AcadeMedia

Nobla-elever tog hem brons i Nordiskt mästerskap i schack

Dela

Nordiska mästerskapet i schack för fyrmannalag, upp till mellanstadiet, har avgjorts i Bodö i Norge och Sveriges lag som bestod av elever från Noblaskolan Hagaberg genomförde tävlingen med bravur och erövrade en hedervärd tredjeplats. 

Elever från Noblaskolan Hagaberg firar bronsplatsen i schack NM med sin lärare
Elever från Noblaskolan Hagaberg firar bronsplatsen i schack NM med sin lärare

Noblaskolan Hagaberg, som är en del av Academedia, vann det svenska skolmästerskapet i schack i Stockholm tidigare i år, vilket ledde till att de fick representera Sverige i det Nordiska mästerskapet som avgjordes i Bodö i Norge i helgen som gick. Varje nordiskt land ställde upp med ett lag var, de som kvalificerat sig genom att ha vunnit mästerskapet i respektive land. Det var totalt sex lag där alla mötte alla. Eric Blomberg, Julius Magnusson, Lucas Ricatti, Albin Alenius och Jan Eklöf slutade på tredjeplats efter att ha besegrat Danmark, Finland och arrangörslaget Bodö. Det blev förlust mot Norge, som vann tävlingen och mot Island som knep silvermedaljen.

– Jag har fått äran att följa grabbarnas framfart på schackbrädet ända sedan förskoleklass. Deras utveckling har varit magnifik, vilket beror på både deras eget intresse i kombination med stöttning både från skola och hemmet. Det finns oerhörda mervärden med att spela schack både kognitivt och socialt. De positiva effekterna gör spelet perfekt att använda inom skolan som ett pedagogiskt verktyg. Barn lär sig att tänka och när de sedan blir bättre så stärks självkänslan över att de lyckas med sina egna strategier. Schack är med andra ord oerhört mycket mer än bara ett spel. Det är en av anledningarna till varför vi satsar på skolschack, förklarar Andreas Backman, ansvarig för schackskolan och en del av Noblaskolan Hagabergs fritids- och resursteam.

– Vi är yra av lycka och jag är så stolt att jag håller på att spricka. Det ligger så mycket bakom de här framgångarna. Först och främst har vi sedan många år en gedigen satsning på schack på skolan med Andreas Backman som är en riktigt vass schacklärare som motorn i detta schackprojekt, sedan har vi ett mycket stort individuellt engagemang hos de här fem eleverna tillsammans med ett starkt stöd hemifrån. Deras resa fram till de här glänsande pokalerna är en enda lång framgångssaga kantad av jubel, fanfarer och konfetti, säger Henrik Lövstedt, rektor Noblaskolan Hagaberg.

– Killarna har varit fantastiska på att stötta och peppa varandra för att utvecklas som spelare och de har haft pedagogisk coachning från sin lagledare och skolan med rektor Henrik i spetsen. En stor eloge till Andreas som var en nyckelperson på resan och som har möjliggjort att killarna fått träna och utmana sig själva i schacktävlingar. Det är imponerande hur långt Albin, Eric, Lucas, Jan och Julius har lyckats komma i sitt schackspelande genom rätt coachning, inspiration och stöd från sin omgivning, vilket ledde dem till Nordiska mästerskapen i Norge och ett välförtjänt brons, avslutar Anna Alenius, som är förälder till Albin Alenius i schacklaget.

Nyckelord

Kontakter

Noblaskolan består av 14 för- och grundskolor som arbetar enligt devisen att elever som utmanas når längre. Genom en kombination av erfarna lärare, tydliga strukturer, trygghet och stöd ska eleverna få de bästa förutsättningarna för en bra skolgång. Noblaskolorna finns i Boden, Göteborg, Helsingborg, Kävlinge, Nacka, Salem, Sundbyberg, Solna, Tyresö, Täby och Västerås. Noblaskolan är en del av AcadeMedia.

Följ AcadeMedia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från AcadeMedia

Innovitaskolan och Pops Academy vinner Guldtrappan för digital skolutveckling12.9.2024 11:21:39 CEST | Pressmeddelande

Guldtrappan är en prestigefylld kvalitetsutmärkelse som tilldelas ett fåtal skolhuvudmän som ligger i framkant när det gäller att driva skolutveckling i en digital samtid. I år mottar Innovitaskolan och Pops Academy, båda en del av AcadeMedia, utmärkelsen för sitt målmedvetna och systematiska arbete med att integrera digitala verktyg i klassrummet för att förstärka lärandet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye