Tullverket i ny satsning mot organiserad brottslighet
Idag lanseras “Sverige mot organiserad brottslighet“ (SMOB), ett initiativ som syftar till att stärka Sveriges samlade förmåga att bekämpa den organiserade brottsligheten med särskilt fokus på den kriminella ekonomin. Genom att förbättra kompetensen och kapaciteten hos yrkesverksamma och stärka samverkan mellan olika samhällsaktörer genom forskning, utbildning och innovation, bidrar SMOB till samhällets förmåga att försvåra och förhindra kriminella verksamheter som hotar landets säkerhet och välfärd.

- Det här är en unik satsning som jag verkligen tror på. Det finns en styrka i att myndigheter, näringsliv, fackförbund och forskarsamhälle samverkar. Att uppslutningen är så bred borgar för att satsningen kommer att bidra i kampen mot den organiserade brottsligheten och den kriminella ekonomin, säger generaltulldirektör Johan Norrman.
SMOB tar sig an flera viktiga områden, såsom att stärka kapaciteten att utreda ekonomisk brottslighet, främja tvärsektoriell samverkan mellan relevanta samhällsaktörer, och förbättra hanteringen och analysen av stora datamängder relaterade till organiserad brottslighet. Målet är att identifiera samhällssårbarheter som kan utnyttjas av kriminella aktörer. Initiativet strävar också efter att stärka samverkan mellan myndigheter, näringslivs- och arbetstagarorganisationer för att mer effektivt möta utmaningarna som organiserad brottslighet medför.
- Den här satsningen har ett tydligt fokus på forskning och utbildning och blir ett tungt komplement till andra satsningar mot den organiserade brottsligheten. Att omsätta kunskaperna från forskning i konkreta insatser och utveckling av arbetssätt är viktigt för att vi ska bli bättre på att förebygga och bekämpa den organiserade brottsligheten, säger Johan Norrman.
SMOB kommer att bli en knutpunkt för forskning, utbildning, innovation och expertis om organiserad brottslighet. Genom att integrera forskning med praktik kommer nya evidensbaserade metoder och verktyg utvecklas och spridas, vilket kommer att förbättra arbetet mot organiserad brottslighet. SMOB kommer att fungera som ett forum för återkoppling, där kunskap och evidens systematiskt förmedlas till alla relevanta samhällsaktörer.
För mer information, besök sh.se/smob
Sverige mot organiserad brottslighet
Sverige mot organiserad brottslighet (SMOB) är ett partnerskap mellan Arbetsförmedlingen, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Kronofogden, LO, Migrationsverket, Polismyndigheten, Skatteverket, Stockholms Handelskammare, Svenskt Näringsliv, Södertörns högskola, TCO, och Tullverket, och finansieras av Europeiska socialfonden (ESF) samt genom medfinansiering från myndigheter och organisationer som ingår i partnerskapet.
Bilder

Om oss
Tullverket är en statlig myndighet som kontrollerar flödet av varor över Sveriges gränser. Med visionen att bara godkända varor ska passera gränsen hindrar vi olagliga varor från att komma in i landet och bidrar till ett tryggare samhälle. Vi förenklar handeln med andra länder och lägger grunden till ökad tillväxt och konkurrens på lika villkor. Tullverket, som grundades 1636, har i dag cirka 2 600 anställda och leds av generaltulldirektör Johan Norrman.
Följ Tullverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Tullverket
Tullverket varnar för spetsad ginseng20.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Under 2024 stoppade Tullverket ett ökat antal sändningar av ett ginsengpreparat, Ginseng Kianpi pil. Vid laboratorieundersökningar visade sig preparaten vara spetsade med antihistamin och kortison som kan vara mycket farligt. Under 2022 stoppades fem sändningar och under 2023 stoppades två. 2024 stoppade Tullverket 35 sändningar med sammanlagt över 12 000 kapslar.
Tullverket och Försäkringskassan förstärker gemensamma insatser mot välfärdsbrott13.3.2025 06:10:00 CET | Pressmeddelande
Tullverket ska tillsammans med Försäkringskassan skärpa kontrollerna av resande för att komma åt den kriminella ekonomin och avslöja bidragsbedrägerier. Under förra året upptäcktes bedrägerier och felaktigheter för omkring tio miljoner kronor vid kontroller enbart på Arlanda flygplats. De gemensamma insatserna var så pass framgångsrika att samarbetet nu ska utökas under 2025, säger myndigheternas generaldirektörer Johan Norrman och Nils Öberg.
Alltfler rattonyktra stoppas av Tullverket24.2.2025 07:02:00 CET | Pressmeddelande
Tullverket stoppade förra året många rattonyktra förare vid landets gränsövergångar. 760 förare var såpass påverkade att det ledde till en brottsutredning. Det är en ökning med 24 procent jämfört med 2023. Flest rattonyktra förare stoppas i södra Sverige. Det mest oroande är att alltfler lastbilschaufförer är påverkade av alkohol och narkotika.
Tullverket behöver mer resurser i kampen mot brottsligheten20.2.2025 07:02:00 CET | Pressmeddelande
Allt grövre organiserad brottslighet, en orolig omvärld, växande varuflöden och nya befogenheter. För att möta samhällsutvecklingen och säkra att de nya befogenheterna ger resultat behöver Tullverket ytterligare 247 miljoner nästa år. Idag lämnar Tullverket budgetunderlaget för de närmaste tre åren till regeringen.
Ny statistik: mer kokain och tabletter än någonsin tidigare12.2.2025 06:58:36 CET | Pressmeddelande
Nästan 1,6 ton kokain, 4,8 miljoner narkotiska tabletter och över sex ton cannabis. Tullverkets narkotikabeslag under 2024 var sammantaget mycket stora i ett historiskt perspektiv. En tydlig trend är att grova cannabisbeslag i paketförsändelser ökar. Även antalet enskilda stora tablettbeslag ökar. Det visar ny statistik om Tullverkets beslag 2024. Statistiken finns även på lokal och regional nivå.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum