Svenska Brottningsförbundet

Föreningarna gör idrottsklivet - använder brottning som verktyg för inkludering

Dela

Svenska Brottningsförbundet har tagit på sig en viktig roll i den nationella satsningen Idrottsklivet, som syftar till att göra idrotten mer tillgänglig och inkluderande för boende i utsatta områden. Genom brottning, en sport känd för sin starka gemenskapskultur och låga trösklar, arbetar vi för att erbjuda barn och unga en meningsfull fritid och en trygg miljö där de kan växa och utvecklas. Med stöd från regeringen och i samarbete med Riksidrottsförbundet och andra specialidrottsförbund, strävar vi efter att göra idrotten mer tillgänglig för boende i de områden som polisen bedömer som utsatta.

Ryggen på Moa Nygren på en brottningsmatta
Ryggen på Moa Nygren på en brottningsmatta

Svenska Brottningsförbundet och Idrottsklivet

Svenska Brottningsförbundet har anslutit sig till Idrottsklivet med visionen att använda brottning som ett verktyg för inkludering. Projektet syftar till att nå barn och ungdomar som idag står utanför idrotten.

”Vilket arbete våra förningar gör! Utan våra föreningar finns inte idrottsklivet, och de gör ett strålande jobb för att nå barn och ungdomar som idag står utanför idrotten.” säger Moa Nygren, Svenska Brottningsförbundets projektledare för Idrottsklivet. 

Lokala Initiativ och Framgångar

Idag deltar sex föreningar aktivt i satsningen, medan ytterligare några ser över sina resurser för att kunna arbeta långsiktigt och hållbart. Arbetet inom föreningarna varierar beroende på deras lokala förutsättningar.

Ett exempel är Armeniska Brottningsklubben i Uppsala, som strävar efter att ha sina lokaler i Gottsunda, det område de riktar sina efter-skolan verksamheter mot. För närvarande hyr de in sig hos en annan förening utanför Gottsunda, men flera aktörer, inklusive RF-SISU Uppland och Uppsala Kommun, arbetar för att uppfylla målet om en egen lokal i Gottsunda.

"Kommunen hörde av sig för tre år sedan och erbjöd oss en lokal i Gottsunda. Vi hoppas att det ska ske framsteg nu genom Idrottsklivet. Under våren har vi haft aktivitet varje fredag i lilla Valsätraskolans idrottshall, och barnen har tyckt att det varit jätteroligt," säger Niko, ordförande och tränare i Armeniska Brottningsklubben.

En annan förening som är med i satsningen är IK Sparta i Malmö, där Cristina, föreningens kontaktperson, har fixat en lokal mitt i Södra Sofielund genom samarbeten med Fryshuset och MKB (kommunens bostadsbolag).

"Lokalen vi har löst ligger helt perfekt. Utanför dörren finns ett torg där det alltid är mycket barn, ungdomar och familjer. När träningen startar på tisdagar ropar de unga ledarna ut att det är dags och barnen kommer springande. Nu när vi haft återkommande aktiviteter på tisdagar under våren och intresset varit stort, har vi i dialog med Svenska Brottningsförbundet kommit fram till att vi vill arbeta mer aktivt med att anpassa lokalen för en mer permanent lösning," berättar Cristina, styrelseledamot och ansvarig för Idrottsklivet.

Föreningarnas Roll och Betydelse

Svenska Brottningsförbundet har valt att sätta föreningarna i fokus. Deras förutsättningar och resurser lägger grunden för vilka insatser de långsiktigt och hållbart kan genomföra. Utan föreningarna finns inte Idrottsklivet, och precis som vi ser till de lokala förutsättningarna och den lokala efterfrågan, måste föreningens ambitioner vara en del av planerna som görs.

"Målet med Idrottsklivet är att få fler att hitta till idrotten och att stärka våra föreningar för att kunna ta emot fler," säger Moa Nygren. "Vi ser unga brottare som får ökat självförtroende och utvecklar viktiga sociala färdigheter, och detta vill vi omfamna fler med."

Verksamhetsområden

Brottning omfamnar alla, vilket är Svenska Brottningsförbundets ledord i satsningen, och är nu verksam i:

- Södra Sofielund, Malmö

- Varberga & Oxhagen, Örebro

- Gottsunda, Uppsala

- Bergsjön, Göteborg

- Bäckby, Västerås

- Ryd/Skäggetorp, Linköping

Uppstarter är under förberedelse i:

- Jordbro, Stockholm

Utan idrottsföreningarna finns inte idrottsklivet.

För mer information, vänligen kontakta:

Moa Nygren  

Svenska Brottningsförbundet, Projektledare - Idrottsklivet  

E-post: moa.nygren@brottning.rf.se  

Telefon: 072-142 22 70

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Ryggen på Moa Nygren på en brottningsmatta
Ryggen på Moa Nygren på en brottningsmatta
Ladda ned bild

Följ Svenska Brottningsförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Brottningsförbundet

Elvira Braun tilldelas Elitidrottsstipendiet23.9.2024 16:45:00 CEST | Pressmeddelande

Svenska Brottningsförbundet vill gratulera och meddela att landslagsbrottaren Elvira Braun har tilldelats Riksidrottsförbundets och Svenska Spels Elitidrottsstipendium för säsongen 2024–2025. Detta prestigefyllda stipendium delas ut årligen till elitidrottare som kombinerar sin idrottskarriär på landslagsnivå med studier på minst halvfart vid universitet, högskola eller annan postgymnasial utbildning.

Inför U20-VM i brottning i Pontevedra, Spanien30.8.2024 10:22:51 CEST | Pressmeddelande

Juniorvärldsmästerskapet i brottning går av stapeln nästa vecka i Pontevedra, Spanien, mellan 2–8 september 2024. Svenska Brottningsförbundet presenterar ett lag på åtta brottare som ingår i Sveriges trupp till U20-VM i brottning. Vårt unga landslag av brottare har tränat hårt och är nu redo att äntra brottningsmattan på världsmästerskapen. Det svenska juniorlandslaget har visat bra form under det gångna året, med flera medaljvinster på internationella mästerskap. Bland årets senaste höjdpunkter finns Adam Silverins guld på Europamästerskapen och Hamza Sertcanlis silver, samt Amelia Samuelssons brons. Dessa prestationer har stärkt lagets självförtroende inför det kommande mästerskapet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye