Region Norrbotten

Ärenden på regionala utvecklingsnämndens möte 25 september

Dela

Den regionala utvecklingsnämnden träffas för sammanträde 25 september. Här är en sammanfattning av några ärenden som tas upp.

Temaår 2025 – Barn och unga 

Utifrån Kulturplanen ska 2025 vara ett temaår. Föreslaget tema är Barn och unga. Enligt Barnkonventionen har alla barn och unga rätt till kultur. Ett temaår med fokus på barn och unga blir en konkret satsning för att tillgodose den rätten. 

Temaåret ger möjlighet att skapa långsiktiga och hållbara strukturer som stärker barns och ungas tillgång till kultur. I samband med kulturenhetens temaår genomför kulturaktörer aktiviteter och evenemang. Region Norrbotten avsätter personal, ger uppdrag åt kulturinstitutioner och ger verksamhetsbidrag och projektmedel för arbete med temaåret.  

Region Norrbottens stöd för Kirunas ansökan om europeisk kulturhuvudstad 2029 

Kiruna kommun har ansökt om att bli Europas kulturhuvudstad 2029. Den slutliga ansökan ska lämnas in i november. Regionala utvecklingsnämnden föreslås stödja Kiruna kommuns satsning. Kulturhuvudstadsåret och vägen dit har potential att skapa stora mervärden för hela Norrbotten.  

Nämnden ska ta ställning till ett förslag till avsiktsförklaring. Enligt förslaget ska Region Norrbotten bidra ekonomiskt till förberedelser och genomförande, om Kiruna skulle bli utsedd till kulturhuvudstad. En sammanställning av tidigare utfall visar att ett kulturhuvudstadsår har inneburit cirka 300–400 procent i Return on Investment (ROI) per investerad krona. Satsningen rymmer också möjligheten att jobba långsiktigt med kulturell utveckling och med att skapa ett attraktivt och levande samhälle. 

Regionala utvecklingsnämndens delårsrapport per augusti 2024 

Delårsrapporten redovisar händelser av väsentlig betydelse för perioden, ekonomiskt resultat samt måluppfyllelsen och förväntad utveckling. Enligt beslutsförslaget bidrar verksamheten på ett tydligt och ändamålsenligt sätt till Region Norrbottens strategiska mål för regional utveckling och kultur. 

Nyckelord

Kontakter

Janus BrandinRegional utvecklingsdirektör

Region Norrbotten leder och samordnar utvecklingsinsatser inom kultur, näringsliv och samhällsplanering.

Tel:0920-71098janus.brandin@norrbotten.se

Länkar

Om Region Norrbotten

Region Norrbotten arbetar för dem som bor och verkar i Norrbottens län. Vi styrs av invånarna genom allmänna politiska val. Region Norrbotten är länets näst största arbetsgivare. Vi har cirka 7 400 anställda, varav de flesta arbetar inom hälso- och sjukvården.

Region Norrbotten bedriver hälso- och sjukvård och tandvård. Vi jobbar med näringslivsfrågor, samhällsplanering och kultur.  På så sätt skapar vi förutsättningar för en god livsmiljö här i Norrbotten.

Följ Region Norrbotten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Norrbotten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye