Åklagarmyndigheten

Överklagande till Högsta domstolen om hemlig övervakning av elektronisk kommunikation

Dela

Riksåklagaren vill att Högsta domstolen, inom ramen för en förundersökning mot en straffmyndig person, ger tillstånd till hemlig övervakning av elektronisk kommunikation av adresser som den misstänkta personen haft kontakt med och som används eller innehas av en person under 15 år. Den unga personen är inte misstänkt för brotten.

Hemlig övervakning av elektronisk kommunikation får bland annat avse teleadresser som det finns synnerlig anledning att anta att en brottsmisstänkt person har kontaktat eller kommer att kontakta.

Hovrätten har avslagit åklagarens ansökan om tillstånd till hemlig övervakning av elektronisk kommunikation inom ramen för en pågående förundersökning om försök till mord och grovt vapenbrott. Riksåklagaren överklagar nu beslutet.

I överklagandet konstaterar riksåklagaren att domstolarna gör olika bedömningar om vad som är tillåtet när det gäller kontaktpersoner under 15 år och att det därför finns ett behov av ett besked om vad som gäller.

– Frågan är högst aktuell för åklagare och domstolar i förundersökningar som rör nätverksrelaterad våldsbrottslighet eftersom det i dessa ärenden ofta rör sig om unga brottsmisstänkta som inte sällan har kontakter med yngre personer, säger riksåklagare Katarina Johansson Welin.

Länk till överklagandet.

Ingen ytterligare information kan lämnas om utredningen, eftersom överklagandet rör en pågående förundersökning.

__________________________________________

Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

Nyckelord

Följ Åklagarmyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åklagarmyndigheten

Tre personer åtalade för grov urkundsförfalskning i Norrköping6.9.2024 08:04:05 CEST | Pressmeddelande

Åklagare har åtalat en tidigare passhandläggare på Polismyndigheten för grov urkundsförfalskning i ett ärende där sju falska pass har framställts. Passhandläggaren är också åtalad för osant intygande, grovt brott samt dataintrång. Två personer som inte är polisanställda är också åtalade för grov urkundsförfalskning, i första hand som medgärningsmän och i andra hand som medhjälpare vid framställningen av passen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye