Nu fastställs villkoren för SKB:s största byggprojekt – slutförvaret för använt kärnbränsle
I januari 2022 fick SKB regeringens tillåtlighet och tillstånd att bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark i Östhammars kommun och en inkapslingsanläggning i Oskarshamn. Nu har det blivit dags för huvudförhandling vid Mark- och miljödomstolen i Nacka den 17–20 september samt 24–27 september där villkoren för hur byggandet av slutförvaret och inkapslingsanläggningen fastställs.
Svensk kärnbränslehantering AB, SKB, har till uppgift att ta hand om det radioaktiva avfallet från de svenska kärnkraftverken. I över 40 år har SKB bedrivit forskning och teknikutveckling för att ta fram den bästa lösningen för att slutförvara använt kärnbränsle, den så kallade KBS - 3-metoden.
– Genom att ta hand om det radioaktiva avfallet från de svenska kärnkraftverken, bidrar vi till en fossilfri elproduktion och ett hållbart samhälle. Vi har redan idag ett system av anläggningar i drift men för att vi ska kunna fullgöra vårt uppdrag behöver vi bygga anläggningar för att kapsla in och slutförvara kärnbränslet som de svenska reaktorerna producerat. Innan vi kan börja bygga krävs en miljödom från Mark- och miljödomstolen samt en godkänd säkerhetsredovisning från Strålsäkerhetsmyndigheten, säger Anna Porelius kommunikationschef på SKB.
Mer om slutförvaret av använt kärnbränsle och inkapslingsanläggningen
Forsmark i Östhammars kommun är platsen som valdes för slutförvaret efter noggranna platsundersökningar. Förvaret kommer att ligga på 500 meters djup i 1,9 miljarder år gammalt berg. Slutförvaret ska rymma 12 000 ton använt kärnbränsle vilket kommer att kapslas in i cirka 6000 kopparkapslar och deponeras i tunnlar som sträcker sig över sex mil under jord. Runt kapslarna kommer ett lager av bentonit fyllas som fungerar som en buffert och skyddar mot mindre rörelser i berget. Inkapslingsanläggningen ska byggas i anslutning till det centrala mellanlagret för använt kärnbränsle, Clab, i Oskarshamns kommun. Bränslet kommer att tas upp ur mellanlagret, kapslas in i kopparkapslar i Oskarshamn och fraktas med det specialbyggda fartyget m/s Sigrid till slutförvaret i Forsmark för deponering.
SKB hoppas kunna påbörja byggandet av slutförvaret under 2020-talet för att kunna börja tas i bruk cirka tio år senare. Fullt utbyggt kommer slutförvaret vara någon gång under 2080 talet.
Om SKB
SKB:s uppdrag är att ta hand om allt radioaktivt avfall från de svenska kärnkraftverken. Omhändertagandet ska uppfylla kraven på högsta säkerhet för människor och miljö.
Nyckelord
Kontakter
PresskontaktPresstelefon och e-post
Telefontid: Vardagar 07:30-16:00
Bilder
Vårt uppdrag är att ta hand om allt radioaktivt avfall från de svenska kärnkraftverken. Omhändertagandet ska uppfylla kraven på högsta säkerhet för människor och miljö. Uppdraget är så omfattande att vi ser det som ett av Sveriges största miljöskyddsprojekt.
Följ Svensk Kärnbränslehantering
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Svensk Kärnbränslehantering
Miljödom möjliggör byggstart för SKB:s kärnbränsleförvar24.10.2024 13:25:23 CEST | Pressmeddelande
SKB har idag fått miljötillstånd för att bygga och driva slutförvaret för använt kärnbränsle i Forsmark och inkapslingsanläggningen i Oskarshamn. Domen meddelades av mark- och miljödomstolen som också beviljar SKB verkställighetsförordnande så att inledande arbeten på Forsmarksområdet kan sätta igång vid årsskiftet.
Byggstart för SKB:s geologibyggnad – ett grönt centrum på Forsmarkshalvön1.3.2024 10:51:20 CET | Pressmeddelande
Idag tas det första spadtaget för SKB:s nya geologibyggnad. Byggnaden kommer att vara ett centrum för insamling och utvärdering av data från undersökningar och platsövervakning på Forsmarkshalvön. Modern byggteknik och hållbara material kommer att användas vid uppförandet av byggnaden som ska klar våren 2025.
SKB:s forskningsprogram får grönt ljus22.12.2023 09:21:12 CET | Pressmeddelande
Regeringen har godkänt SKB:s senaste program för forskning, utveckling och demonstration, Fud 2022.
Klart med finansieringen för utbyggnad av väg 2882.11.2023 07:54:05 CET | Pressmeddelande
Nu står det klart att väg 288 kan byggas ut. Östhammars kommun har fått finansiering genom mervärdesavtalet med Svensk Kärnbränslehantering, SKB. Vägen utgör en viktig länk mellan Uppsala och Östhammar och är av stor vikt för kompetensförsörjningen i regionen. Finansieringen gör det möjligt att bygga ut den sista etappen mellan Gimo och Börstil, strax utanför Östhammar. Målet med arbetet är att öka trafiksäkerheten och höja framkomligheten.
Mervärdessatsningar kring O-Ringen ska locka nya invånare till Oskarshamn2.11.2023 07:52:42 CET | Pressmeddelande
Under sommaren 2024 förväntas 30 000 besökare komma till Oskarshamn i samband med O-Ringen. Genom att skapa attraktiva miljöer samt fler och större kringaktiviteter hoppas Oskarshamns kommun ge en positiv bild av kommunen, något som i förlängningen kan attrahera fler invånare. Svensk Kärnbränslehantering skjuter nu till 5,2 miljoner kronor till projektet inom ramen för mervärdesavtalet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum