Hyllad uppväxtskildring om cirkuslivets utmaningar och drömmar
En sann berättelse om uppväxten i en cirkusfamilj i 1970-talets Finland. Siri på Spänd Lina är en hyllad föreställning som skildrar en bullrig tivolitillvaro, genom fattigdom och slit till hur Finlands första cirkus föds. En sann berättelse om livet i manegen, bortom glitter och glamour – om svett, tårar och de stora, stora drömmarna. Turnépremiär med Riksteatern 4 oktober i Karlstad.
Siri Hamari växer upp i en cirkusfamilj med en trollkarl till pappa och en motvillig assistent till mamma. Bland svärdslukare, sjölejon och akrobater när hon drömmen om att bli lindansare och bli den första kvinnan att göra en saltomortal på lina. I ett Finland präglat av kalla krigets järnridå vävs en varm och brokig berättelsen om livet bortom manegens strålkastare och en flickas balansgång mellan drömmar och verklighet.
– Det finns en romantisk bild av cirkusen som något mystiskt, farligt och hemlighetsfullt. En värld där man får ta del av showen men där resten är dolt. I Siri på Spänd Lina får publiken kika in bakom ridån och möta en ung flicka på väg till vuxenlivet och att bli lindansare. Mångas barndomsdröm om att rymma med cirkusen möter här den sanna berättelsen bakom ridån, och det tror jag fängslar många, säger skådespelaren Siri Hamiri.
Siri på Spänd Lina är ett allkonstverk med en unik visuell inramning av bildkonstnären och kostymdesignern Frida Hultcrantz. Musikern Niklas Brommare bidrar med en förtrollande musikalisk atmosfär och hela föreställningen är skriven av och regisserad av Filip Alexanderson.
– Jag ser verkligen fram emot turnén i Sverige, och att vi besöker just mindre orter är extra roligt. På ett sätt påminner det om min uppväxt och vad vi gjorde med Sirkus Finlandia på 70- och 80-talet i Finland. Det kommer nog många flashbacks från barndomen under höstens Riksteaterturné, säger Siri Hamari.
Den hyllade föreställningen, som hade urpremiär på Soppteatern-Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm, tar nu scenen i Karlstad den 4 oktober och turnerar sedan med Riksteatern över hela Sverige från Haparanda till Simrishamn.
Medverkande
Siri Hamari och Niklas Brommare
Konstnärligt team
Manus & regi: Filip Alexanderson
Scenografi: Filip Alexanderson och Frida Hultcrantz
Kostym & dockor: Frida Hultcrantz
Musik: Niklas Brommare
Ljus: Jonatan Winbo
Ljud: Robert Larein
Mask: Carina Saxenberg
Rekvisita: Anja Liedtke
Teaterteknik: Fabian Wetterrot
Producent
Soppteatern-Kulturhuset Stadsteatern i samarbete med Riksteatern
Nyckelord
Kontakter
Mireya Echeverría QuezadaPR och pressansvarigRiksteatern
Tel:070 637 59 40mireya.echeverria.quezada@riksteatern.seLänkar
Om oss
Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Närmare 40 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 ansluta organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse – för alla överallt. Riksteatern Crea producerar banbrytande scenkonst på svenskt teckenspråk och är en del av Riksteatern. Även Cullberg är en del av Riksteatern. Susanna Dahlberg är vd för Riksteatern.
Följ Riksteatern
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Riksteatern
Teater live på bio – Ny föreställning om kvinnliga erfarenheter, moderskap och tystnadens bördor14.11.2024 12:00:40 CET | Pressmeddelande
Mitt enda hem, Ainoa kotini utforskar de komplexa och ofta osynliga erfarenheterna av moderskap, kvinnlighet och de hemligheter som går i arv genom generationer. Föreställningen är baserad på Hanna Brotherus självbiografiska roman och flätar samman dans, fysisk teater och drama i en stark berättelse om smärta, hemligheter och den tystnad som omger många kvinnors liv. Nu visas den på bio i Sverige med premiär den 16 november.
Kampen för ljus i mörkret – Här är Riksteaterns vår 202513.11.2024 07:30:00 CET | Pressmeddelande
I vår kämpar människan även när mörkret visat sig. Riksteaterns vårrepertoar tar plats i skuggan av apartheid, krig, klassamhället och familjetragedier. Men i den nyskrivna dramatiken, bebisdansen och cirkuspoesin lyser också humor, värme och hopp igenom. Från Norrbotten till Skåne turnerar Riksteatern med scenkonst för alla överallt.
Özz Nûjen och Grynet Molvig hyllar scenkonsten i Riksteaterns nya kampanjfilm29.10.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
I ett förändrat kulturpolitiskt landskap sätter Riksteatern i en ny kampanjfilm ljuset på civilsamhällets och scenkonstens kraft. Med draghjälp av stjärnor från teatern, cirkusen och dansens värld visar Riksteatern hur scenkonst berikar människors liv där dom bor och lever.
Dear Winnie, gestaltar Sydafrikas komplexa landsmoder16.10.2024 10:24:49 CEST | Pressmeddelande
Den kritikerhyllade föreställningen Dear Winnie, gör intåg i Sverige efter succéartade framträdanden över Europa. Berättelser om motstånd, feminism och om att vara svart kvinna idag, flätas samman med Winnie Madikizela-Mandelas livshistoria. Från terrorstämplad och hyllad apartheidmotståndare, till landsmoder och fallen hjältinna. Sverigepremiär 31 januari 2025 på Riksteatern i Hallunda.
Klassikern Spöket på Canterville återuppstår som världsunik högteknologisk live avatar15.10.2024 09:38:22 CEST | Pressmeddelande
Riksteatern Crea är en föregångare i att producera banbrytande scenkonst på teckenspråk. I vår sätter de upp Oscar Wildes Spöket på Canterville med en unik 3D-animerad live avatar. Den teckenspråkiga avataren interagerar live med fysiska skådespelare på scen – ett teknologiskt fenomen som förvandlar klassikern till en modern föreställning för hela familjen. Premiär 18 januari i Hallunda.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum