Guldrummet 2024 prisar hantverk bortom trender
Stockholms Arkitektförenings pris Guldrummet 2024 går till Hidemark & Stintzing Arkitekter. Kontoret mottar priset för en arkitektgärning som håller hantverket och den gedigna kunskapen om byggnadskonst bortom tillfälliga trender och strävan efter berömmelse. Guldrummet 2024 delades ut den 5 september vid föreningens möte på Konstakademien.
Hidemark & Stintzing Arkitekter har genom åren konsekvent tagit hand om kultur- och arkitekturhistoriskt värdefulla byggnader med stor säkerhet och omsorg.
– Nya tillägg och detaljlösningar firar och framhäver ofta materialens egenskaper och står i stark relation till verkets ursprungliga idé. Vi i juryn tänker bland annat på arbetet med Tullgarns slott, Markuskyrkans orgel, Linnéträdgården i Uppsala, Ornäsloftet, bostäder i Järvastaden samt en lång rad privata hus, säger juryns ordförande, arkitekt SAR/MSA Elizabeth Hatz.
Utöver att eftersträva arkitektoniska rum och strukturer som kan hålla över tid och bli en länk i ett längre perspektiv, har kontoret också bidragit till mycket värdefull kunskapsöverföring. Inte enbart för alla som arbetat där, utan även genom utredningar och publikationer för att stärka kunnandet inom arkitekturfältet. Arkitektens Handbok är ett exempel värt att nämnas.
Förutom ordförande Elizabeth Hatz har Guldrummets jury bestått av arkitekter SAR/MSA Mariano Tellechea och Christin Svensson.
Om priset Guldrummet
Guldrummet är ett arkitekturpris som delas ut av Stockholms Arkitektförening sedan år 2016. Syftet är att uppmärksamma arkitekturgärningar och verk som låter oss ana vidden, djupet och möjligheterna för arkitekturen som kultur. Priset kan inspirera genom att också uppmärksamma oanade, förbisedda eller till och med bortglömda kunskaper, praktiker och arbetsprocesser som bidrar till att berika vår yrkeskultur och vårt ämne. Tidigare års vinnare har bland andra varit Måns Tham Arkitektkontor (år 2023) för arbetet med egeninitierade urbana och arkitektoniska förslag, Studio Abirascid Hemlin (år 2022) för en sökande arkitektonisk arbetsprocess och Secretary Office for Architecture (år 2021) för 14 495 lägenheter – en bok om bostadsbristens bostäder.
Om priset
Priset utgörs av en summa på 40 000 kr och av ett konstnärligt verk, vanligtvis en skulptur. Spänningen i dynamiken mellan det skulpturala och det arkitektoniska verket kan berika samtalet och ge insikt om de många möjligheterna inom det konstnärliga fält vi delar.
Konstverket som valts ut för 2024 års Guldrumspris är ”Betraktaren” av Karin Lind. Hon är en konstnär och scenograf vars verk berör rumslighet och materialitet. Karin Lind är också ena delen av SIMKA, tillsammans med Simon Häggblom.
Nyckelord
Kontakter
Elisabet NäslundPresschef
Tel:076-136 77 33elisabet.naslund@arkitekt.seBilder
Om oss
Stockholms arkitektförening ingår i Sveriges Arkitekter, ett fackförbund och en intresseorganisation som driver Sveriges arkitekters gemensamma frågor – från studietiden och genom hela yrkeslivet. Vi står upp för arkitekternas arbetsvillkor och driver kårens intressen för att åstadkomma vackra, hållbara och välfungerande livsmiljöer. Vi har över 14 000 medlemmar och växer ständigt.
Följ Sveriges Arkitekter
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Arkitekter
Nej till urvattnandet av Arkdes22.1.2025 10:47:28 CET | Pressmeddelande
Att ställa ut konst på Skeppsholmen i Stockholm är något annat än att stärka kunskapen om och intresset för arkitektur och gestaltad livsmiljö i hela landet. Sveriges Arkitekter är kritiskt till en sammanslagning med Moderna – det riskerar att vattna ur Arkdes särart med sina breda uppdrag.
Sveriges Arkitekter startar framtidskommission25.11.2024 07:45:00 CET | Pressmeddelande
Byggkris, klimatkris, digitalisering och demografiska förändringar. För att arkitekterna ska komma stärkta ur alla förändringar i branschen startar Sveriges Arkitekter en framtidskommission. Det beslutade förbundsstämman i helgen, utifrån styrelsens intention som backades upp av flera motioner.
Tidöregeringen tar pengar från det vackra och hållbara19.9.2024 12:40:47 CEST | Pressmeddelande
I höstbudgeten prioriteras Boverkets arbete för arkitektur ner, med indragna medel för riksarkitekten. Regeringen inser inte att arkitektur är verktyget för funktionella, hållbara och vackra bostäder och samhällen i hela landet.
Ny bok sätter ljuset på en möbelkonstens doldis21.5.2024 07:16:00 CEST | Pressmeddelande
Arkitekten Carl-Axel Acking var med om att rita 1900-talets Folkhemssverige. I dag är han mest känd för sina lampor, som blivit eftertraktade och dyra samlarobjekt. En ny bok visar att han är värd att bli ihågkommen för hela sin breda produktion, från ikoniska stolar till eleganta hotell och fartyg.
Möt arkitekterna som skyddar Ukrainas identitet och kulturarv7.5.2024 08:55:00 CEST | Pressmeddelande
Sveriges Arkitekter samarbetar med ukrainska kolleger kring landets återuppbyggnad efter kriget sedan våren 2022. Nu inleder vi en fas med tolv konkreta projekt inom träbyggande, kulturarv och planering inom ramen för ett EU-program. Målet är att skydda Ukrainas nationella identitet undan den förstörelse som uppstår vid Rysslands bombningar.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum