Hyresgästföreningen  Region BohusÄlvsborg-Skaraborg

Fastighetsägarna GFR strandar hyresförhandlingarna i Alingsås och Vårgårda

Dela

Fastighetsägarnas region GFR har valt att avbryta hyresförhandlingarna i Alingsås och Vårgårda för att istället låta hyrorna avgöras av en skiljeman tillsatt av Hyresnämnden. Branschorganisationen är ombud för drygt 30 hyresvärdar i Alingsås och 6 i Vårgårda och försöker få igenom hyreshöjningar på 15 respektive 14,5 procent. Motparten, Hyresgästföreningen, representerar de cirka 1 400 hyreshushåll som berörs av förhandlingarna.

Jesper Lissmark, förhandlare på Hyresgästföreningen
Jesper Lissmark, förhandlare på Hyresgästföreningen Inga restriktioner Hyresgästföreningen

– Fastighetsägarna GFR och hyresvärdarna de företräder driver en stenhård linje som skrämmer hyresgästerna. Och konsekvenserna av deras hårda krav är stora. Hyresgäster kommer inte klara av att betala de höga hyror dom kräver. De måste börja ta ett större ansvar för de som faktiskt betalar hyran: hyresgästerna i Alingsås och Vårgårda, säger Hyresgästföreningens förhandlingsledare, Jesper Lissmark.

– Vi får en bild av att Fastighetsägarna GFR och hyresvärdarna har satt strandningarna i system för att slippa förhandla. De väljer att påkalla förhandling redan i juni, väntar de tre fastställda månaderna för att sedan begära att en skiljeman tillsätts. Skiljemannaförfarandet tar cirka två månader. Det blir en lång period av osäkerhet i väntan på skiljemannens beslut som Fastighetsägarna GFR och de inblandade hyresvärdarna inte tar ansvar för, menar Jesper Lissmark. 

Efter att ha kallat till förhandling i juni, bara några månader efter att 2024 års hyresnivåer i Alingsås avgjordes av skiljeman, står det nu klart att Fastighetsägarna GFR återigen väljer samma taktik. Fastighetsägarna GFR och hyresvärdarna de företräder har vänt sig till Hyresnämnden för att få en skiljeman utsedd som kan avgöra hyresförhandlingarna om 2025 års hyror i Alingsås och Vårgårda. Från Hyresgästföreningens sida beklagar man Fastighetsägarna GFR:s agerande som man menar är oseriöst.

Några av de större hyresvärdarna i Alingsås som väljer att låta branschorganisationen förhandla hyrorna åt dem är bland annat Nefast, Neobo och HSB och i Vårgårda: Trollängen Bostad AB och Förvaltningsaktiebolaget Skräddaren.

Nyckelord

Kontakter

Följ Hyresgästföreningen Region BohusÄlvsborg-Skaraborg

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hyresgästföreningen Region BohusÄlvsborg-Skaraborg

Hyresgästföreningen kräver sänkta hyror för studentlägenheterna på Kyrkogårdsgatan i Borås9.9.2024 06:00:00 CEST | Pressmeddelande

Hyresgästföreningen påkallar bruksvärdesförhandling med hyresvärden Willhem för studentlägenheterna på Kyrkogårdsgatan 9 i Borås. Enligt organisationen har hyrorna blivit för höga då Willhem tvingas lämna rabatter på 1 200 kronor i två år för att få lägenheterna uthyrda. Trots det har bostadsbolaget lämnat in krav på att i stället få höja hyrorna med ytterligare 14 procent.

Uppdaterad: Privata fastighetsägare i Alingsås och Vårgårda vill höja hyrorna med 15 procent för omkring 1 400 hushåll10.6.2024 08:32:23 CEST | Pressmeddelande

I Alingsås och Vårgårda har 42 större och mindre privata fastighetsägare redan nu meddelat att de vill höja hyrorna med 15 respektive 14,5 procent från den 1 januari 2025. Detta trots att 2024 års hyresförhandlingar nyligen avslutats, och trots att de kostnadsunderlag som ska ligga till grund för förhandlingarna ännu inte finns på plats.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye