Försämrad kondition kan öka risk för depression, ångest, stroke och demens
En ny omfattande studie från Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH, visar att förändringar i konditionsnivå över tid är associerat med risken för att utveckla depression, ångest och cerebrovaskulära sjukdomar.
-- Resultaten från den här studien belyser vikten av att bibehålla god kondition genom livet, inte bara för fysisk hälsa utan även för att minska risken för psykiska och neurologiska sjukdomar, säger Camilla Wiklund, forskare vid GIH och förstaförfattare till studien.
Studien är baserad på data från det svenska mönstringsregistret som kombinerats med hälsoprofilbedömningar från företagshälsovården. Totalt inkluderades 131 431 män och studien sträckte sig över nästan fem decennier (1972–2020). I studien mättes kondition[1] vid mönstring (cirka 18 års ålder) och i vuxen ålder, med hjälp av cykeltest. I genomsnitt var det 25 år mellan mätningarna. Efter mätningen i vuxen ålder följdes deltagarna i snitt i åtta år med hjälp av olika medicinska register för att se om de utvecklade depression, ångest eller cerebrovaskulära sjukdomar som stroke och vaskulär demens. Studiens syfte var att undersöka hur förändringar i kondition mellan de två mätningarna var kopplade till risken för att utveckla dessa sjukdomar senare i livet.
Resultaten visar att högre kondition, vid varje enskilt tillfälle både i tonåren och vuxen ålder, hade ett samband med lägre risk för att utveckla dessa hälsoproblem senare i livet. En ökning i kondition mellan de två mätningarna var även det kopplad till en lägre risk för depression, ångest och cerebrovaskulär sjukdom. Dessutom var en minskning från måttlig eller hög kondition i tonåren till låg kondition i vuxen ålder, kopplad till en ökad risk för depression och ångest med 24 respektive 25 procent, och tvärtom var en ökning från måttlig kondition i tonåren till hög kondition i vuxen ålder associerat med 16 procent lägre risk för ångest senare i livet.
-- Det som är unikt med den här studien är att vi har två mätningar av kondition vid två olika tillfällen i livet för samma individ, och därigenom har vi kunnat undersöka sambandet mellan förändring i kondition mellan dessa två tidpunkter och risken att drabbas av de studerade hälsoproblemen. Dessutom visade alla olika sätt att beräkna förändring i kondition på liknande samband med utfallen, vilket är en styrka, säger Elin Ekblom Bak, professor på GIH och projektledare för studien.
-- Som alltid med observationsstudier är det viktigt att påpeka att vi inte helt kan avgöra orsak och verkan mellan dessa faktorer, säger Camilla Wiklund. Dessutom vet vi inte vad som skett mellan de två testerna, utan mätningarna beräknar bara konditionen vid respektive tillfälle. För att mäta verklig förändring behövs oftast fler än två mätpunkter. Utöver det finns det fler faktorer som vi inte har kunnat studera, som till exempel genetik, som kan spela stor roll för sambanden. Populationen vi studerat består dessutom enbart av män, vilket gör det svårt att dra slutsatser för hela befolkningen.
Studien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften American Journal of Preventive Medicine.
Denna studie genomfördes som en del av E-PABS; ett forskningscentrum inom fysisk aktivitet, hälsosamma hjärnfunktioner och hållbarhet, med bas vid Gymnastik- och idrottshögskolan.
HPI Health Profile Institute, AbbVie, BioArctic och Monark Exercise medverkar som kunskapspartner i E-PABS forskningscenter.
Läs mer om E-PABS forskningsmiljö för fysisk aktivitet och hjärnhälsa på GIH.
För mer information kontakta:
Camilla Wiklund, postdoktoral forskare GIH, tel: 08-120 53 897, e-post: camilla.wiklund@gih.se
Elin Ekblom Bak, professor GIH och ansvarig forskare för studien, tel: 08-120 53 861,
e-post: elin.ekblombak@gih.se
[1] I studien användes tre olika sätt att beräkna förändring i kondition mellan mätningarna, z-score, L/min och ml/min/kg. Kondition undersökes både som ett kontinuerligt mått och indelat i kategorier baserat på standardavvikelser (SD) där genomsnittskonditionen i gruppen är ”måttlig kondition”, -1 SD är ”låg kondition” och +1 SD är ”hög kondition”.
Nyckelord
Kontakter
Louise EkströmKommunikatör press PR
Tel:+46 70 202 85 86Tel:+46 8-120 53 711louise.ekstrom@gih.seBilder
Om oss
Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH, är Sveriges främsta kunskapscentrum för idrott, prestationsutveckling, fysisk aktivitet och hälsa. GIH ligger centralt i Stockholm i nära anslutning till Stockholms Stadion och ett stort idrotts-och friluftsområde.
På GIH utbildas lärare i idrott och hälsa, tränare, hälsopedagoger, sport managers, idrottsvetare och forskare. GIH bedriver forskning inom idrottsvetenskap med fokus på ”människan i rörelse” samt är ett så kallat Riksidrottsuniversitet med goda möjligheter att kombinera studier med elitidrott.
Forskningen håller hög kvalitet, är samhällsrelevant och bedrivs ofta i nära samarbete med andra lärosäten och intressenter i samhället, på både nationell och internationell nivå. GIH har idag 160 medarbetare och cirka 1 400 studenter.
Följ Gymnastik- och idrottshögskolan
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Gymnastik- och idrottshögskolan
Anställda i företag med hög lönsamhet och låg personalomsättning är överrepresenterade i hälsoundersökningar6.11.2024 07:30:00 CET | Pressmeddelande
I en studie från Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH, har forskare undersökt deltagandet i den mest använda hälsoundersökningen på svenska arbetsplatser under 1995–2021.
Det är lättare att motionera och träna utomhus än inomhus3.6.2024 08:25:12 CEST | Pressmeddelande
En ny studie vid GIH summerar två amerikanska och två svenska studier, och finner att det är lättare att motionera och träna utomhus än inomhus.
Elever på ishockeygymnasium är positiva till att bli mer aktiva i undervisningen24.5.2024 15:00:00 CEST | Pressmeddelande
Doktorand Sara Ridderlund har i sin licentiatuppsats fokuserat på undervisning på ett ishockeygymnasium. Resultatet i studien visar att det finns goda möjligheter att förändra undervisningen från en lärarstyrd undervisning till en mer elevstyrd byggd på kommunikation.
Välkommen till konferens om fysisk aktivitet och hälsa för barn, ungdomar och skola21.5.2024 08:59:12 CEST | Pressinbjudan
Totalt medverkar 80 experter, forskare och lärare föreläser och berättar om nya forskningsrön. Ämnena är barn, ungdomar, skolprojekt, hjärnhälsa, psykisk hälsa, idrottspsykologi, träningslära, skärmtid bland barn och fysisk aktivitet, Generation Pep-aktiviteter, det nya regeringsuppdraget om främjande av fysisk aktivitet i samhället och skolan.
Hög kondition kopplat till minskad risk för depression och sjukskrivning i vissa grupper21.5.2024 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
En ny studie från Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH, visar att personer med hög kondition har en lägre risk att bli deprimerade eller sjukskrivna på grund av depression. Sambandet var tydligast hos män, yngre personer och de med kortare utbildning.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum