Så får vi bättre förberedda förare i Sverige
Krav på två obligatoriska vägledningstillfällen på trafikskola, bättre möjligheter till privat övningskörning och information på flera språk. Förbud mot täta omprov och längre giltighetstid för kunskapsprov. Det är några av förslagen Transportstyrelsen idag lämnar till regeringen för att förbättra förarutbildningen i Sverige.
Transportstyrelsen har på uppdrag av regeringen sett över förarutbildningssystemet för körkort B, det vill säga körkort för personbil. Avsikten har varit att föreslå åtgärder som ger de blivande förarna bättre stöd under utbildningen och ett enklare och effektivare körkortstagande, utan att samtidigt sänka kraven för att få bli förare.
Transportstyrelsen föreslår förändringar inom fyra områden: de obligatoriska momenten i utbildningen, förutsättningarna vid privat övningskörning, förutsättningarna vid förarprovet och olika informationsinsatser till blivande förare.
Transportstyrelsens förslag i korthet
Obligatoriska moment i utbildningen
- Krav på två obligatoriska vägledningstillfällen vid trafikskola under utbildningsprocessen.
- Introduktionsutbildningen avskaffas.
Förutsättningar vid privat övningskörning
- Ny speciell handledarutbildning för blivande handledare som ersätter dagens introduktionsutbildning.
- Handledare ska kunna övningsköra med fler än fem elever över tid.
- Utökade informationsinsatser om privat övningskörning.
Förutsättningar vid förarprov
- Utökad giltighetstid för godkänt kunskapsprov (teoriprov) till 12 månader.
- Förbud mot täta omprov. Ett nytt prov får genomföras tidigast två veckor efter underkännandet.
Utökade informationsinsatser till blivande förare
- Förbättrad information till blivande förare via digitala kanaler.
- Utökad information om körkortstagande på andra språk än svenska.
- Skolverket bör få i uppdrag att ta fram utbildningskurs i trafikkunskap vid Komvux.
– Det hela handlar om att skapa ett förarutbildningssystem där de blivande förarna får bättre stöd under utbildningen och där det är tydligt att man ska komma till prov när man är redo. Vi föreslår ett paket av åtgärder som sammantaget kommer ge bättre förberedda provtagare. I förlängningen bör det innebära färre underkända prov och därmed minskade köer vid Trafikverket, säger Josefin Hallenberg, utredare vid Transportstyrelsen.
Krav på vägledning – nytt obligatoriskt moment
I förslaget ingår krav på att en blivande förare under sin utbildning behöver genomgå två vägledningstillfällen vid trafikskola. Kravet skulle omfatta både de blivande förare som väljer att utbilda sig vid trafikskola och de som väljer att utbilda sig privat.
– Tanken med vägledningen är att blivande förare ska få en bra bild över var i utbildningsprocessen de befinner sig, och vad som krävs ytterligare för att bli tillräckligt förberedd för att genomföra proven, säger Josefin Hallenberg.
Nyckelord
Kontakter
Josefin Hallenbergutredare
Tel:010-495 63 31josefin.hallenberg@transportstyrelse.seTransportstyrelsens presstjänst
Tel:010-495 43 00press@transportstyrelsen.seTransportstyrelsen arbetar för ett tillgängligt och säkert transportsystem
Transportstyrelsen arbetar för att uppnå god tillgänglighet, hög kvalitet, säkra och miljöanpassade transporter inom järnväg, luftfart, sjöfart och väg. Vi tar fram regler, ger tillstånd och följer upp hur de efterlevs. Med hjälp av våra register arbetar vi bland annat med avgifter, tillstånd och ägarbyten.
Vi finns på 13 orter i landet och vi har idag cirka 2 000 medarbetare. Den största delen av verksamheten finns i Borlänge, Norrköping och Örebro.
Följ Transportstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Transportstyrelsen
Miljözonen i Stockholm city pausas19.12.2024 10:41:06 CET | Pressmeddelande
Transportstyrelsen avslår överklagandet av inhibitionsbeslutet gällande miljözon klass 3 i Stockholm: – Det innebär att kommunens miljözonsbeslut inte gäller i avvaktan på att sakfrågan slutligt avgörs av länsstyrelsen, säger Magnus Sjönnebring, utredare vid Transportstyrelsen.
Ta det lugnt i jul- och nyårstrafiken16.12.2024 08:15:00 CET | Pressmeddelande
Under jul- och nyårshelgen kommer miljontals svenskar att ge sig ut på vägarna. För några kommer det att sluta i tragedi. Varje år dör ungefär 13 personer och nästan 3 000 personer skadas i vägtrafiken mellan den 20 december och 12 januari (medeltal beräknat på de senaste 9 åren 2015-2024), enligt statistik från Transportstyrelsen.
Körkortet uppgraderas och får nytt utseende10.12.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Det var åtta år sen sist, men nu förändras utseendet på det svenska körkortet. Samtidigt införs nya säkerhetsdetaljer för att försvåra förfalskningar.
Allvarliga brister i fortbildningen för yrkesförare5.12.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Transportstyrelsen genomför just nu en omfattande tillsyn av utbildarna som bedriver fortbildning av yrkesförarkompetens: – Vi ser att en majoritet av de utbildare som vi kontrollerat inte följer regelverkets krav och att de inte kan säkerställa att verksamheten verkligen bedrivs enligt regelverket, säger Jussi Ståhl, inspektör vid Transportstyrelsen.
Höjda avgifter från årsskiftet25.11.2024 13:00:00 CET | Nyheter
Transportstyrelsen höjer avgifter inom alla trafikslag från årsskiftet. En avgift som påverkar många är utfärdande av körkort och förarbevis, en annan är vägtrafikregisteravgiften.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum