VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut

Pressinbjudan: VTI Mobile Research Platform - se och åk med!

Dela

Välkomna till pressvisningen av VTI Mobile Research Platform. En av världens mest avancerade mätbilar som kommer att möjliggöra säkrare trafik och mer hållbara transporter i framtiden. Och även kan användas för helt andra uppgifter.

Den nya vägytemätbilen kommer att invigas av infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson. Medverkar gör också VTI:s generaldirektör Tomas Svensson. Medias representanter får efter invigningen möjlighet att åka med i bilen och se hur utrustningen fungerar.

Forskningsplattformen kommer i första hand att användas för att undersöka olika vägytor och kan mäta allt ifrån sprickor på en millimeter till ojämnheter på flera hundra meter. Fordonet kan även mäta ljud och temperatur runt vägytan. Med hjälp av lidarskanner kan även omgivningen runt vägen mätas och beskrivas i 3D-modeller, så kallade digitala tvillingar.

Mätningarna utförs för att göra framtidens infrastruktur och trafik säkrare och mer hållbar. Flera praktiska tillämpningar är kopplade till klimatförändringen och risken för extremväder. Forskningsplattformen kan till exempel användas för att mäta sättningar i vägbanor i samband med häftiga regn. Den kan också användas för att skapa digitala modeller för att visa översvämningsrisker runt en väg.

Det kommer även vara möjligt för andra organisationer att använda sig av bilens potential så användningsområdena begränsas inte till vägar, miljö och trafik. Ett av de första projekten innebär till exempel att bygga upp en detaljerad 3D-modell av en stad, avsedd för simulering, stads- och underhållsplanering.

– Med den här satsningen på modern, högkvalitativ och flexibel mätutrustning säkrar vi att vägtransportsystemet underhålls och utvecklas utifrån bästa möjliga kunskapsunderlag, säger VTI:s GD Tomas Svensson.

Varmt välkomna att se och uppleva forskningsplattformen. Intervjuförfrågningar till statsrådet Andreas Carlson anmäls i förväg till mikael.sonne@vti.se.

Datum: måndag 23 september

Tid: 12.00 (ministern inviger och forskningsplattformen presenteras)
        13.00 (visning för media med möjlighet att provåka)

Plats: VTI, Olaus Magnus väg 35, Linköping

Anmälan: senast 20 september till mikael.sonne@vti.se

Frågor:
Thomas Lundberg, forskningsingenjör, 013-204395 (vägytemätbilen)
Mikael Sönne, kommunikatör, 013-204155 (pressvisningen)

VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut, är ett oberoende och internationellt framstående forskningsinstitut inom transportsektorn. Vår huvuduppgift är att bedriva forskning och utveckling kring infrastruktur, trafik och transporter. Vi arbetar för att kunskapen om transportsektorn kontinuerligt ska förbättras och är på så sätt med och bidrar till att uppnå Sveriges transportpolitiska mål. VTI har kontor i Linköping, Stockholm, Göteborg och Lund.

Följ VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från VTI, Statens väg- och transportforskningsinstitut

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye