Ny roll ska öka trygghet och studiero i Sigtuna kommuns skolor
Enligt Skolinspektionens årliga nationella undersökningar finns det en växande grupp elever som känner otrygghet i skolan. För att skolorna ska vara en plats där alla elever kan koncentrera sig på undervisningen och känna sig trygga har Sigtuna kommun inrättat en helt ny chefsroll.
Otryggheten i den svenska skolan har stadigt ökat de senaste åren. I Sigtuna kommun uppger var tredje högstadieelev att det är svårt att koncentrera sig på lektionerna och var femte känner sig inte trygg i skolan.
- En förutsättning för allt lärande är att barn och elever känner sig trygga i sin lärmiljö. Utan studiero blir kunskaps- och lärandemål väldigt svåra att nå, säger Mattias Askerson (M), ordförande i utbildningsnämnden i Sigtuna kommun.
I Sigtuna kommuns skolor råder absolut nolltolerans mot all form av våld, normbrytande beteende, mobbning och kränkande behandling. Alla fem kommunala skolor med högstadium har därför anställt en biträdande rektor med ansvar för trygghet och studiero. De nya biträdande rektorerna har olika bakgrund, de flesta har tidigare arbetat inom skolan men här finns även erfarenhet från brottsförebyggande arbete inom polisen.
- De nya biträdande rektorerna arbetar både strategiskt och operativt. Det strategiska arbetet består exempelvis av att identifiera riskområden och gruppsammansättningar där otrygghet kan uppstå. Det operativa arbetet innefattar bland annat att dagligen erbjuda trygg vuxennärvaro i skolans lokaler, säger Mikael Östling Huhta, verksamhetschef för grundskolan i Sigtuna kommun.
Arbetet som biträdande rektor handlar alltså mycket om att finnas där eleverna finns och att bygga relationer, både med eleverna och med vårdnadshavarna.
- En viktig faktor för att en elevs normbrytande beteende ska upphöra är att stärka vårdnadshavarna i sitt föräldraskap. En del av arbetet är därför att bygga relationer med vårdnadshavare. De biträdande rektorerna leder möten med elever och vårdnadshavare i förebyggande, åtgärdande och uppföljande syfte, säger Mikael Östling Huhta.
De biträdande rektorerna arbetar också tillsammans med lärarna för att stödja dessa i sitt arbete med att upprätthålla studiero på alla lektioner. All personal på skolan inkluderas i arbetet med att upprätthålla de gemensamma reglerna och rutinerna.
På alla fem skolor med högstadium finns nu även trygghetsteam. Dessa leds av de nya biträdande rektorerna och har som uppgift att snabbt ingripa mot normbrytande beteenden och att bygga viktiga relationer med eleverna.
- Elever med normbrytande beteende kan vara utåtagerande, hotfulla och ibland direkt våldsamma. Dessa beteenden stör och förstör för de andra eleverna och skapar en ohållbar arbetssituation för elever, lärare och annan skolpersonal. Nu tar vi krafttag för att alla elever ska få gå i en skola där de kan koncentrera sig på undervisningen, och både skolpersonal och elever slipper hot, våld, kränkningar och trakasserier, säger Mattias Askerson (M), ordförande i utbildningsnämnden i Sigtuna kommun.
Trygghetsteamen och de nya biträdande rektorerna är en del av Sigtuna kommuns Tiopunktsprogram för en lugnare och tryggare skola.
Om Tiopunktsprogrammet för en lugnare och tryggare skola
-
Tiopunktsprogrammet innehåller tio konkreta åtgärder som ska genomföras i kommunens skolor under 2024. Åtgärderna ska se till att alla elever känner sig trygga i skolan och kan koncentrera sig på undervisningen.
-
Åtgärderna handlar bland annat om att sätta in riktade utbildningsinsatser för skolpersonal, utöka förberedelseklasser, ha socialarbetare på plats samt säkerställa tydliga och likformiga ordningsregler.
-
De biträdande rektorerna fyller en viktig funktion för ordningen, tryggheten och studieron. Tillsammans med sitt trygghetsteam arbetar de både operativt ute i skolans lokaler och följer upp och utvecklar skolans säkerhetsarbete.
-
Sigtuna kommun har fem egna högstadieskolor som alla har fått var sin biträdande rektor med ansvar för trygghet och studiero.
-
En av Tiopunktsprogrammets åtgärder som redan har genomförts är införandet av en akutskola där särskilt våldsamma och utåtagerande elever placeras. Akutskolan öppnade i april 2024.
Nyckelord
Kontakter
Sofia NylanderKommunikatör Sigtuna kommun
Tel:073-666 34 98sofia.nylander@sigtuna.seHelle NymanPolitisk samordnare
Tel:073-333 83 18helle.nyman@sigtuna.seI Sigtuna kommun bor 52 000 invånare. De bor i någon av tätorterna Märsta, Sigtuna, Rosersberg eller på den levande landsbygden. Sigtuna är Arlandakommunen med Sveriges största flygplats.
Följ Sigtuna kommun
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sigtuna kommun
Sigtuna kommun samverkar med Svenska kyrkan om trygghetspunkter27.9.2024 09:07:08 CEST | Pressmeddelande
Sigtuna kommun utökar antalet trygghetspunkter till 15 stycken. Förutom de fyra som redan är etablerade sedan flera år tillbaka, tillkommer elva nya. Men de nya är inte i kommunens egna lokaler – utan i kyrkor.
Sigtuna kommuns recept på tryggare och lugnare skolrestauranger20.9.2024 11:40:50 CEST | Pressmeddelande
Mer än var femte elev i Sverige hoppar över skollunchen. Otrygghet och utsatthet gör att många äter någon annanstans. Eller inte alls. Sigtuna kommun har tagit ett helhetsgrepp om matupplevelsen och sett en tydlig förbättring.
Här får barn med funktionsnedsättning ta plats13.9.2024 13:43:36 CEST | Pressmeddelande
Några boxades, andra sköt pilbåge. Det var full aktivitet på Midgårdsvallen i Märsta när Sigtuna kommun arrangerade Special Olympic School Day för eleverna på Regnbågens skola. Syftet: att skapa intresse för parasporten och få fler barn att våga testa.
Nedläggningen av Uppsalapendeln får oerhörda konsekvenser27.8.2024 15:16:14 CEST | Pressmeddelande
När SJ väljer att lägga ner pendeltågstrafiken mellan Stockholm och Uppsala påverkas Sigtuna kommuns pendlare och hela regionens arbetsmarknad mycket negativt.
Sigtuna kommun har knäckt koden: Nu äter de äldre bättre27.8.2024 12:59:15 CEST | Pressmeddelande
Fyra av fem kommuner saknar idag dietist inom äldreomsorgen. Sigtuna kommun går emot strömmen och har öppnat restaurang på äldreboendena. Bakom maten står en erfaren dietist och en prisad kock.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum