Västtrafik

Fuskåkningen minskar hos Västtrafik

Dela

Ny statistik visar att fuskåkningen i Västsverige minskar. Samtidigt ökar Västtrafiks biljettintäkter, där en rad åtgärder har ökat intäkterna med 100 miljoner kronor hittills i år. Avgörande för resultatet har varit testet med civila kontroller, som Västtrafik nu beslutat att fortsätta med.

Fuskåkningen i zon A minskar. Samtidigt ökar Västtrafiks biljettintäkter.
Fuskåkningen i zon A minskar. Samtidigt ökar Västtrafiks biljettintäkter. Foto: Eddie Löthman

Test med civila kontroller, påstigning genom framdörren och kommunikationskampanjer. Det är några exempel på insatser som Västtrafik genomfört för att få fler att resa med en giltig biljett.

Resultatet av arbetet är att intäkterna från biljettförsäljningen bedöms ha ökat med 100 miljoner kronor mellan januari och augusti i år.

– Det är glädjande att se hur fuskåkningen minskat till följd av olika insatser, inte minst civila biljettkontroller. Intäkterna är nödvändiga för att fortsätta utveckla kollektivtrafiken och vi ska kunna nå de mål som är uppsatta på oss, säger Lars Backström, vd på Västtrafik. 

Civila kontroller blir kvar

En viktig del för att minska fuskåkningen i det öppna systemet i Göteborgsregionen har varit införandet av civila biljettkontroller. Sedan den 5 februari i år har Västtrafik utfört ett test med civila kontroller och resultaten har varit goda. Västtrafik har nu beslutat sig för att behålla de civila kontrollanterna som en del av den ordinarie verksamheten för biljettkontrollen. De kommer fortsätta jobba vidare i zon A, det vill säga Göteborg, Mölndal, Partille och Öckerö.

–De civila kontrollanterna har varit en nyckel i att få fler att vilja betala för sig i kollektivtrafiken. Vi har sett väldigt positiva resultat av deras arbete och därför väljer vi nu att behålla den här metoden och fortsätta utveckla den, säger Lars Backström.

Fuskåkningen i Göteborg, Mölndal, Partille och Öckerö bedöms ha minskat med 3-4 procentenheter sedan årsskiftet och ligger i dagsläget omkring 6-7 procent. De civila kontrollanterna har också utfärdat nära hälften, 43 procent, av alla tilläggsavgifter i zon A sedan februari. Detta trots att de uniformerade kontrollanterna är fem gånger fler till antalet.

Fakta Västtrafiks ökade intäkter: 

  • Biljettförsäljning: Insatser för att öka intäkterna bedöms stå för en ökning med 100 miljoner kronor januari-augusti 2024. Samlad effekt av flera åtgärder, där civila kontroller är en del. 
  • Fuskåkning: Bedöms nu vara 6-7 procent i zon A. Motsvarande siffra vid årsskiftet var 9-11 procent.
  • Tilläggsavgifter: Civila kontrollanter har utfärdat 5472 av totalt 12700 tilläggsavgifter i zon A mellan februari och augusti 2024, vilket motsvarar 43 procent.

Kontakter

Västtrafiks presstjänst

Presstjänsten svarar på medias frågor om kollektivtrafiken i Västsverige.
Maila eller ring oss så hjälper vi dig.

Tel:0771-41 43 99press@vasttrafik.se

Bilder

Lars Backström, vd på Västtrafik
Lars Backström, vd på Västtrafik
Foto: Eddie Löthman
Ladda ned bild

Kollektivtrafiken bygger på en evigt modern idé. Genom att resa tillsammans minskar vi köer, reducerar utsläpp och sänker halter av skadliga partiklar i luften. Vi bidrar också till ett mer rättvist samhälle och stärker människors hälsa genom ökad vardagsmotion. Västtrafik ägs av Västra Götalandsregionen och ansvarar för kollektivtrafiken i regionen. Varje dag reser hundratusentals personer med oss. Det är för dem vi finns till.

Följ Västtrafik

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Västtrafik

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye