Region Östergötland

En månad med fokus på psykisk hälsa i Östergötland

Dela

Från den 10 september och en månad framåt pågår initiativet Fokus på psykisk hälsa i Östergötland. Region Östergötland gör detta för att samla ihop och lyfta de olika aktiviteter som anordnas i länet för att främja psykisk hälsa och motverka fördomar. Kommuner, föreningar och andra aktörer är delaktiga i initiativet.

– På samma sätt som besöksaktiviteter presenteras under till exempel Östgötadagarna kan vi lyfta fram de aktiviteter som sker runtom i länet och som sätter fokus på hur den psykiska hälsan kan stärkas, säger Christian Andersson.

Han är projektledare för Fokus på psykisk hälsa, har arbetat som skötare och chef inom psykiatrin och drivs av ett stort engagemang för frågorna:

– Vi vet att den psykiska ohälsan ökar. Psykisk ohälsa står för hälften av alla sjukskrivningar och antalet suicidfall ökar, både i Östergötland och nationellt. Vi måste våga prata om det, lyfta fram det arbete som görs och visa vägar till bättre mående och ett mer tillåtande samhällsklimat.

Invigning 9 september 

Initiativet startar med Suicidpreventiva dagen den 10 september och pågår fram till Världsdagen för psykisk hälsa den 10 oktober. Invigningen sker den 9 september med ett panelsamtal om kulturens och filmens betydelse för vårt psykiska välmående på Cnema i Norrköping. Där medverkar också Tilda och Frida Boisen, dotter och mor som bland annat skrivit en bok tillsammans. De möts i ett öppenhjärtigt samtal om psykiskt mående.

Tilda och Frida Boisen kommer att föreläsa i flera kommuner under fokusmånaden, till exempel i S:t Lars kyrka i Linköping den 17 september. Efteråt finns det möjlighet att träffa medarbetare från den prehospitala akutpsykiatrin (även kallad psykiatriambulansen) och ställa frågor om hur den psykiatriska vården fungerar.

– Vi ser att det finns ett stort intresse för initiativet. Flera av aktiviteterna är redan nu fullbokade, vilket känns roligt, säger Christian Andersson.

Gemensam programsida

Aktiviteterna är gratis för besökarna och finns samlade på en gemensam webbsida: regionostergotland.se/fokuspsykiskhalsa

Några axplock ur programmet:

  • Invigning av gula vänskapsbänkar i Linköping den 10 september
  • Föreläsning med Markus Torgeby, tidigare långdistanslöpare, om skogens och naturens stärkande inverkan på psykiskt mående, Mjölby den 10 september
  • Föreläsningen Snacka om sjukt, Liljeholmens folkhögskola i Rimforsa den 17 september
  • Seniordag i Söderköping den 4 oktober
  • Samtal om Ing-Marie Wieselgrens arbete för psykisk hälsa, Motala den 9 oktober
  • Film på recept, tre måndagar i rad på Cnema i Norrköping.

Kontakter

Christian Andersson, projektledare Fokus på psykisk hälsa
Telefon 072-4638975, e-post christian.andersson@regionostergotland.se

Följ Region Östergötland

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Östergötland

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye