Jönköpings kommun

Trafiksäkerhetsarbetet på Jordbrovägen följer tidplanen

Dela

Ombyggnationen av Jordbrovägen i Jönköping fortsätter enligt tidplanen. Projektet går nu in i etapp två med fokus på västra delen av vägen. Ett körfält i varje riktning hålls fortsatt öppet under hela byggtiden och det ska bli smidigare för gående och cyklister att ta sig fram i området.

Del av Jordbrovägen sett från norr. En byggskylt finns i förgrunden med texten "Här blir vägen mer trafiksäker".
I vecka 39 går ombyggnationen av Jordbrovägen in i etapp två, vilket innebär att arbetet förflyttas till den västra delen av Jordbrovägen och trafiken leds om till östra sidan. Foto från 19 september 2024.

Jönköpings kommun bygger om Jordbrovägen för att göra den säkrare för gående och cyklister. Vägen mellan Södra infarten (Jordbrorondellen) och Klostergatan får två nya övergångsställen, mittrefuger och åtgärder som sänker hastigheten. Gång- och cykelvägen längs östra västra sidan av Jordbrovägen blir bredare, på den västra sidan får gång- och cykelvägen bättre koppling till busshållplatsen och genom mer grönska blir vägen en mer inbjudande entré till centrala Jönköping.

Byggnationen går framåt enligt tidplanen och väntas vara klar i december. Under hela byggtiden hålls vägen öppen för trafik genom att arbetet delas upp i etapper.

–Första etappen, på en del av östra sidan av vägen, är klar och arbetet fortsätter nu på den västra sidan. Det innebär att vi kommer lägga om trafiken till den östra sidan nu och öppnar därmed upp mot Oskarshallsgatan med dess verksamheter och bostäder igen, säger Peder Lundberg, projektledare på stadsbyggnadskontoret.

Så påverkas du – ska bli tydligare för gående och cyklister

Stadsbyggnadskontoret har fått in synpunkter kring och önskemål om att se över gång- och cykelmöjligheterna i området under området, något som stadsbyggnadskontoret ser över tillsammans med Södra Munksjöns Utvecklings AB (Smuab).

–Vi strävar efter att man ska kunna ta sig fram smidigt på cykel eller till fots under byggtiden, men förstår att det kan upplevas otydligt och trångt. Vi samarbetar och har en löpande dialog med Smuab som just nu även bygger Skeppsbroparken intill Munksjön. Vi tittar tillsammans på lösningar för att underlätta framkomligheten för de som går och cyklar i området, säger Mikael Enarsson, verksamhetschef på utvecklings- och trafikavdelningen.

–Vi har också förståelse för att bilköerna stör just nu, men ser positivt på att arbetet går enligt tidplan så att arbetet inte pågår under längre tid än beräknat.

Under byggtiden kommer framkomligheten på Jordbrovägen och närliggande vägar som Kämpevägen, Barnarpsgatan och E4 att påverkas. Jordbrovägen hålls öppen med ett körfält tillgängligt i båda riktningarna. Fastigheter och verksamheter i området kommer vara tillgängliga under hela byggtiden. Gående kan ta sig fram på minst en sida av vägen och busshållplatsen Kämpevägen har tillfälligt flyttats 100 meter i riktning mot centrum.

Läs mer om projektet:
https://www.jonkoping.se/jordbrovägen

Framtidens Jordbrovägen

Jordbrovägen ska på sikt byggas om som en del i utvecklingen av Södra Munksjön i stort. Kommunen äger inte marken på västra sidan av Jordbrovägen idag och det kommer tas fram en ny detaljplan för det området innan den permanenta byggnationen kan ske. Trafiksäkerheten behöver dock ökas här omgående, därför bygger kommunen om vägen nu.

Läs mer om utvecklingen av Södra Munksjön och Jordbrovägen:
https://sodramunksjon.se/stadsutveckling/allman-platsmark/jordbrovagen-och-bebyggelsen-runt-om.html

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Del av Jordbrovägen sett från norr. En byggskylt finns i förgrunden med texten "Här blir vägen mer trafiksäker".
I vecka 39 går ombyggnationen av Jordbrovägen in i etapp två, vilket innebär att arbetet förflyttas till den västra delen av Jordbrovägen och trafiken leds om till östra sidan. Foto från 19 september 2024.
Ladda ned bild
Kartbild som visar en befintlig väg samt illustrationer som visar framtida utformning av vägen.
Kartbilden visar Jordbrovägens nya utformning och var de tre övergångsställena kommer placeras. Bild: WSP
Ladda ned bild

Jönköpings kommun

I Jönköpings kommun arbetar omkring 13 000 medarbetare för att ge våra drygt 146 000 invånare välfärd och service av hög kvalitet. Läs mer om våra verksamheter på kommunens webbplats.

Följ Jönköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Jönköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye