I veckan får 117 298 familjer en livsviktig present
Nu landar Suicide Zeros bok Livsviktiga snack i brevlådan hos 117 298 familjer runtom i landet där det bor en nioåring. Boken ger föräldrar verktyg och kunskap så att de tillsammans med sina barn kan öva på att sätta ord på sina känslor och uttrycka hur de mår – något som ökar chanserna till en god psykisk hälsa genom livet. Hittills har boken skickats ut till fler än 350 000 hushåll.

Forskning visar att barn som kan prata om känslor mår bättre. Det är en av de viktigaste skyddsfaktorer som finns, och minskar risken för allt från frånvaro i skolan och missbruk till depression och självmord längre fram i livet.
Boken är framtagen av organisationen Suicide Zero i samråd med ledande barnpsykologer, psykiatriker, läkare, kuratorer och forskare.
– Det senaste åren har vi sett många tecken på att allt fler barn och unga upplever besvär med sin psykiska hälsa. Som vuxna har vi ett ansvar att göra vad vi kan för att våra barn och unga utrustas med de verktyg som behövs för att möta livets utmaningar. Livsviktiga snack är ett exempel på att det inte behöver vara så komplicerat att komma igång, säger Anna Matzinger, projektledare för Livsviktiga snack på Suicide Zero.
Initiativet Livsviktiga snack lanserades år 2020. Hittills har boken skickats ut till fler än 350 000 familjer i Sverige. Dessutom har intresset från de som jobbar med barn, från BUP och ideella organisationer till lärare och elevhälsa, varit stort.
– Det har visat sig att Livsviktiga snack fyller ett stort behov, som faktiskt var ännu större än vi trodde. Vi vuxna har förstått att vi behöver vara med och rusta våra barn för livet, men vi vet inte alltid hur vi ska göra det. Livsviktiga snack ger oss kunskapen och peppen vi behöver för att komma igång, säger Anna Matzinger.
Uppdaterat innehåll och kortversion på flera olika språk
Sedan projektets start har boken och sajten uppdaterats med många nya tips och övningar. Boken finns också på enkel svenska (i pdf-format) och som kortversion på arabiska, engelska, och somaliska.
På sajten livsviktigasnack.se finns allt material i boken samt en ständigt växande kunskapsbank med tips, kunskap och praktiska övningar – gratis för alla nyfikna.
Projektet Livsviktiga genomförs med stöd bland annat Allmänna arvsfonden och Tim Bergling Foundation.
Mer information
För mer information och intervjuförfrågningar, kontakta gärna projektledare Anna Matzinger, anna.matzinger@suicidezero.se, 0707-17 18 50. Vi kan även hjälpa till att hitta lokala talespersoner, i de fall det finns.
Kontakter
Victor LundmarkKommunikatör, Press
Tel:073 530 31 49victor.lundmark@suicidezero.seHanna StrindlundKommunikationschef
Tel:076 889 41 25hanna.strindlund@suicidezero.seBilder
Om oss
Suicide Zero är en ideell organisation som sedan 2013 arbetar för att radikalt minska självmorden i Sverige. Varje år tar nära 1 500 människor sina liv. Det är fyra om dagen. I statistiken döljer sig föräldrar, syskon, barn, grannar, kollegor och vänner. Tiotusentals får varje år beskedet att någon de känner har tagit sitt liv. Vi gör allt för att lyfta frågan, identifiera samhällsbrister och sprida kunskap.
Följ Suicide Zero
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Suicide Zero
Motverka ensamhet viktig uppgift för kommunerna28.3.2025 11:43:42 CET | Debatt
Den nya nationella strategin mot ensamhet ger kommunerna en viktig draghjälp i arbetet med att förebygga självmord. Kommunerna bör nu i samarbete med civilsamhället stärka insatserna för att ge alla människor chansen att ingå i ett socialt sammanhang.
Nytt verktyg ska förebygga suicid i idrottssverige – Suicide Zero och Sirius Fotboll samarbetar för att främja psykisk hälsa hos idrottande ungdomar19.3.2025 09:01:00 CET | Pressmeddelande
Hundratusentals barn och ungdomar samlas varje vecka på idrottsanläggningar runt om i Sverige. Men trots att psykisk ohälsa hos unga ökar, saknar många klubbar verktyg för att hjälpa de som mår dåligt. För att stötta idrottsföreningar har Suicide Zero tagit fram Idrottshoppet, ett digitalt stödmaterial med verktyg för att förebygga suicid och främja psykisk hälsa. Tillsammans med allsvenska klubben IK Sirius lanseras även Hoppbollen, fotbollar med övningar från materialet som kan användas på träningar.
Sista chansen för dig som gjort journalistik om självmord19.2.2025 10:38:37 CET | Pressmeddelande
Sedan 2015 har Suicide Zero prisat de journalister, redaktioner, programledare och författare som under föregående år stått för den bästa journalistiken på temat självmord. Nästa vecka avslutas nomineringsperioden för årets utmärkelse, vilket innebär att det börjar bli hög tid att skicka in ditt bidrag.
Barn som förlorar en anhörig i suicid blir ofta utan stöd29.1.2025 08:54:31 CET | Debatt
Det är uppenbart att det behövs tydligare nationell styrning och samordning av efterlevandestödet, skriver företrädare för Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa, Riksförbundet för Suicidprevention och Efterlevandestöd och Suicide Zero.
Vem stod för 2024 års viktigaste rapportering om självmord? Dags att nominera till Våga berätta-priset!13.1.2025 10:25:41 CET | Pressmeddelande
Sedan 2015 har Suicide Zero prisat de journalister, redaktioner, programledare och författare som under föregående år stått för den bästa journalistiken på temat självmord. Utöver äran får huvudpristagaren också 10 000 kronor. Från och med idag är det möjligt att skicka in nomineringar!
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum