Svenska kyrkan

Besvikelse över regeringens besked om kyrkoantikvarisk ersättning

Dela

Den kyrkoantikvariska ersättningen höjs från dagens 460 miljoner till 490 miljoner per år. Det framgick när regeringen i dag presenterade sin budgetproposition för 2025.

Regeringen tillskjuter 30 miljoner kronor per år för vården och underhållet av kulturhistoriskt värdefulla kyrkor. Ett tillskott, men långt ifrån tillräckligt sett till hur behoven ser ut, enligt Svenska kyrkan. Bilden: Lillkyrka kyrka, Glanshammars församling. Foto: Gustaf Hellsing/Ikon.
Regeringen tillskjuter 30 miljoner kronor per år för vården och underhållet av kulturhistoriskt värdefulla kyrkor. Ett tillskott, men långt ifrån tillräckligt sett till hur behoven ser ut, enligt Svenska kyrkan. Bilden: Lillkyrka kyrka, Glanshammars församling. Foto: Gustaf Hellsing/Ikon.

- Det är visserligen ett tillskott, men det motsvarar långtifrån det Svenska kyrkan har bedömt vara rimligt och nödvändigt. Behoven är stora när det gäller att hålla landets nära 3000 lagskyddade kyrkobyggnader i ett bra skick. Dagens besked är förvånande och visar att regeringen tyvärr inte fullt ut har tagit till sig av de tydliga signalerna från landets församlingar. Det är en besvikelse särskilt mot bakgrund av det värde alla riksdagens partier har signalerat att det kyrkliga kulturarvet spelar för hela svenska folket, säger ärkebiskop Martin Modéus.

- Samtidigt tar vi fasta på att det ändå är en rörelse i rätt riktning, och att vi nu satt ett tydligt ljus på frågan.

Svenska kyrkan har under det senaste året opinionsbildat och uppvaktat ansvariga politiker om behovet av en ökad kyrkoantikvarisk ersättning. Bakgrunden är att ersättningen länge legat stilla på samma summa, 460 miljoner kronor per år. Det har medfört en växande underhållsskuld på många platser i landet. Nödvändiga reparationer har fått skjutas på framtiden med risk för ytterligare skador och stigande kostnader.

Svenska kyrkan har presenterat ett förslag som innebär att den kyrkoantikvariska ersättningen höjs till 700 miljoner per år och att den också inflationssäkras. Dagens besked innebär alltså en mindre höjning och samtidigt att skydd fortsatt saknas mot framtida inflation.

- Det är långt ifrån tillräckligt för att möta de utmaningar som många församlingar står inför. Svenska kyrkan kommer nu att behöva söka nya strategier för att hantera de allvarliga konsekvenserna av den långvariga urholkningen, vi kommer inte att släppa detta. Det är för framtiden helt avgörande att inte bara Svenska kyrkan utan också staten tar sitt fulla ansvar för det kyrkliga kulturarv som är hela svenska folkets, säger Martin Modéus.

Fakta: kyrkoantikvarisk ersättning
När Svenska kyrkan och staten fick ändrade relationer år 2000 bestämdes att kyrkan skulle få så kallad kyrkoantikvarisk ersättning. Det bestämdes att ersättningen skulle uppgå till 460 miljoner kronor per år, och att den skulle införas stegvis. Detta stegvisa införande blev färdigt 2009 och sedan dess har summan legat fast på 460 miljoner kronor.

Ersättningen ska kompensera Svenska kyrkan för de överkostnader som uppstår vid vård och underhåll av kulturhistoriskt värdefull egendom och för de begränsningar i nyttjanderätten som kulturmiljölagen medför (att exempelvis ett kyrkorum inte kan byggas om hur som helst efter församlingens behov). Ersättningen ska gå just till insatser för att bevara kulturhistoriska värden och får inte användas till vanliga löpande kostnader som till exempel uppvärmning.

Nyckelord

Kontakter

Martin LarssonPressekreterare

Presskontakt för teologi, forskning, ekumenik, kultur, kulturarvsfrågor, statistik, ekonomi, ekonomi och finans, Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation.

Tel:070-609 86 89martin.larsson@svenskakyrkan.se

Bilder

Ärkebiskop Martin Modéus. Foto: Magnus Aronson/Ikon.
Ärkebiskop Martin Modéus. Foto: Magnus Aronson/Ikon.
Ladda ned bild

Följ Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye