel:076-546 86 93sanna.wallin@nok.seBilder
Om oss
Varje gång du väljer förlaget Natur & Kultur är du med och bidrar till något större. Vi är en oberoende stiftelse som ska göra skillnad i samhället. Förutom att inspirera till läsande och lärande stärker vi röster i det demokratiska samtalet genom priser, stipendier och stöd. Vi ger ordet till fler.
Följ Natur & Kultur
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Natur & Kultur
Priset Årets översättning tilldelas Daniel Gustafsson26.9.2024 12:10:00 CEST | Pressmeddelande
Översättaren Daniel Gustafsson tilldelas priset Årets översättning för sin musikaliska och förtrogna översättning av László Krasznahorkais förbryllande och humorfyllda roman Herscht 07769. Årets översättning på 100 000 kr belönar det litterära verk som är bäst översatt till svenska under 2023. Årets översättarstipendiat Hanna Sandborgh tilldelas 50 000 kr som uppmuntran till fortsatt litterär verksamhet.
16 författare tilldelas stort stipendium från Natur & Kultur25.9.2024 07:07:34 CEST | Pressmeddelande
Natur & Kulturs litterära arbetsstipendium på 100.000 kronor tilldelas 16 författare och översättare inom skönlitteratur, sakprosa samt barn- och ungdomslitteratur.
Åtta stipendier till populärvetenskapliga böcker17.9.2024 07:38:26 CEST | Pressmeddelande
Åtta forskare tilldelas varsitt populärvetenskapligt arbetsstipendium på 100.000 kronor från Natur & Kultur. De kommer i bokprojekt att utforska frågor kopplade till biologisk mångfald, klimatomställning, konsumtionsrelaterad stress, föreställningar om kvinnlig oskuld och kyskhet och mycket annat.
Sex titlar nominerade till Årets översättning18.6.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Sex översättningar har kvalificerat sig till slutomgången för priset Årets översättning. Av drygt sextio nominerade är det översättarna Cecilia Franklin, Daniel Gustafsson, Johanna Hedenberg, Inger Johansson, Jan Henrik Swahn och Ola Wallin som är kvar i slutomgången.
Nytt standardverk om den svenska litteraturhistorien på gång13.6.2024 09:56:06 CEST | Pressmeddelande
Över trettio år har gått sedan ett övergripande vetenskapligt verk om Sveriges litteraturhistoria senast utgavs. Sedan dess har mycket hänt inom litteraturen och forskningen, för att inte tala om den debatt som pågår om svensk litteraturkanon. Nu har Natur & Kultur tillsammans med professorerna Carin Franzén och Håkan Möller tagit initiativ till ett nytt standardverk, som ska skrivas av landets experter och kommer att skildra litteraturens utveckling, miljöer och betydelse, från Rökstenen till vår samtid. – Vi vill att dagens diskussion om den nationella litteraturhistorieskrivningens villkor och möjligheter ska finnas självklart närvarande i detta nya standardverk, säger Franzén och Möller. Natur & Kulturs svenska litteraturhistoria beräknas utkomma 2028. Den kompletterar Natur & Kulturs litteraturhistoria (2021), också med Franzén/Möller som huvudredaktörer. – Att ständigt revidera, eller åberopa, äldre översiktsverk blir alltmer komplicerat med tidens gång. En punkt nås då det är kl
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum