Göteborgs stift, Svenska kyrkan

Se människan satsar stort på Bokmässan 26–29 september

Dela

Under 27 år har Svenska kyrkan medverkat på Bokmässan, huvudsakligen genom ett gediget program på Se människan-scenen. I år presenteras ett 80-tal programpunkter, varav drygt 60 är författarsamtal om existentiella frågor utifrån aktuell litteratur. Svenska kyrkan knyter också an till Bokmässans övergripande teman, som i år är Sápmi och Rymden. Bland annat medverkar astronaut Marcus Wandt om att sikta mot stjärnorna och bildkonstnär Britta Marakatt-Labba visar att berättelser som konst också kan vara litteratur.

Bokmässan är Nordens största kulturella mötesplats. Svenska kyrkan erbjuder som vanligt ett varierat program med existentiellt perspektiv under fyra dagar, 26-29 september.
Bokmässan är Nordens största kulturella mötesplats. Svenska kyrkan erbjuder som vanligt ett varierat program med existentiellt perspektiv under fyra dagar, 26-29 september. Foto: Karl Sundström

2024 års tema på Bokmässan 26–29 september är Sápmi och Rymden, två teman med stark koppling till Svenska kyrkan. Rymden i form av himlen och de existentiella frågorna som utforskandet av oändligheten väcker. Sápmi i form av dess viktiga historia och det nutida försoningsarbetet.

Sedan 2021, samma år som Svenska kyrkan bad det samiska folket om ursäkt för de övergrepp som kyrkan begått och bidragit till, har Se människan årligen anordnat fokusseminarier med samiskt tema på Bokmässan. I år genomför Se människan flera större seminarier i samarbete med det samiska författarcentret Tjállegoahte, som tillsammans med författarföreningen Bágo och Sámi Girječálliid Searvi är 2024 års hedersgäster på Bokmässan.

Sápmi i Göteborg

Många samer inom Göteborgs stifts område bär på kultur, språk och traditioner som behöver ha utrymme att levas, utvecklas och föras vidare. Sameföreningen i Göteborg har fungerat som en samlingspunkt för samisk kultur i Västsverige och som ett språkrör gentemot övriga samhället sedan 1971. Samisk andlighet med en holistisk förståelse av världsalltet kan vara en av de livlinor vi behöver för att hantera hotet mot klimatet och utrotandet av arter.

I den fortsatta försoningsprocessen mellan Svenska kyrkan och det samiska folket är två viktiga förhållningssätt dels att lyssna samt att erkänna rikedomen i samiskt liv och kultur, dels att verka tillsammans. Det samiska temat på Bokmässan är en plattform för lyssnande och erkännande som kan öppna upp för möjligheter att verka tillsammans.

Rymden öppnar för samtal om existensen

– Så länge människan har funnits, har hon ritat blicken mot stjärnhimlen i sitt sökande efter svar på de största frågorna, skriver författare Maria Küchen. De senaste seklerna har vår kunskap om rymden förändrats radikalt. Förr tog både västerländsk vetenskap och kristen tro för givet att jorden var världens centrum. Nu vet vi att vår planet är ett ömtåligt litet klot i bana kring solen, en av miljarder stjärnor som rör sig i ofattbar hastighet genom världsrymden.

– Att se människan, är att se hennes plats i kosmos. För mig som kristen och därmed nyfiken på Gud, är det omöjligt att inte också vara nyfiken på rymden. Vad är egentligen galaxer, stjärnhopar och svarta hål? Hur är den Gud beskaffad som förmår skapa och upprätthålla allt detta ofantliga?

– Astronomin och rymdfarten ger förstås inga teologiska svar. Men långt där ute, säger forskningen, finns Skapelsens pelare.
(Läs Maria Küchens text på Kultursamverkans webblats.)

Några av de många programpunkter arrangerade av Se människan som knyter an till Sápmi och Rymden

När ursäkten är framförd och vardagen tar vid
Tema: Sápmi
I november 2021 bad Svenska kyrkan det samiska folket om ursäkt för de övergrepp som kyrkan begått och bidragit till både historiskt och i nutid. Så hur har det fortsatta arbetet gått, hur har det påverkat Svenska kyrkan och hur ser framtiden ut? Med Martin Modéus, Katarina Pirak Sikku och Erik-Oscar Oscarsson. Moderator Karin Sarja.
Torsdag 26/9 kl 15:00 på Se människan-scenen

Den inre rymden
Tema: Rymden & Sápmi
Bildkonstnären Britta Marakatt-Labba broderar berättelser om samisk kultur och mytologi. I ett samtal med Maria Küchen utforskas relationen i hennes verk mellan den inre rymden och den yttre. Britta Marakatt-Labba i samtal med Maria Küchen.
Torsdag 26/9 kl 15:30 på Rymdscenen

Stinas jojk
Tema: Sápmi
Stina Larsdotter var sameflickan som inte slutade växa och visades upp mot betalning över hela Europa. Mats Jonsson i samtal med Marjut Ervasti.
Fredag 27/9 kl 11:00 på Se människan-scenen

Till träden
Tema: Sápmi
En familj som tvingats tala svenska och inte samiska. Om oförmågan till kommunikation, när alla inte talar samma språk. Ella-Maria Nutti i samtal med Maria Klasson Sundin.
Fredag 27/9 kl 12:30 på Se människan-scenen

Sikta mot stjärnorna
Tema: Rymden
Hur är det att lämna jorden bakom sig? Om människans tillvaro i detta stora universum och framtiden för vår planet. Marcus Wandt i samtal med Kristina Ljunggren.
Lördag 28/9 kl 14:00 på Se människan-scenen

En sekund i evigheten
Tema: Rymden
Betraktelser över tidsresor, svarta hål och stjärn- och fågelskådningar, som tillsammans kan läsas som en profan postilla. Ulf Danielsson i samtal med Martin Modéus.
Lördag 28/9 kl 16:00 på Se människan-scenen

Litterär gudstjänst om att hitta hem
Tema: Sápmi & Rymden
Ett hem är så mycket mer än den plats du bor på. Över människans plats på jorden funderar Jonas Enander i Mörkret och människan och i Linnea Axelssons diktepos Sjaunja är det förhållandet mellan det samiska, naturen och familjen som minner om det hemma som kanske inte längre finns. Med damkören Vocalis under ledning av Linus Landgren. Gudstjänsten leds av Lars Björksell.
Söndag 29/9 kl 11:00 i Sal G4

När vetenskap och tro var samma sak
Tema: Rymden
Astronomin har alltid fascinerat människan och för 1400-tals-tänkaren Nicolaus Cusanus fanns inget motsatsförhållande mellan tro och vetenskapen. I bildningsromanen Den florentinska liljan utgår Per Starke från Cusanus liv och tid. I samtal med Maria Küchen.
Söndag 29/9 kl 11:30 på Rymdscenen

Lulesamiska diftonger och Gud
Tema: Sápmi
Ánddaris Rimpi i samtal med Karin Runow om processen att komponera ett lulesamiskt körverk. Vilka möjligheter ger språkets överflöd av diftonger och vokaler?
Söndag 29/9 kl 12:30 i Den samiska montern

Läs mer om Svenska kyrkans arrangemang under Bokmässan på Kultursamverkans webbplats
https://www.svenskakyrkan.se/goteborgsstift/kultursamverkan

Läs Maria Küchens text på Kultursamverkans webblats: https://www.svenskakyrkan.se/goteborgsstift/kultursamverkan/rymden-oppnar-for-samtal-om-existensen-

Kontakt:
Mikael Ringlander, programchef, 070-518 19 95, mikael.ringlander@svenskakyrkan.se

Kontakter

Om oss

Göteborgs stift är ett av Svenska kyrkans 13 stift. Geografiskt omfattar det Bohuslän, Halland och den västra delen av Västergötland. Stiftet består av 178 församlingar samlade i 69 enheter under ledning av kyrkoherde och kyrkoråd.

Stiftets uppgift är att främja och ha tillsyn över församlingslivet. Stiftet leds av biskop och stiftsstyrelse. Stiftskansliet finns i Göteborg. Domkapitlet utövar tillsammans med biskopen tillsyn över verksamheten i stiftets församlingar och stiftsorganisationen. Stiftet förvaltar också den kyrkliga jorden och skogen i Prästlönetillgångarna.

Följ Göteborgs stift, Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Göteborgs stift, Svenska kyrkan

Svenska kyrkan i Halland förbereder sig inför allhelgonahelgen28.10.2024 09:43:53 CET | Pressmeddelande

I allhelgonatid lyser levande ljuslågor upp våra kyrkogårdar och vi ser hur människor strömmar till för att tända sina ljus. Mer än hälften av Sveriges befolkning besöker en kyrkogård under allhelgonatiden. Det har blivit en fin tradition som betyder mycket för många. I Halland finns lokala kontaktpersoner tillgängliga för intervjuer om allhelgonahelgen och kyrkans roll i sorgebearbetningen.

Svenska kyrkan i Bohuslän förbereder sig inför allhelgonahelgen28.10.2024 08:25:32 CET | Pressmeddelande

I allhelgonatid lyser levande ljuslågor upp våra kyrkogårdar och vi ser hur människor strömmar till för att tända sina ljus. Mer än hälften av Sveriges befolkning besöker en kyrkogård under allhelgonatiden. Det har blivit en fin tradition som betyder mycket för många. I Bohuslän finns lokala kontaktpersoner tillgängliga för intervjuer om allhelgonahelgen och kyrkans roll i sorgebearbetningen.

Svenska kyrkan i Göteborg förbereder sig inför allhelgonahelgen28.10.2024 08:18:42 CET | Pressmeddelande

I allhelgonatid lyser levande ljuslågor upp våra kyrkogårdar och vi ser hur människor strömmar till för att tända sina ljus. Mer än hälften av Sveriges befolkning besöker en kyrkogård under allhelgonatiden. Det har blivit en fin tradition som betyder mycket för många. I Göteborg finns lokala kontaktpersoner tillgängliga för intervjuer om allhelgonahelgen och kyrkans roll i sorgebearbetningen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye