Region Örebro län

Generation Pep Kommun och riktad mat- och rörelsesatsning i förskolan tillsammans med RF-SISU Örebro län

Dela

Region Örebro län, länets kommuner och RF-SISU Örebro län har påbörjat ett samarbete med Generation Pep. Som en del av nära vårdomställningen i Örebro län erbjuds länets kommuner stöd i främjande och förebyggande insatser för barn och unga. RF-SISU Örebro län har fått ett länsövergripande uppdrag att stödja kommunerna att vara en del i Generation Pep Kommun.

I uppdraget genomförs även en mat- och rörelsesatsning riktad till länets förskolor. Tillsammans vill man öka förutsättningarna för jämlikhet i hälsa genom att stödja förskolor i den del av deras uppdrag som handlar om fysisk aktivitet och goda matvanor. Arbetet utgår från de verktyg som Generation Pep har tagit fram.

Tanken är att skapa bättre förutsättningar för barn och unga i Örebro län att leva ett aktivt och hälsosamt liv. Arbetet handlar om att få till förändring gällande barns fysiska aktivitet och matvanor.

- Örebro läns tolv kommuner, regionen och andra aktörer behöver arbeta tillsammans för att se till att alla barn får en god hälsa. Vi ska finnas där för familjerna, göra tidiga insatser och ge barnen och deras vårdnadshavare det stöd och verktyg som kan behövas, säger Behcet Barsom, regionråd (KD) vid Region Örebro län.

- Omställningen till en mer nära vård sker i hela Sverige. Nära vård handlar inte bara om sjukvård utan det handlar om en omställning av hela välfärdsuppdraget. För att lyckas med omställningen behöver vi satsa och arbeta mer främjande och förebyggande. Vi behöver börja tidigt och att börja med barn och unga är en god samhällsinvestering, både samhällsekonomiskt och för att få en mer välmående och friskare befolkning. Denna länsgemensamma satsning är ett exempel på nära vård-arbete i samverkan för barn och unga i länet, säger Malin Duckert Ek utvecklingsledare för Nära vård inom Region Örebro län.

De flesta barn och unga i Sverige idag rör sig för lite och äter för lite av det de behöver. Statistik som visar att svenska fyraåringar sitter still hälften av sin vakna tid och att endast tre av tio når upp till WHO:s rekommendationer kring 60 minuters daglig rörelse. För lite fysisk aktivitet och ohälsosamma matvanor ökar risken för bland annat depression, diabetes typ 2, sömnstörningar och hjärt- och kärlsjukdom.

- Fysisk aktivitet och goda matvanor för barnen är otroligt viktigt. Att börja redan på förskolan kan hjälpa oss att bryta den negativa utvecklingen som vi ser, där endast tre procent av alla barn når rekommendationerna kring rörelse och kost, säger Josefin Sejnelid från RF-SISU Örebro län.

Om Generation Pep

Generation Pep är en icke vinstdrivande organisation som grundades 2016. Initiativtagare är Kronprinsessparet och bakom Generation Pep står ledande svenska företag, stiftelser och ideella organisationer. Arbetet utgår ifrån Barnkonventionen, Fysisk aktivitet i sjukdomsprevention och sjukdomsbehandling (FYSS) och de Nordiska Näringsrekommendationerna (NNR 2023). Carolina Klüft är verksamhetschef.

Länk till film om satsningen https://play.mediaflow.com/ovp/17/27DFN86L7R

För mer information kontakta 

Bechet Barsom, Regionråd (KD), Region Örebro län
Telefon: 019- 602 74 97
E-post: behcet.barsom@regionorebrolan.se

Malin Duckert Ek, utvecklingsledare för Nära vård inom Region Örebro län
Telefon: 019 – 602 73 45
E-post: malin.duckert-ek@regionorebrolan.se

Josefin Sejnelid, Koordinator för Pep Kommun och Mat- och rörelsesatsning i förskolan
Telefon: 019-17 55 10
E-post: Josefin.sejnelid@rfsisu.se

Malin Bengtsson, Koordinator för Mat- och rörelsesatsning i förskolan
Telefon: 019-17 55 16
E-post: Malin.Bengtsson@rfsisu.se

Kontakter

Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye