Region Östergötland

Regionen gör förändringar i ögonkliniken

Dela

Region Östergötlands ögonklinik gör nu förändringar i sitt utbud. Det innebär att patienter som idag besöker ögonklinikens mottagning i Norrköping behöver välja en ny vårdgivare. Bakgrunden till förändringarna är regionens ansträngda ekonomi.

I juni beslutades den nya arbetsorganisationen för Region Östergötland. Den är en konsekvens av de varsel om uppsägningar som lagts i regionen och innebär förändringar i såväl vårdutbud som arbetssätt och organisation. Bakgrunden är den svåra ekonomiska situationen, med stora underskott i hälso- och sjukvården.

En av de förändringar som beslutats och nu börjar genomföras gäller ögonklinikens verksamhet i Norrköping, där kliniken kommer att ändra sitt utbud. Förändringen gäller de patienter som får vård för ögonsjukdomar som ingår i vårdval för ögonsjukvård. De som idag får ögonsjukvård hos regionens ögonklinik i Norrköping behöver nu välja en annan vårdgivare med avtal hos Region Östergötland.

Det finns för närvarande fem vårdgivare att välja mellan, varav fyra är privata och en är Region Östergötlands ögonklinik i Linköping.

De patienter som får vård för ögonsjukdomar som inte ingår i vårdval kommer framöver att erbjudas vård på ögonkliniken i Linköping. Förändringarna kommer att ske stegvis, med start för vissa grupper i september 2024.

– Vi informerar just nu våra patienter som berörs av förändringarna, antingen genom att de får informationen när de besöker oss eller via brev, säger Catrin Fernholm, verksamhetschef vid ögonkliniken i Region Östergötland.

Genom förändringarna samlas ögonklinikens verksamhet i Linköping.

– Därmed samlar vi vår kompetens så att vi kan erbjuda en så bra ögonvård som möjligt, samtidigt som vi minskar våra kostnader för lokaler och utrustning, säger Catrin Fernholm.

Följande patientgrupper innefattas av förändringen som rör vårdval:

  • Patienter som går på
    • makulamottagning
    • glaukommottagning (grön starr)
    • diabetesscreening och diabeteskontroller
    • remissmottagning (nybesök)
  • Patienter som genomgår kataraktoperation (gråstarr)

Kontakter

Följ Region Östergötland

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Östergötland

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye