Region Jönköpings län

Gårdsrundan 14–15 september – en helg fylld av smaker och upplevelser

Dela

Efter fjolårets succé med fler än 14 000 besökare är Gårdsrundan tillbaka igen. Över 80 besöksmål välkomnar länsinvånarna till en fest med fokus på maten i Jönköpings län. Ett tillfälle att upptäcka länets fantastiska livsmedelsföretagare och samtidigt få en inblick i hur mat produceras och förädlas.

– Det är fjärde året i rad som vi anordnar Gårdsrundan och i år är det fler besöksmål än någonsin. Både tidigare deltagare och en hel del nya verksamheter lockar med spännande smaker, natur- och kulturupplevelser, säger Christina Odén, regionutvecklare för livsmedelsstrategi och gröna näringar.

Under Gårdsrundan finns möjlighet att besöka öppna gårdar och få en inblick i hur modernt lantbruk och genuint mathantverk bedrivs. Man kan smaka och köpa råvaror i säsong, följa med på guidade turer och (kål)safari, fika och luncha på traktens och gårdens råvaror. På flera platser ordnas särskilda barnaktiviteter och på många av gårdarna kan man hälsa på olika djur, bland annat pensionerade mjölkkor. I Gislaveds kommun erbjuds dessutom gratis bussturer till besöksmålen inom kommunen.

– Den här satsningen förenar gröna näringar, kultur och entreprenörskap genom att lyfta fram lokala gårdar och producenter – något som stärker både den regionala identiteten och ekonomin. Besökarna får uppleva genuina landsbygdsföretag, hantverk och matkultur som skapar unika mervärden, säger Kerstin Hammar, regionråd (M) och ordförande i nämnd för arbetsmarknad, näringsliv och attraktivitet (ANA).

Gårdsrunda med lokal kultur

Precis som förra året finns det kulturevenemang på flera av gårdarna: många lokala författare som presenterar och läser ur sina böcker, musikinslag men också dans, kreativ workshop och öppna ateljéer. Alla besöksmål och aktiviteter finns i en interaktiv karta som nås via en QR-kod. Det finns även tryckta foldrar på bland annat bibliotek, i kommunreceptioner och hos alla medverkande verksamheter. Både foldern och den interaktiva kartan kan nås via webbplatsen Utveckling.rjl.se.  I den interaktiva kartan finns även länkar till matrundorna i både Kalmar län och Kronoberg som pågår samma helg.  

Gårdsrundan anordnas inom ramen för arbetet med den regionala livsmedelsstrategin och finansieras av Region Jönköpings län. Genomförandet är ett samarbete mellan Region Jönköpings län, LRF, Länsstyrelsen i Jönköpings län, Hushållningssällskapet Jönköping, Jönköpings kommun, Vetlanda kommun, Värnamo kommun, Gislaveds kommun, Gnosjö kommun, Vaggeryds kommun samt NUVAB och Enter Gislaved.

Läs mer om Gårdsrundan, se foldern och den interaktiva kartan på webbplatsen Utveckling.rjl

Kontakt:
Christina Odén,
regionutvecklare livsmedelsstrategi och gröna näringar, Region Jönköpings län
christina.oden@rjl.se, 073-025 94 18

Kontakter

Följ Region Jönköpings län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Jönköpings län

Fler män ska våga prata om sin psykiska ohälsa och suicid4.9.2024 15:29:13 CEST | Pressmeddelande

Samtal om suicid minskar risken för att en person ska ta sitt liv och bemötandet är av central betydelse. Framförallt är det svårt att få män att prata om sin psykiska ohälsa och två tredjedelar av de som tar sitt liv är män. För att fler ska våga bryta isen pågår olika aktiviteter runt om i Jönköpings län under vecka 37 som en del av En vecka för livet! – suicidpreventiva veckan.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye