PR Direkt

Luftvärmepump Bäst i Test – Det står mellan Panasonic & Mitsubishi

Dela

Bäst i Testen har testat olika luftvärmepumpar för att hjälpa konsumenter att göra rätt val. Den produkt som utsetts till testvinnare är Panasonic HZ25XKE, tack vare dess enastående energieffektivitet och kapacitet att prestera även i mycket kalla temperaturer. Luftvärmepumpen imponerar med låg ljudnivå, inbyggd Wi-Fi-styrning och ett högt SCOP-värde, vilket gör den till det självklara valet för både uppvärmning och kylning. Valet av bästa luftvärmepump bygger på en kombination av prestanda, användarvänlighet och energieffektivitet.

Luftvärmepump Bäst i Test

Luftvärmepump Bäst Test – Bäst i Testens lista

Ett omfattande test av olika luftvärmepumpar har genomförts av Bäst i Testen, och resultatet visar att Panasonic HZ25XKE tar hem förstaplatsen som bästa luftvärmepump. Testet har fokuserat på energieffektivitet, användarvänlighet och prestanda i kalla klimat, och förutom testvinnaren har flera andra modeller utmärkt sig som braalternativ. 

Mitsubishi Electric Hero LN25 sticker ut som en stark utmanare, medan Samsung Nordic Wind-Free 35 ger en överlägsen komfort för att kyla en bostad eller en lokal. För konsumenter som söker en stilren och effektiv lösning är Daikin Stylish FTXTA30 ett utmärkt val.

Panasonic HZ25XKE inne/ute

Panasonic HZ25XKE har utsetts till bästa luftvärmepump av Bäst i Testen, tack vare dess överlägsna prestanda och kapacitet att möta behoven i det nordiska klimatet. Med sin avancerade teknik och höga energieffektivitet ger denna luftvärmepump en stabil och effektiv uppvärmning under de kallaste vintermånaderna. 

Luftvärmepumpen har utrustats med inbyggd Wi-Fi-styrning, vilket gör att man enkelt kan justera temperaturen på distans via en smartphone. Enheten har också en extremt låg ljudnivå, vilket gör att den passar bra i hem där tyst drift är prioriterad. Förutom att den är energieffektiv, bidrar HZ25XKE till att förbättra inomhusmiljön genom att filtrera bort 99% av luftburna partiklar. Detta gör den till ett populärt val för hushåll som söker en renare och mer hälsosam inomhusluft.

Fördelar:

  • Energieffektiv
  • Låg ljudnivå
  • Wi-Fi-styrning

Nackdelar:

  • Hög inköpskostnad

Specifika funktioner och användning

Panasonic HZ25XKE är särskilt anpassad för svenska förhållanden med en drift som klarar temperaturer ner till -35 grader. Detta gör den till ett pålitligt val under hela året, särskilt för dem som söker bästa luftvärmepumpen för värme. För dem som är på resande fot eller har fritidshus är funktionen för fjärrstyrning ett extra plus, då temperaturen kan justeras oavsett var man befinner sig. Filtreringen, som effektivt rensar luften, skapar en optimal inomhusmiljö för allergiker.

Tekniska specifikationer

  • Ljudnivå: 18–45 dB
  • Energiklass: A+++
  • SCOP: 5,69
  • SEER: 8,7
  • Wi-Fi: Ja

Läs mer om produkten inne/ute

Mitsubishi Electric Hero LN25

Mitsubishi Electric Hero LN 25 har utsetts till bästa luftvärmepump för fritidshus av Bäst i Testen, tack vare dess pålitliga prestanda i både kalla och milda klimat. Med en energieffektivitet i toppklass och en design som klarar temperaturer ner till -35 grader, levererar denna modell både uppvärmning och kylning med hög precision. 

LN 25 är utrustad med Wifi-styrning, vilket gör att man enkelt kan justera temperaturen på distans, en fördel särskilt för de som har fritidshus och vill hålla temperaturen under kontroll när de inte är på plats. Dessutom har den en inomhusenhet med en ljudnivå som knappt märks, vilket gör den till ett bra val för användning nära sovrum eller andra tysta utrymmen.

Fördelar:

  • Energieffektiv
  • Wi-Fi-styrning
  • Låg ljudnivå

Nackdelar:

  • Kan kräva service

Ytterligare detaljer

Mitsubishi Electric Hero LN 25 har ett avancerat filtreringssystem som effektivt tar bort luftburna partiklar, vilket skapar en hälsosam inomhusmiljö för familjer och allergiker. Dess höga SCOP-värde gör den till ett ekonomiskt val över tid, medan dess låga ljudnivå ger en behaglig inomhusmiljö. För dem som letar efter en luftvärmepump Bäst i Test för fritidshus är LN 25 ett stabilt och smart alternativ.

Tekniska specifikationer

  • Ljudnivå: 19–45 dB
  • Energiklass: A+++
  • SCOP: 5,2
  • SEER: 10,5
  • Wi-Fi: Ja

Läs mer om produkten

Samsung Nordic Wind-Free 35

Samsung Nordic Wind-Free 35 har blivit erkänd som den bästa luftvärmepumpen för kyla i Bäst i Testens utvärdering. Denna luftvärmepump är utrustad med innovativ Windfree™-teknologi, vilket ger en behaglig och dragfri inomhusmiljö. Modellen är utmärkt för användning under sommarmånaderna, då den kombinerar effektiv kylning med tyst drift.

Luftvärmepumpen olika funktioner gör den till ett bra val för sovrum eller andra rum där en lugn atmosfär prioriteras. Med sin energiklass A+++ garanterar den också en energieffektiv drift, vilket gör den till en ekonomisk investering över tid. Wi-fi-styrningen gör att temperaturen enkelt kan justeras på distans.

Fördelar:

  • Tyst drift
  • Dragfri kylning
  • Wi-Fi-styrning

Nackdelar:

  • Mindre effektiv i kyla

Ytterligare detaljer

Samsung Nordic Wind-Free 35 är särskilt lämpad för svenska hushåll som prioriterar komfort och energieffektivitet. Den är utrustad med hög SCOP och SEER, vilket gör den till en pålitlig värmekälla under de kallare månaderna, även om dess främsta styrka ligger i att hålla ett rum svalt på sommaren. För dem som letar efter en topp produkt med modern design och smart teknik, är denna modell ett utmärkt val.

Tekniska specifikationer

  • Ljudnivå: 17–46 dB
  • Energiklass: A+++
  • SCOP: 5,1
  • SEER: 8,5
  • Wi-Fi: Ja

Läs mer om produkten

Daikin Stylish FTXTA30

Daikin Stylish FTXTA30 har framträtt som en elegant utmanare i Bäst i Testens bedömning av luftvärmepumpar. Denna modell kombinerar hög prestanda med en modern och stilren design, vilket gör den till ett perfekt val för dem som både värdesätter estetik och funktionalitet. 

Med sitt höga SCOP-värde och SEER ger Daikin Stylish effektiv uppvärmning och kylning året runt. Modellen har en tyst drift, vilket gör den väl anpassad för både vardagsrum och sovrum. Dessutom kan temperaturen justeras via Wi-Fi, vilket ger användaren full kontroll oavsett var man befinner sig.

Fördelar:

  • Stilren design
  • Hög prestanda
  • Wi-Fi-styrning

Nackdelar:

  • Högre pris

Specifika funktioner och användning

Daikin Stylish FTXTA30 är utrustad med en intelligent termisk sensor som automatiskt justerar luftflödet för att skapa en jämn inomhustemperatur. Denna luftvärmepump förbättrar inte bara inomhusklimatet genom effektiv kylning och uppvärmning, utan ger också en ren inomhusluft genom sitt avancerade filtreringssystem. För svenska hem där både prestanda och stil spelar roll, är Daikin Stylish ett utmärkt val.

Tekniska specifikationer

  • Ljudnivå: 20–43 dB
  • Energiklass: A++
  • SCOP: 5,1
  • SEER: 7,63
  • Wi-Fi: Ja

Läs mer om produkten

Köpguide – Så väljer man luftvärmepump

Luftvärmepumpar varierar i funktion och prestanda beroende på klimatförhållanden och hemmets behov. Genom att förstå olika kriterier som kvalitet, prisvärdhet och användningsområde kan man göra ett klokare val som både minskar energikostnader och ökar komforten i hemmet.

Kvalitet och effektivitet

Moderna luftvärmepumpar är utformade för att hantera både uppvärmning och kylning. Det är avgörande att välja en luftvärmepump med ett högt SCOP-värde (Seasonal Coefficient of Performance) eftersom detta visar hur effektivt produkten kan värma hemmet under hela säsongen. En högre SCOP innebär att pumpen använder mindre energi för att generera värme, vilket resulterar i lägre energikostnader. På samma sätt kan SEER-värdet (Seasonal Energy Efficiency Ratio) användas för att mäta effektiviteten för kylning under sommaren.

Det är också viktigt att luftvärmepumpen har en låg ljudnivå, särskilt om den ska placeras i närheten av sovrum eller andra tysta utrymmen. En tyst drift är inte bara en fråga om komfort utan också en indikator på högre produktkvalitet och bättre teknik.

Prisvärdhet och långsiktiga besparingar

Prisvärdhet handlar inte enbart om inköpspriset, utan även om hur mycket energi man kan spara över tid. En luftvärmepump med hög energieffektivitet kommer snabbt att återbetala sig genom minskade uppvärmningskostnader. Därför bör man beräkna den totala kostnaden för både inköp och drift när man väljer en luftvärmepump. En modell som är dyrare vid inköp kan visa sig vara mer prisvärd på lång sikt om den sparar tillräckligt mycket energi och minskar behovet av kompletterande värmekällor.

Installationskostnaden bör också tas med i beräkningen. Det rekommenderas alltid att installationen utförs av en certifierad installatör för att se till att produkten fungerar optimalt och för att garantier ska gälla. Detta kan innebära en extra kostnad, men det är en viktig investering för att undvika framtida problem.

Användningsområde och anpassning

Vid val av luftvärmepump är det nödvändigt att tänka på hemmets storlek och layout. Ett hem med öppen planlösning kan dra nytta av en pump med kraftfull fläkt och luftspridning, medan ett mindre hem kan nöja sig med en modell med lägre kapacitet. För hem som ofta upplever extrema temperaturer bör en modell som fungerar väl i både varma och kalla klimat väljas.

Det är också viktigt att undersöka om luftvärmepumpen har smarta funktioner, såsom Wi-Fi-styrning för att justera temperaturen på distans via en app. Detta är särskilt användbart för fritidshus eller för dem som reser ofta. Valet av luftvärmepump beror på enskilda behov, klimat och hemförhållanden. Genom att noggrant tänka över dessa faktorer kan man hitta en modell som både är energieffektiv och ekonomisk, samtidigt som den förbättrar hemmets komfort och inomhusmiljö året om.

Fördelar med luftvärmepumpar för både värme och kyla

Luftvärmepumpar har blivit ett allt populärare val för svenska hushåll på grund av deras dubbla funktion som både värmekälla under vintern och kylsystem under sommaren. Genom att använda utomhusluft som energikälla ger dessa system en energieffektiv lösning som kan anpassas efter olika behov. En luftvärmepump är inte bara en investering i ett bekvämare inomhusklimat utan också en ekonomisk investering på lång sikt.

Energisnåla och miljövänliga

Luftvärmepumpar fungerar genom att hämta energi från utomhusluften, som innebär att de använder en förnybar energikälla. Ett miljövänligare alternativ jämfört med traditionella uppvärmningssystem som baseras på fossila bränslen eller elvärme. Genom att minska beroendet av dessa energikällor bidrar luftvärmepumpar till att sänka koldioxidutsläppen, vilket gynnar både hushåll och miljön. Med modern teknik har många modeller dessutom hög verkningsgrad, vilket innebär att de kan omvandla mer energi till värme, även vid låga utomhustemperaturer.

Genom att kombinera  uppvärmnings- och kylfunktion i samma enhet skapas dessutom ett system som kan användas året runt, vilket minskar behovet av separata enheter som till exempel en portabel AC på sommaren. Detta gör luftvärmepumpen till ett mångsidigt alternativ som ger komfort under hela året.

Anpassningsbarhet efter svenska förhållanden

Det svenska klimatet ställer särskilda krav på uppvärmnings- och kylsystem, och luftvärmepumpar har visat sig vara väl anpassade för dessa förhållanden. Under vintern, när temperaturerna kan sjunka till under noll, är det viktigt att en luftvärmepump kan upprätthålla sin effektivitet. Moderna system är konstruerade för att fungera även vid låga temperaturer, vilket gör dem till en pålitlig lösning i det nordiska klimatet.

Förutom att kunna hantera kalla temperaturer ger dessa system också svalka under de varmare sommarmånaderna. Många modeller har en avancerad kylteknik som garanterar ett jämnt och behagligt inomhusklimat, utan störande drag eller ljud. Detta gör dem perfekta för rum som sovrum eller vardagsrum, där komforten prioriteras.

Låg ljudnivå och enkel hantering

Ett av de stora fördelarna med moderna luftvärmepumpar är deras låga ljudnivå. Många modeller är utformade med särskilda funktioner för att minimera buller, vilket gör dem till ett bra val även för mindre utrymmen eller för hem där tystnad är viktigt. Genom smart teknik och förbättrade fläktar kan ljudet från enheten hållas på ett minimum, vilket bidrar till en mer harmonisk boendemiljö.

Dessutom har många modeller utrustats med Wi-Fi-styrning för att kontrollera temperaturen via en app på distans. Detta underlättar användningen och gör det enkelt att justera inomhusklimatet, oavsett var man befinner sig. För de som har fritidshus är detta särskilt fördelaktigt, eftersom man kan styra systemet även när man inte är på plats, och därmed förbereda huset inför vistelsen.

Luftvärmepumpar är därmed inte bara en effektiv lösning för uppvärmning och kylning, utan också en bekväm och tyst sådan. Genom att anpassa sig efter klimatet och använda denna moderna teknik bidrar de till både miljövänligt och förbättrad livskvalitet i hemmet.

Frågor och svar om luftvärmepumpar

För att underlätta beslutsprocessen har de vanligaste frågorna om luftvärmepumpar samlats här. Dessa frågor täcker allt från drift i kalla temperaturer till energieffektivitet och användarvänlighet. Genom att förstå hur olika aspekter av luftvärmepumpar fungerar, kan man göra ett välgrundat val som möter både hemmets och klimatets behov.

Hur fungerar en luftvärmepump?

En luftvärmepump fungerar genom att hämta energi från utomhusluften och omvandla den till värme inomhus. På sommaren kan den användas för att kyla hemmet genom att vända processen. Detta görs med hjälp av ett köldmedium som förflyttar värme mellan ute- och inomhusdelen.

Kan en luftvärmepump användas när det är kallt ute?

Ja, moderna luftvärmepumpar är designade för att fungera även i extremt kalla temperaturer, ibland ner till -30 grader. Effektiviteten kan minska när det blir riktigt kallt, men många modeller är särskilt anpassade för det nordiska klimatet och klarar av att värma hemmet även under vintern.

Hur mycket kan man spara med en luftvärmepump?

En luftvärmepump kan spara upp till 30–50 % av energikostnaderna beroende på hushållets nuvarande uppvärmningssystem och bostadens planlösning. Störst besparing uppnås när man har direktverkande el som värmekälla, eftersom pumpen effektivt ersätter en del av den dyrare elvärmen.

Hur lång livslängd har en luftvärmepump?

En väl underhållen luftvärmepump kan hålla i upp till 15-20 år. Regelbunden service och rengöring av filtren är viktigt för att förvissa sig om optimal drift och förlänga livslängden på systemet. Det rekommenderas att man utför årlig kontroll för att undvika problem.

Kan en luftvärmepump även kyla hemmet?

Ja, de flesta moderna luftvärmepumpar kan både värma och kyla hemmet. Genom att omvända processen kan pumpen ta bort värme från luften inomhus och avge den utomhus, vilket ger en behaglig inomhustemperatur under varma sommardagar. En luftvärmepump fungerar alltså likt ett kylskåp.

Behöver man ett kompletterande värmesystem?

I mycket kalla regioner eller under extremt kalla perioder kan det vara nödvändigt med ett kompletterande värmesystem. Luftvärmepumpar är effektiva till en viss temperatur, men vid extrem kyla kan de behöva stöd från en annan värmekälla för att hålla hemmet varmt.

Hur stor luftvärmepump behövs för hemmet?

Storleken på luftvärmepumpen beror på hemmets storlek, planlösning och isolering. Det rekommenderas att inte underdimensionera pumpen. En större pump kan vara mer kostnadseffektiv på lång sikt, eftersom den kan värma upp bostaden mer effektivt utan att behöva arbeta på maxkapacitet.

Kontakter

Följ PR Direkt

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från PR Direkt

Handkräm Bäst i Test – bästa produkterna för torra händer14.9.2024 10:00:00 CEST | Blogginlägg

Bäst i Testen har testat olika handkrämer för att hitta den bästa produkten för torra händer och spruckna nagelband. Testvinnaren, Eucerin urea repair plus hand cream, imponerar med djupt återfuktande egenskaper och långvarig effekt. Den absorberas snabbt och lämnar en skyddande hinna som inte stör i vardagen. Med den här handkrämen kan man njuta av mjuka och välmående händer trots frekvent handtvätt. En utmärkt lösning för torra vinterhänder.

Skäggtrimmer Bäst i Test – bästa trimmern för skägg & hår13.9.2024 10:00:00 CEST | Blogginlägg

Bäst i Testen har noggrant utvärderat en rad skäggtrimmers och utsett Panasonic Skäggtrimmer Pro ER-SB40 till testvinnare. Denna trimmer kombinerar hög prestanda med en ergonomisk design som garanterar jämn och effektiv klippning, även för tjockt skägg. Med dess kraftfulla motor och precision i varje snitt, är den ett oumbärligt verktyg för den som söker full kontroll över sin styling. Bästa skäggtrimmern för både nybörjare och erfarna användare.

Sladdlös dammsugare Bäst i Test – Dyson eller Bosch13.9.2024 10:00:00 CEST | Blogginlägg

Bäst i Testen har testat olika sladdlösa dammsugare och utsett Dyson V15 Detect Absolute till den bästa. Med sin kraftfulla sugkraft och innovativa detektering med laser, som lyfter fram även det finaste dammet på golvet, ger den en oöverträffad rengöring. Den intelligenta justeringen av sugeffekten baserat på golvtyp gör den både effektiv och energisnål. För den som söker den bästa sladdlösa dammsugaren för ett rent och hälsosamt hem är denna modell oslagbar.

Portabel AC Bäst i Test – bästa luftkonditioneringen för hemmet13.9.2024 10:00:00 CEST | Blogginlägg

Bäst i Testen har testat olika portabla AC-enheter och utsett Woods Cortina Silent 12K till testvinnare. Denna modell imponerar med sin effektiva kylförmåga och tysta drift, något som gör den till ett utmärkt val för att sänka temperaturen i stora rum. Med en hög avfuktningskapacitet och enkel användning är det här den bästa lösningen för varma somrar. Enheten är dessutom energieffektiv och lätt att flytta mellan olika rum, vilket ger flexibilitet.

Tvättmaskin Bäst i Test – Vinnaren blev Miele12.9.2024 10:00:00 CEST | Blogginlägg

Bäst i Testen har noggrant testat ett brett urval av tvättmaskiner för att utse de bästa modellerna för olika behov. Den tvättmaskin som utsetts till testvinnare är Miele WSA023 WCS NDS. Maskinen har imponerat med sin höga prestanda, energisnåla drift och användarvänliga funktioner. Fördelarna inkluderar en stor kapacitet, låg ljudnivå och smidig hantering, något som gör den till det bästa valet för många hushåll.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye