Fastighetsägarna

Nils Holgersson synar fjärrvärmebolagen

Dela

Idag publicerades den s k Nils Holgerssons årsrapport för fjärrvärme. Rapporten jämför prisnivåer och -ökningar för de olika fjärrvärmenäten i landet. Av rapporten kan utläsas att Göteborg Energis fjärrvärmepriser har ökat med 9,1 % under 2024 jämfört med 2023. 79 av de 276 fjärrvärmenät som redovisas i rapporten hade en lägre prisuppräkning än Göteborg. 47 av bolagen håller ett lägre pris än vad Göteborg Energi tillhandahåller sina kunder.

Branschorganisationen Fastighetsägarna menar att Göteborg Energi har förutsättningar att hålla lägre fjärrvärmepriser.

- Om den politiska viljan fanns skulle göteborgarnas eget energibolag kunna hålla bland de lägsta priserna i Sverige, menar Anders G Johansson, näringspolitisk chef för Fastighetsägarna GFR. Förutsättningarna för detta är goda bland annat genom de stordriftsfördelar som kommer med ett stort nät samt den goda tillgången till billig spillvärme som finns i Göteborg.

Under prisdialogen med Göteborg Energi motsatte sig Fastighetsägarna bolagets prishöjning om ytterligare 6,9 % för 2025. Organisationen menar att priserna redan ligger på nivåer som gör att fastighetsägare helt eller delvis övergår till elbaserad uppvärmning av byggnaderna.

- Elkapaciteten kommer framöver att behövas för omställningen av industri och transportsektorn i regionen. Ägaren Göteborgs Stad måste utveckla ekonomiska incitament som styr mot en önskvärd, optimerad energianvändning. Det förutsätter att Stadens politiker prioriterar omställningen till det fossilfria samhället framför klirr i kommunkassan, menar Anders G Johansson.

Nils Holgersson-rapporterna redovisar och jämför kostnaderna för el, fjärrvärme, vatten och avlopp samt avfall i Sveriges kommuner. Utgivaren, Nils Holgersson-gruppen, består av medlemmar från organisationerna Fastighetsägarna, Sveriges Allmännytta, Bostadsrätterna, HSB, Riksbyggen samt Hyresgästföeningen. Länk till rapporten.

För ytterligare kommentarer och upplysningar kontakta Anders G Johansson, näringspolitisk chef, Fastighetsägarna GFR på 076-85 48 857.

Kontakter

Om oss

Vi arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad


Fastighetsägarna är branschorganisationen som arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad. Våra 15 000 medlemmar äger och hyr ut bostäder och lokaler över hela landet. Vi representerar såväl de största börsnoterade fastighetsbolagen, kommunägda bostadsbolag som privata fastighetsföretag och bostadsrättsföreningar.

Följ Fastighetsägarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Fastighetsägarna

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye