Norrköpings kommun

Utbildningsnämnden fortsätter anpassa grundskolan efter elevkullarnas storlek

Dela

Vid utbildningsnämndens sammanträde den 18 september informeras om fortsatt behov av att anpassa organisationen efter rådande planeringsförutsättningar. Det finns ett överskott av platser inom grundskolan och befolkningsutvecklingen visar på ett långsiktigt lägre behov av platser. Dessutom är vissa skollokaler uttjänta, utbildningsnämnden behöver därmed ta ställning till de skolornas framtid innan nya investeringar görs.

– Vi ställer om och anpassar för att kunna behålla och öka kvalitén i alla våra skolor. Det är färre barn totalt sett i Norrköping nu och i överskådlig framtid men vi har också områden där vi har byggt nytt för att tidigare fastigheter haft stora renoveringsbehov. Under augusti har två nya stora skolor i Smedby och Rambodal kunnat invigas samtidigt som utbildningsnämnden fortsätter arbetet för att avveckla andra enheter, säger Ingrid Cassel (M), ordförande i utbildningsnämnden.

Anpassningarna handlar också om att kontinuerligt se över hur många klasser som ska erbjudas av varje årskull på de olika skolorna. Det finns tomma platser i de flesta delar av Norrköpings kommun och därför kan det bli aktuellt att slå samman klasser för att fler elever ska undervisas av behörig personal och fler skolor ska ha en ekonomi i balans.

– Det här är ett nytt arbetssätt och ställer krav på större flexibilitet hos oss alla inom utbildningskontoret. Vi behöver jobba med större och mindre omställningar som en del av vårt dagliga arbete men samtidigt ge trygghet och undervisning med god kvalité till alla våra elever. Det är en utmaning men vårt arbete är långsiktigt och målet är tydligt; högre kvalité genom behöriga pedagoger och en ekonomi i balans, säger Jonas Eriksson, utbildningsdirektör.

I dagsläget finns det 47 kommunala grundskolor i Norrköping med totalt 15 682 platser. I augusti var 13 387 elever inskrivna vid någon av dessa skolor vilket innebär en överkapacitet på 2 295 platser.

– Det är ohållbart att upprätthålla en organisation som utgår ifrån en helt annan befolkningsutveckling än den vi har. Vi organiserar de kommunala skolorna i fem geografiska områden för att säkerställa att vi även i fortsättningen erbjuder skolgång i hela kommunen. Men det kommer att bli förändringar som innebär att elever får byta skola. Det här kommer skapa långsiktiga förutsättningar för våra skolor att fortsätta den positiva utvecklingen att fler elever lämnar grundskolan som behöriga till gymnasiet, säger Ingrid Cassel.

Utbildningsnämnden får vid sitt sammanträde nulägesanalys och information om möjliga förslag på anpassningar. Förslag till anpassningar och fortsatt arbete som presenteras:

  • Diamantens skola avvecklas till höstterminen 2025.
  • Söderportens skola förtätas. 
  • Lindöområdet utreds för effektivare lokalutnyttjande och ekonomi i balans. 
  • Oxelbergsskolan utreds för att förändra eller avveckla verksamheten utifrån att lokalerna bedöms vara uttjänta.
  • Dagsbergsskolans organisering innan ny skola är färdig utreds utifrån att lokalerna bedöms vara uttjänta. 
  • Grundskoleområde Svärtinge/Eneby/Haga utreds för effektivare lokalutnyttjande och ekonomi i balans.  
  • Skärblacka-området utreds för effektivare lokalutnyttjande och ekonomi i balans. 
  • Kolmårdsområdet utreds för effektivare lokalutnyttjande och ekonomi i balans. 

Utbildningsnämnden fattar beslut om vilka anpassningar som ska genomföras senast i december för att elever och föräldrar ska ha tydliga besked inför kommande skolval.

Kontakt:
Ingrid Cassel (M)
Titel: ordförande utbildningsnämnden
Telefon: 070-725 61 49

Jonas Eriksson
Titel: utbildningsdirektör
Telefon: 076-349 37 96

_______________________________________________________

Avsändare: Linda Månzén, pressansvarig
Telefon: 0725-84 72 15

Norrköpings kommun har omkring 145 000 invånare, varav cirka 68 000 är förvärvsarbetande. I kommunen finns drygt 13 000 företag i starka branscher som pappersindustri, transport och logistik, energi, visualisering och medieteknik samt besöksnäring. Med drygt 11 000 anställda är Norrköpings kommun den största arbetsgivaren i Norrköping. Under mandatperioden 2022-2026 styrs Norrköpings kommun av borgerlig samverkan, som består av M, KD och L.

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye