Poddsuccén Fabriken tillbaka med en ny säsong
Nu återvänder Soraya Hashim med podden Fabriken för att ta reda på hur medier, journalistik och den digitala utvecklingen påverkar oss och våra mänskliga relationer. Ayan Jamal är ny sidekick och gör Johannes Selåker och Johan T Karlsson sällskap under hösten.
Premiär: 13/9 i P1 klockan 11.04 och på UR Play. Nytt avsnitt släpps varje fredag.
I UR-podden Fabriken fördjupar sig programledaren Soraya Hashim tillsammans med sina sidekicks och inbjudna gäster i aktuella nyheter inom media, journalistik och digital utveckling för att se hur dessa formar våra liv. Förra säsongen avhandlade allt från politisk manipulation till snyggfilter och höstens avsnitt kommer bjuda på oväntade perspektiv på nya aktuella ämnen.
– Redaktionen brukar skoja om att jag får ett särskilt fånleende när våra gäster spinner loss på ämnena som de är experter inom. Men jag tycker det är så lyxigt att få lära mig av de smarta personerna vi lyckas få hit varje vecka, säger Soraya Hashim.
– Att någon tänkt ut vilka problem det ställer till med när vi kommer ha fler döda än levande profiler på Facebook eller vad det innebär för demokratin att domstolar överväger att begränsa offentlighetsprincipen på grund av true crime-boomen. Jag har själv saknat att få lyssna på den här typen av fördjupning inom mediefrågor, att nu själv vara del av den gör mig tyvärr oklädsamt mallig.
Författaren Johannes Selåker och artisten Johan T Karlsson fortsätter som sidekicks under höstens säsong. Dessutom ansluter journalisten och kulturskribenten Ayan Jamal.
– Jag ser mycket fram emot att stanna till, reflektera och djupdyka i olika samtida ämnen med tanke på hur fort medieflödet rör sig idag. Sen ska jag vara ärlig och säga att jag är ett stort fan av Soraya, säger Ayan Jamal.
Fabriken på Bokmässan
Fabriken kommer även att delta på Bokmässans nya poddscen. Soraya Hashim och Johannes Selåker leder samtalet ”Är public service för PK?” tillsammans med gästerna Janne Josefsson och Jesper Strömbäck. Samtalet äger rum fredagen den 27 september kl. 13:00.
Om UR:s satsning på mediakunnighet
I UR:s uppdrag ingår att bidra till att lösa viktiga samhällsutmaningar. En av de samhällsutmaningar UR fokuserar på att vara med och lösa är ökad mediekunnighet. I ett samhälle där allt fler aktiviteter och diskussioner sker digitalt är mediekunnighet väsentligt för att både kunna navigera i vardagen och att själv kunna uttrycka sig genom att skapa innehåll i olika medier. Ett inkluderande, demokratiskt samhälle bygger på välinformerade, engagerade, reflekterande, kompetenta och medvetna medborgare. UR har under de senaste åren gjort flera produktioner inom ämnet mediekunnighet såsom Vem ska jag tro på?, Seniorsurfarna, Hjärta & Hjärna, Algoritmen, Vår digitala planet och Källkoll.
Nyckelord
Kontakter
InhouseBildförfrågningar
Tel:08-784 40 00inhouse@ur.seJoakim OhlssonPressansvarig - frågor om program och intervjuer
Tel:+46 73 368 62 25joakim.ohlsson@ur.seBilder
Länkar
Om UR
UR är ett public service-bolag som producerar och sänder radio, tv och webb som består av starka berättelser, engagerande kunskap och nya perspektiv. Vårt uppdrag är att ta fram utbildnings- och folkbildningsprogram som breddar, förstärker och kompletterar andras utbildningsinsatser.
På UR Play finns allt innehåll från UR att ta del av, när som helst och under lång tid efter sändning. Många av UR:s program sänds även i Sveriges Radios och SVT:s kanaler samt i Kunskapskanalen, som UR driver tillsammans med SVT.
Följ UR
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från UR
Det sjukaste som hände – poddserien som dryper av nostalgi och bisarra berättelser18.12.2024 07:30:00 CET | Pressmeddelande
Hur blev 80-talet ett årtionde fullt av vilda ubåtsjakter, moonboots och jellybean-ätande presidenter? Hur gick det till när tacon klämde sig in på varje 90-talsfamiljs middagsbord? Och varför intalade vi oss att “jeans på jeans” var snyggt på 00-talet? Följ med in i en nostalgidusch utan dess like i den nya säsongen av UR:s podd Det sjukaste som hände.
E. P. Uggla vinner Barnradions bokpris 20242.11.2024 13:00:00 CET | Pressmeddelande
Nu är det klart att ”Drakar och demoner: Uppvaknandet”, skriven av E. P. Uggla, är årets bästa svenska bok för 9–12-åringar. Barnradions bokprisjury, bestående av sjätteklassare från Eklandaskolan i Mölndal, har under veckan diskuterat de nominerade böckerna. Idag, i finalprogrammet i P4, avslöjades vinnaren.
Systrarna Graaf utforskar sitt samiska arv i Typiskt samer2.10.2024 08:10:57 CEST | Pressmeddelande
De flesta svenskar har koll på systrarna Magdalena och Hannah Graaf men få känner till deras samiska ursprung. I UR:s nya programserie Typiskt samer plockar systrarna fram sina koltar och beger sig till fjällen för att lära känna den samiska kulturen. Tittarna får följa med på en personlig upptäcktsresa genom Sápmi som innefattar jojkskola, renrace, samisk dans och mycket mer.
Kändisar läser sagor för barn i UR:s serie Lässugen30.9.2024 11:03:49 CEST | Pressmeddelande
David Sundin, Siw Malmkvist och Robert Fux är några av de kända personer som samlats för att hjälpa till att väcka barnens nyfikenhet för böcker och skapa kärlek till läsning. Som en del av UR:s satsning på läsning återvänder nu serien Lässugen med en kreativ och magisk serie för både lärare och föräldrar som vill väcka barns läslust.
UR bidrar till tema Sápmi på årets bokmässa24.9.2024 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
Vad får Sanningskommissionen för det samiska folket för konsekvenser? Och hur kommer det sig att det ofta är kvinnorna i Sápmi som i offentligheten lyfter samernas rättigheter? Vad är sant och falskt om samer och kan man i vuxen ålder återta sin samiska identitet? Det här är exempel på de frågor och ämnen som UR lyfter i fyra olika samtal på årets Bokmässa.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum