Lyssna på vår forskning – populärvetenskap i kortformat på Kulturkvarteret i Örebro
Kockar utan luktsinne, metoder som stoppar skjutningar och nya läkemedel mot bröstcancer. Det är några av rubrikerna när Örebro universitet firar 25 år och bjuder in till populärvetenskapliga föreläsningar på Kulturkvarteret i Örebro.

Över femhundra gymnasieelever från Örebro och Karlskoga har redan anmält sig till arrangemanget på Kulturkvarteret på fredag, där de får ta del av populärvetenskapliga föreläsningar om allt från mikroplaster och preventivmedel till sugardejting, framtidens arbetsmarknad och nya metoder för att bekämpa brott.
– Vi vill att eleverna ska få en känsla för hur det är att läsa på universitetet – och så hoppas vi att de ska få upp ögonen för hur spännande det kan vara med forskning, säger Anna Asplund, projektledare för Örebro universitets 25-årsfirande.
Större lokal och bättre ljud
Under lördagen slår Kulturkvarteret upp dörrarna för allmänheten när sex forskare vid Örebro universitet bjuder på kostnadsfria och teckentolkade föreläsningar. Den här gången kommer föreläsningarna att flytta in i Volymen, den största hörsalen på Kulturkvarteret.
– Föreläsningarna kommer också att sändas på scenen ute i foajén, men för den som vill lyssna i en lugnare miljö och ta del av teckentolkningen rekommenderar vi att komma i god tid och ta en sittplats i Volymen, säger Anna Asplund.
Här är lördagens rubriker:
Kan en kock sakna smaksinne?
Åsa Öström, professor i måltidskunskap med inriktning sensorik, om betydelsen av sensorisk förmåga och varför det är viktigt att kunna beskriva smakupplevelser.
Sitt mindre och rör dig mer – vad är den optimala balansen?
Andreas Nilsson, forskare i idrottsvetenskap, berättar om hur balansen mellan stillasittande och fysisk aktivitet påverkar vår hälsa och hur mycket motion vi egentligen behöver för att må bra.
Rädda planeten - bli vegan
Johanna Björklund, forskare i miljövetenskap, om klimatsmart mat, djur som är miljöhjältar och om varför du faktiskt kan göra skillnad.
Förebygga grovt och dödligt våld
Karin Hellfeldt, forskare i kriminologi, om vad Sverige kan lära av skjutningar i USA och om varför brottsförebyggande måste börja redan i barndomen.
TBE – är det nödvändigt att vaccinera sig?
Magnus Johansson, professor i biomedicin, berättar om sin TBE-forskning, utvecklingen av ett mer effektivt vaccin och vikten av att vaccinera sig mot viruset.
Från biologi till nya läkemedel mot bröstcancer
Anna Göthlin Eremo, forskare i biomedicin, berättar om hur kunskap om cancervävnadens biologi kan leda fram till nya läkemedel och varför vi behöver så många olika behandlingsalternativ för en sjukdom.
Fakta:
Föreläsningarna för gymnasieelever arrangeras fredag den 27 september mellan 10.00–13.30 i Volymen på Kulturkvarteret. Föranmälan krävs. Läs mer och se programmet här.
Föreläsningarna för allmänheten äger rum lördag den 28 september mellan 11.30–14.00 i Volymen på Kulturkvarteret. Fri entré, ingen föranmälan. Se hela programmet här.
Media är välkomna båda dagarna.
Nyckelord
Kontakter
Anna AsplundKommunikatör
Tel:019303784Tel:0706 453784anna.asplund@oru.seAnna LorentzonKommunikatör
Tel:019 302118Tel:0737 621943anna.lorentzon@oru.seBilder

Länkar
Om oss
Örebro universitet är ett bredduniversitet med starka professionsutbildningar och forskning som spänner över 36 ämnen inom alla vetenskapliga fält. Vi har 15 000 studenter, 85 utbildningsprogram på grundnivå och avancerad nivå och ett stort utbud av fristående kurser. Örebro universitet har samlat spetskompetens inom tre profilområden: AI och robotik, Mat och hälsa och Föroreningar och samhälle.
Följ Örebro universitet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Örebro universitet
Adapt utmanar Sveriges lärosäten för att möta ökat behov av kompetensutveckling2.4.2025 08:03:25 CEST | Pressmeddelande
Anställda kan gå en poänggivande kurs utan att först bli antagna. Alumner får tillgång till öronmärkta platser, medan lärare ges övertidsersättning för undervisning. Det är några av experimenten som projektet Adapt ska testa för att möta industrins behov av livslångt lärande.
Debatten bygger sällan på forskning – men har haft stor påverkan på lärarutbildningen1.4.2025 08:45:22 CEST | Pressmeddelande
Mediedebatten om svensk lärarutbildning har skapat en bild av kris och styrts av journalister, politiker och opinionsbildare – medan lärarutbildarna har haft en undanskymd roll. Det visar ny forskning vid Örebro universitet. – Vi ser att debatten sällan bygger på forskning men den har ändå haft stor påverkan på lärarutbildningens utveckling, säger Nadia Moberg, forskare i musikpedagogik.
Så fungerar yrkesverksamma lärare i utbildningen av lärare27.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
De adjungerade adjunkterna bidrar med den verklighetsnära, autentiska utbildningssituationen till universitetets utbildning och forskning. Det konstaterar Björn Tolgfors, forskare i idrottsvetenskap, som i en studie följt upp att yrkesverksamma lärare blev en del av lärarutbildningen vid Örebro universitet.
God hörsel och syn kan stärka hjärnans funktion hos äldre26.3.2025 07:00:41 CET | Pressmeddelande
När vi åldras försämras vår kognitiva förmåga – det blir svårare att minnas, orientera sig i tid och rum och lösa problem. Men god hörsel och syn har en positiv inverkan på äldres kognitiva förmåga. Det visar Andreea Badaches doktorsavhandling i handikappvetenskap vid Örebro universitet.
Brist på kunskap om HPV – hos både barn och föräldrar24.3.2025 09:27:10 CET | Pressmeddelande
– Både föräldrar och barn har bristande kunskap om HPV och vaccinering, säger Eva Runngren, forskare i omvårdnadsvetenskap vid Örebro universitet. Hon vill att både föräldrar och barn ska få bättre möjligheter att ta informerade beslut.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum