Sveriges geologiska undersökning

Norden samarbetar kring spårbarhet och cirkularitet inom mineralnäringen

Dela

För att du ska kunna göra ansvarsfulla val som konsument behöver du veta varifrån metallerna i till exempel din mobiltelefon kommer. Tillsammans med övriga nordiska länder arbetar Sveriges geologiska undersökning (SGU) för bättre spårbarhet, hållbara värdekedjor och ökad cirkularitet för kritiska råvaror. I dag samlas experter från hela Norden i Helsingfors för att summera projektet Nordic Sustainable Minerals.

Bild: GTK

2030 – det är året då Norden har som vision att vara den mest hållbara och integrerade regionen i världen. Ett avgörande led för att nå det målet och minska samhällets miljö- och klimatpåverkan är en hållbar mineral- och metallproduktion. Detta är något som EU, bland annat genom sin förordning om kritiska råvaror, Critical Raw Materials Act, poängterar. De nordiska länderna arbetar aktivt med frågan. 

Nordiska ministerrådet har, via organisationen Nordic Innovation, finansierat flera projekt med fokus på råvaruhanteringen. Det senaste, Nordic Sustainable Minerals, handlar om spårbarheten för metaller och mineral och om att ta tillvara restavfallet, så kallade sekundära resurser, från gruvindustrin. I dag samlas experter från hela Norden i Helsingfors för att summera det treåriga projektet som SGU deltagit i.

– Nyckeln till framgång är samverkan. Vi i Norden kan nå mycket långt genom att  fokusera på att optimera värdekedjan för metaller och mineral. Lyckas vi dessutom få restprodukter att nyttjas som värdefulla resurser och bättre spåra råvarornas ursprung, så sätter vi de nordiska länderna på kartan som stabila och konkurrenskraftiga råvaruproducenter, säger Thomas Pålsson, tillförordnad generaldirektör för SGU.

Bättre spårbarhet för råvaror är avgörande för att säkerställa transparens, ansvar och hållbarhet i den globala värdekedjan. För det behöver man utveckla standardiserade prov- och analysmetoder som inte kan förfalskas. Inom projektet har man tittat på möjligheten att analysera en metalls unika fingeravtryck, en så kallad geo-signatur. Specifikt har man fokuserat på spårbarheten hos sällsynta jordartsmetaller (REE), som förekommer i mycket modern teknik och som är centrala för ett flertal gröna energiteknologier.

De båda statsgeologerna Erik Jonsson och Alexander Lewerentz har tillsammans med flera andra geologer från SGU arbetat i projektet sedan 2021.

– SGU har bidragit på flera sätt, bland annat genom fysiskt geologiskt material och data om kritiska råvaror. Vi har utgått från och byggt vidare på tidigare undersökningar och vetenskapliga projekt, senast bland annat ett regeringsuppdrag om möjligheterna till återvinning av metaller och mineral från sekundära resurser, säger Erik Jonsson.

Stora mängder sekundära resurser genereras genom hela värdekedjan, från brytning och processande av malm till produktion och samtlig användning i samhället.

– Att vi kunnat ta ett samlat nordiskt grepp om resterna från gruvindustrin och undersöka hur vi kan nyttja det som finns i materialet är mycket värdefullt. Vi bygger för framtiden och SGU och Sverige har kunnat bidra med den kunskap vi byggt upp sedan tidigare inom detta område, säger Alexander Lewerentz.

Nordic Sustainable Minerals

Projektet Nordic Sustainable Minerals finansieras av Nordiska ministerrådet via Nordic Innovation. I samarbetet ingår, förutom Sveriges geologiska undersökning (SGU, Finlands geologiska undersökning (GTK), Danmarks och Grönlands geologiska undersökning (GEUS) Norges geologiska undersökning (NGU), Islands geologiska undersökning (ÍSOR), Grönlands ministerium för mineralresurser (MMR), Norges direktorat för mineralförvaltning (DMF) och Islands universitet (HÍ).

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Följ Sveriges geologiska undersökning

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges geologiska undersökning

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye