PRO-Pensionärernas Riksorganisation

Regeringen har glömt äldreomsorgen

Dela

En efterlängtad satsning på pensionärers tandhälsa. Det lyfter PRO:s ordförande Åsa Lindestam fram som det bästa i den budgetproposition som regeringen presenterat i dag. Men Lindestam konstaterar samtidigt att det saknas pengar till äldreomsorgen och besked om högre pensioner. Och varför sänker inte regeringen skatten för unga pensionärer när skatten sänks för alla andra?

Åsa Lindestam, ordförande PRO.
Åsa Lindestam, ordförande PRO. Anneli Nygårds Inga restriktioner

Billigare tandvård för äldre från 2026 

–Det känns bra att vi tar ett steg närmare ett högkostnadsskydd som fungerar som det skydd som finns i annan sjukvård. Tänderna är ju en del av kroppen! Det gäller att regeringen fortsätter reformarbetet de kommande åren så att vi kommer hela vägen in i mål med detta, säger Åsa Lindestam.  

PRO har länge drivit frågan om billigare tandvård för pensionärer som en av sina viktigaste. Det finns dock smolk i glädjebägaren. 

–Det känns inte bra att bättre tandvård för pensionärer finansieras med att åldersgränsen för den avgiftsfria barn- och ungdomstandvården sänks. Det betyder att våra barnbarn får sämre villkor. Vi vill inte att äldres rättigheter ställs mot yngres. Alla ska ha rätt till en god tandhälsa. 

Ingen välfärdsbudget

Vid sidan av tandvården uteblir de stora satsningarna på välfärden i den här budgeten.  

–Jag beklagar att regeringen inte tar ett ordentligt grepp om äldreomsorgen. Det vi lärde oss under pandemin tycks dessvärre vara glömt. Vi behöver en ny äldreomsorgslag och tio miljarder kronor mer per år för omvårdnaden av äldre. Men regeringen har bara småsmulor i budgeten och flera av de aviserade satsningarna kommer dessutom inte förrän 2026, påpekar Åsa Lindestam.  

Regeringens förslag att justera högkostnadsskyddet för läkemedel innebär ökade läkemedelskostnader för patienterna redan nästa år. Det kommer att drabba äldre med små ekonomiska marginaler hårt. Riskerna inkluderar minskad tillgång till viktiga läkemedel om patienter inte har råd att betala, och en ökad ekonomisk börda för dem som redan är sårbara. Förändringarna kan även leda till att vissa patienter skjuter upp eller avstår från nödvändig medicinering.

Ingen sänkt skatt för unga pensionärer 

Regeringen föreslår skattesänkningar nästa år på omkring 27 miljarder kronor. Det är bra att förslag om förstärkt jobbskatteavdrag åtföljs av en förstärkning av det grundavdrag som börjar gälla vid årsskiftet då en person fyller 67 år, enligt PRO. Men någon skattesänkning för pensionärer rör det sig inte om, påpekar Åsa Lindestam: 

–Det finns yngre pensionärer som inte omfattas av förslaget, till exempel personer som väljer att gå i pension vid 62 eller 64 års ålder. Dessa personer är pensionärer, men de får ingen sänkt skatt. Detsamma gäller personer med sjukersättning, förtidspension som det hette tidigare. Personer som varken arbetar eller som fyllt 66 betalar många tusenlappar mer i skatt än andra. De unga pensionärerna är helt bortglömda i regeringens skattepolitik.  

Högre inkomstpension viktigare än sänkt skatt 

De senaste årens snabba prisökningar har slagit hårt mot pensionärernas köpkraft. I år steg inkomstpensionen bara med 1 procent, samtidigt som livsmedelspriser och hyror snabbt blivit högre.  

–Det behövs en totalrenovering av pensionssystemet och högre inkomstpension för vanliga pensionärer är viktigast. Att få upp pensionen är viktigare än lägre skatter för oss. Men regeringen och Elisabeth Svantesson missar chansen i den här budgeten, avslutar Åsa Lindestam.

Kontakter

Följ PRO-Pensionärernas Riksorganisation

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från PRO-Pensionärernas Riksorganisation

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye