Jobben i skymundan i årets budget
När regeringen idag presenterar sin höstbudget är ekonomin i lågkonjunktur och de globala utsikterna ytterst osäkra. Arbetslösheten är stigande från en redan hög nivå och risken är stor att den fortsätter öka under året. De satsningar som regeringen föreslår för att bekämpa arbetslösheten räcker inte.
– Arbetslösheten och jobben får för lite utrymme i regeringens budget. De som drabbas behöver bra ekonomiskt stöd och insatser som gör det möjligt att snabbt komma i nya jobb. Det behövs subventionerande anställningar och personligt stöd men även kompletterande utbildningar i högskolan och yrkeshögskolan, säger Sacos ordförande Göran Arrius.
Näringslivet är försiktiga med nyanställningar och offentlig sektor brottas med ökade kostnader orsakade av inflation och räntehöjningar. Det drabbar de sysselsatta som jobbar under ökad press och arbetslösa som får det svårare att komma tillbaka. Allt fler riskerar att hamna i långtidsarbetslöshet med stora negativa effekter för både de som drabbas och för samhället som helhet. Det kan motverkas med långsiktiga satsningar på utbildning och öronmärkta resurser för livslångt lärande.
– När arbetslösheten ökar behövs breda utbildningssatsningar som träffar alla utbildningsgrupper. Men det är också viktigt att öka omställningsförmågan och minska risken att hamna i arbetslöshet när arbetsmarknaden förändras. Här är omställningsstudiestödet en viktig pusselbit och det måste fungera betydligt bättre än det gjort hittills, säger Göran Arrius.
Regeringen avsätter i budgeten för 2025 resurser för infrastruktursatsningar och resurser till forskning. Det är viktiga tillskott för forskningens kvalitet och för Sveriges konkurrenskraft och tillväxt. Men det behövs också nya och långsiktiga investeringar för att trygga elförsörjningen och för att skynda på den gröna omställningen. Dessutom behövs ökade resurser till högskolor och universitet för att kompensera för urholkade anslag och kraftigt höjda hyror.
– När högskolorna går på knäna ger regeringen med ena handen och tar tillbaka med den andra. Det är en dålig strategi om man vill ha ett starkt kunskapssamhälle och forskning i världsklass, säger Sacos chefsekonom Håkan Regnér.
Kontakter
Pressjour Saco
Tel:08-613 48 90press@saco.seHåkan CarlssonPressansvarigSaco
Tel:0761351847hakan.carlsson@saco.seSaco, Sveriges akademikers centralorganisation, samlar närmare en miljon medlemmar i 21 fackförbund och driver akademikers intressen på arbetsmarknaden.
Följ Saco
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Saco
De långtidsarbetslösa akademikerna blir allt fler – aktiva åtgärder krävs15.10.2024 09:41:29 CEST | Pressmeddelande
Arbetsförmedlingen kom idag med nya siffror som visar att arbetslösheten stiger, jobben att söka blir allt färre och varslen ökar. Samtidigt visar en ny rapport från Saco att antalet långtidsarbetslösa akademiker fortsätter att öka i spåren av den pågående lågkonjunkturen. Av den nya rapporten framgår att långstidsarbetslösheten bland akademiker ökat med 11 procent jämfört med samma period förra året.
Sluta dribbla med skatterna13.9.2024 10:45:53 CEST | Pressmeddelande
Idag är det exakt två år till nästa riksdagsval. Den tiden bör bland annat användas för att förbereda en långsiktigt hållbar skatteuppgörelse med bred politisk uppslutning.
Satsa på klimat och utbildning22.8.2024 12:33:27 CEST | Pressmeddelande
Sveriges statsfinansiella ställning är bland de starkaste i Europa. Nu sätter Saco press på finansminister Elisabeth Svantesson (M) att inför höstens budget satsa mer på både klimat och utbildning.
Forskarutbildning lönar sig allt sämre31.5.2024 08:41:42 CEST | Pressmeddelande
En allt större andel av arbetskraften är forskarutbildad men utbildningen lönar sig allt sämre. Det visar en ny rapport från Saco om forskarutbildade och deras lönepremier.
Hög tid för en skattereform15.4.2024 08:18:23 CEST | Pressmeddelande
Det är bra att regeringen skjuter till resurser till hälso- och sjukvård, skola och försvar. Men det löser inga långsiktiga behov. Det gäller i synnerhet bristerna i infrastrukturen och välfärden som kämpar med en permanent kompetensbrist.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum