Svenska kyrkan / Härnösands stift

Eva Nordung-Byström avtackad som biskop

Dela

Eva Nordung-Byström har avtackats som biskop i Härnösands stift vid en känslostark gudstjänst i domkyrkan. – Jag känner mig tacksam och tung. Dagen har gett mig många intryck. När jag gick ner för altargången i kyrkan med kräklan (staven) i handen tänkte jag, det är sista gången jag gör det här, säger Eva Nordung-Byström, biskop emerita.

Biskop Eva Nordung-Byström tar av sig sitt guldkors och lämnar över det till domprost Kent Nordin som en symbol för att hon nu går i pension
Biskop Eva Nordung-Byström tar av sig sitt guldkors och lämnar över det till domprost Kent Nordin som en symbol för att hon nu går i pension Maria Eddebo Persson

Eva Nordung-Byström går i pension efter tio år som stiftets biskop och 40 år som präst. 
– Jag är ödmjukt tacksam och hedrad för det förtroende som jag haft och önskar min efterträdare Guds välsignelser i ämbetet, säger biskop Eva Nordung-Byström.

Domkyrkan var full av människor som ville delta i gudstjänsten. Gudstjänsten hade en tydligt inkluderande prägel där evangeliet och välsignelsen lästes på sydsamiska och hela gudstjänsten teckentolkades. I sin predikan talade Eva Nordung Byström om ett bibelord som följt hennes biskopstid. 
– Därför behöver vi stanna upp och följa Jesu uppmaning Gör er inga bekymmer – var dag har nog av sin egen plåga. Den uppmaningen grundar Jesus i verserna före vår text med att vi ska se på himmelens fåglar och ängens liljor. Det är där och inte i samhällets egoistiska statusjakt, vi finner vår rätta plats och vårt värde. Som en liten del av tillvarons oändliga sammanhang delar vi celler och molekyler med fåglarna och blommorna, med havet och fjällen, stjärnor och planeter. Vi är därför inte mer värda eller viktigare än någon eller något annat i tillvaron. 

Efter nattvarden har stunden kommit för stavnedläggningen. Domprost Kent Nordin börjar med att säga några ord.
– Eva, din kallelse som biskop i Svenska kyrkan är för alltid och uppdraget att tjäna Gud och kyrkan finns alltid kvar. När du nu lägger ner staven, tar av biskopskåpan, mitran och lämnar ifrån dig biskopskorset är det, det synliga tecknet på att du nu har fullgjort ditt uppdrag som biskop i Svenska kyrkan och Härnösands stift.

Under tystnad lägger Eva Nordung-Byström sin kräkla (staven) i händerna på domprosten som lägger den på altaret. Hon får hjälp att ta av sig biskopskåpan och lämnar ifrån sig det stora guldkorset hon burit om halsen under sin tid som biskop. Det här betyder att hon lämnar ifrån sig ansvaret för att vara stiftets biskop och korset lämnas vidare till nästa biskop. Hon fortsätter dock att vara biskop emerita (pensionär) och får låna ett emeritikors.

En manskör bestående av Per Brudsten, Erik Parkman, Olle Parkman och David Saulesco sjunger Symeons lovsång. Musiken är skriven för det här tillfället av David Saulesco. Samtidigt som kören sjunger får Eva Nordung-Byström hjälp att ta på sig en ny kåpa och mitra, som hon håller i handen. Biskopen är märkbart rörd när hon vänder sig mot församlingen som stämmer upp i psalmsång.

Sedan går Eva Nordung-Byström, biskop emerita ut i procession tillsammans med kyrkvärdar, Svenska kyrkans unga, diakoner, präster, kontraktsprostar och den norska biskopen Herborg Finnset, biskop i Nidaros bispedømme.

I samband med stavnedläggningsgudstjänsten anordnades en mottagning där ett porträtt av Eva Nordung Byström avtäcktes. Konstnären Per Elof Nilsson Ricklund har målat porträttet av biskopen som kommer att sättas upp i biskopsgården, tillsammans med porträtt av hennes företrädare tillbaka till 1600-talet.

Kontakter

Bilder

Per Elof Nilsson Ricklund med sin målning av Eva Nordung-Byström
Per Elof Nilsson Ricklund med sin målning av Eva Nordung-Byström
Maria Eddebo Persson
Ladda ned bild
Två biskopar och en domprost. Herborg Finnset, biskop i Nidaros bispedømme, Eva Nordung-Byström, biskop emerita och Kent Nordin, domprost.
Två biskopar och en domprost. Herborg Finnset, biskop i Nidaros bispedømme, Eva Nordung-Byström, biskop emerita och Kent Nordin, domprost.
Ladda ned bild

Härnösands stift är den regionala nivån av Svenska kyrkan i Jämtland, Härjedalen, Medelpad och Ångermanland. Stiftets huvuduppgift är att ge stöd till de lokala enheterna, de närmare 100 församlingarna i regionen. Biskop för Härnösands stifts är Eva Nordung Byström.

Följ Svenska kyrkan / Härnösands stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan / Härnösands stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye