Upplands-Bro kommun

Upplands-Bro kommun deltar i beredskapsveckan

Dela

På måndag startar årets nationella beredskapsvecka. Upplands-Bro kommun deltar genom flera aktiviteter för invånare, medarbetare, näringsliv och civilsamhälle.

Årets nationella beredskapsvecka är snart här. Det allvarliga säkerhetsläget och det svenska NATO-medlemskapet angår oss alla. I Upplands-Bro kommun tar vi tillfället i akt att lyfta hur hela samhället kan jobba bättre tillsammans i kris och vid höjd beredskap.

– Det är mycket viktigt att kommunen har en god beredskap och kan fungera även vid en allvarlig samhällsstörning eller höjd beredskap. Det är även angeläget att vi som bor här har hemberedskap så att vi klarar oss en vecka om en kris inträffar. Beredskapsveckan är ett bra tillfälle att lära sig mer om vad man behöver tänka på, säger Fredrik Kjos (M), kommunstyrelsens ordförande.

Veckan inleds med att kommunen samlar ett hundratal personer som representerar olika samhällsaktörer till ett rundabordssamtal: näringsliv, myndigheter, politik och civilsamhälle. Tillsammans kavlar vi upp ärmarna och tar fram idéer för hur samverkan bör fungera i en kris.

– Vi höjer vår förmåga, inom kommunen och i hela samhället. Vi behöver alla bidra till ett starkt skydd av Sverige och det är avgörande att vi gör det tillsammans. Ett starkt totalförsvar innebär att både vårt civila försvar och vårt militära försvar är starkt, säger Ida Texell, kommundirektör i Upplands-Bro.

Aktiviteter för alla

Årets tema för beredskapsveckan är ”sätt i gång”, en uppmaning till var och en att ha hemberedskap, det vill säga att kunna klara sig en vecka i kris utan samhällets hjälp. Upplands-Bro kommun bjuder in allmänheten till kunskapshöjande aktiviteter.

  • Panelsamtal om att stärka sin hemberedskap tillsammans med grannarna
  • Öppna dialogtillfällen om trygghet, säkerhet och beredskap
  • Föreläsning: Krisberedskap genom tiderna
  • Beredskapsdag på Kungsängens torg för stora och små

Film och podd

Tillsammans med överste Gustaf Dufberg, regementschef för Livgardet i Upplands-Bro, samtalar kommundirektör Ida Texell i en film om det svenska NATO-medlemskapet, försvarsvilja och hur vi stärker vår gemensamma motståndskraft. Filmen med hela samtalet släpps i kommunens youtubekanal under beredskapsveckan.

Det blir också flera specialavsnitt om beredskap i kommunens podd ”Bättre tillsammans – Upplands-Bro”. 

Gäster:

  • Anne Lagercrantz, vice VD på Sveriges television. Om SVT:s roll inom totalförsvaret.
  • Eric Fugeläng, överantikvarie och ställföreträdande riksantikvarie. Om vikten av att skydda vårt kulturarv i konflikter.
  • Andreas Thunberg, VD på Norrvatten. Om tillgång till rent vatten och vattenförsörjningen under kris och ytterst krig.
  • Erik Lagersten, särskild utredare för civil beredskap vid Region Stockholm. Om hur regionen organiserar sin krisberedskap.

Interna aktiviteter

Upplands-Bro kommun arbetar sedan länge med att stärka förmågan och beredskapen inom organisationen, det gångna året har till exempel all personal krigsplacerats för att säkra kommunens funktioner i händelse av höjd beredskap. 

Under beredskapsveckan genomförs interna aktiviteter i form av utbildningar och praktiska övningar i kommunens verksamheter. Både på ledningsnivå och i skolor, förskolor, på äldreboenden och inom vattenförsörjning.

Ta del av programmet för beredskapsveckan: www.upplands-bro.se/beredskapsvecka

Kommunens youtubekanal: www.youtube.com/upplandsbrokommun

Kommunens podd: www.upplands-bro.se/podd

Kontakter

Följ Upplands-Bro kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Upplands-Bro kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye