Glädjande besked om nationell hjälplinje
Regeringen ger Folkhälsomyndigheten i uppdrag att utse och upprätta en nationell hjälplinje. Enligt uppdraget ska Hjälplinjen vara öppen dygnet runt och bemannas av legitimerad personal. Forssmed tror att en hjälplinje kommer vara på plats redan under hösten 2024.

- Idag kom äntligen nyheten som vi väntat på. Det är glädjande att Jakob Forssmed och regeringen lyssnat på oss, säger Conny Allaskog ordförande för NSPH.
NSPH har drivit frågan om att återupprätta den nationella hjälplinjen sedan den lades ner i januari 2020. Det senaste året har NSPH tillsammans med Suicid Zero och Funktionsrätt Sverige drivit en kampanj för att öppna den nationella hjälplinjen igen.
- Vi träffade Jakob Forssmed för drygt ett år sedan och har därefter haft löpande kontakt med Socialdepartementet för att visa att vi inte kommer glömma bort den här frågan. Den är alldeles för viktig för oss och våra organisationers medlemmar, säger Conny Allaskog.
Våra organisationers hållning har varit att en offentlig nationell hjälplinje, till skillnad från civilsamhällets stödlinjer, ska bemannas av legitimerad personal, som psykolog, socionom eller sjuksköterska. Den ska också kunna erbjuda omedelbar hjälp och/eller lotsa vidare inom hälso- och sjukvården vid behov.
- Det har varit ett stort tryck bland de stödverksamheter som drivs av våra medlemsorganisationer och av övriga civilsamhället. Många som ringer in har svårt att komma fram till de hjälplinjer som idag finns. Så får det helt enkelt inte fortsätta och därför har det varit viktigt för oss med en hjälplinje i offentlig regi, säger Conny Allaskog.
Civilsamhället fyller en oerhört viktig funktion i det medmänskliga stödet. Därför är det också glädjande att regeringen idag också meddelar att det kommer ytterligare medel till civilsamhället för att stärka arbetet med medmänskligt stöd.
- Att regeringen också satsar på civilsamhällets stödverksamhet gör att vi kommer fortsätta utveckla och driva arbete med medmänskligt stöd. Vi är övertygade om att de två uppdragen som presenterades av regeringen idag kommer rädda många liv varje år, säger Conny Allaskog.
Kontakter
Victor LundmarkKommunikatör, Press
Tel:073 530 31 49victor.lundmark@suicidezero.seHanna StrindlundKommunikationschef
Tel:076 889 41 25hanna.strindlund@suicidezero.seOm oss
Suicide Zero är en ideell organisation som sedan 2013 arbetar för att radikalt minska självmorden i Sverige. Varje år tar nära 1 500 människor sina liv. Det är fyra om dagen. I statistiken döljer sig föräldrar, syskon, barn, grannar, kollegor och vänner. Tiotusentals får varje år beskedet att någon de känner har tagit sitt liv. Vi gör allt för att lyfta frågan, identifiera samhällsbrister och sprida kunskap.
Följ Suicide Zero
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Suicide Zero
Motverka ensamhet viktig uppgift för kommunerna28.3.2025 11:43:42 CET | Debatt
Den nya nationella strategin mot ensamhet ger kommunerna en viktig draghjälp i arbetet med att förebygga självmord. Kommunerna bör nu i samarbete med civilsamhället stärka insatserna för att ge alla människor chansen att ingå i ett socialt sammanhang.
Nytt verktyg ska förebygga suicid i idrottssverige – Suicide Zero och Sirius Fotboll samarbetar för att främja psykisk hälsa hos idrottande ungdomar19.3.2025 09:01:00 CET | Pressmeddelande
Hundratusentals barn och ungdomar samlas varje vecka på idrottsanläggningar runt om i Sverige. Men trots att psykisk ohälsa hos unga ökar, saknar många klubbar verktyg för att hjälpa de som mår dåligt. För att stötta idrottsföreningar har Suicide Zero tagit fram Idrottshoppet, ett digitalt stödmaterial med verktyg för att förebygga suicid och främja psykisk hälsa. Tillsammans med allsvenska klubben IK Sirius lanseras även Hoppbollen, fotbollar med övningar från materialet som kan användas på träningar.
Sista chansen för dig som gjort journalistik om självmord19.2.2025 10:38:37 CET | Pressmeddelande
Sedan 2015 har Suicide Zero prisat de journalister, redaktioner, programledare och författare som under föregående år stått för den bästa journalistiken på temat självmord. Nästa vecka avslutas nomineringsperioden för årets utmärkelse, vilket innebär att det börjar bli hög tid att skicka in ditt bidrag.
Barn som förlorar en anhörig i suicid blir ofta utan stöd29.1.2025 08:54:31 CET | Debatt
Det är uppenbart att det behövs tydligare nationell styrning och samordning av efterlevandestödet, skriver företrädare för Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa, Riksförbundet för Suicidprevention och Efterlevandestöd och Suicide Zero.
Vem stod för 2024 års viktigaste rapportering om självmord? Dags att nominera till Våga berätta-priset!13.1.2025 10:25:41 CET | Pressmeddelande
Sedan 2015 har Suicide Zero prisat de journalister, redaktioner, programledare och författare som under föregående år stått för den bästa journalistiken på temat självmord. Utöver äran får huvudpristagaren också 10 000 kronor. Från och med idag är det möjligt att skicka in nomineringar!
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum