Sigtuna kommuns recept på tryggare och lugnare skolrestauranger
Mer än var femte elev i Sverige hoppar över skollunchen. Otrygghet och utsatthet gör att många äter någon annanstans. Eller inte alls. Sigtuna kommun har tagit ett helhetsgrepp om matupplevelsen och sett en tydlig förbättring.
Ett gäng skolungdomar sitter runt dukade bord med nybakat bröd, kaffe, juice och bakelser framför sig. Mysbelysningen och loungemusiken är på. De är inbjudna till finfrukost i skolrestaurangen på Ekillaskolan i Märsta. Det är skolans kökschef Adam Brolund som bjudit in. För han vill veta vad eleverna tycker om maten och restaurangen.
Det här var i våras och är ett av flera exempel på hur Sigtuna kommun arbetat för att öka trivseln i skolrestaurangerna.
- När vi fick sitta tillsammans i en lugn och avslappnad miljö kunde de berätta för mig hur de faktiskt upplever lunchsituationen. Vi i personalen fick positiv feedback kring vårt bemötande och hur maten smakar. Vi fick också veta att mångas relation till mat idag handlar om halvfabrikat, något som vi jobbar hårt för att ändra på, säger kökschef Adam Brolund.
Den senaste tiden har flera nationella undersökningar visat att elever ofta hoppar över skollunchen för att de känner sig otrygga i matsalen.
- Om vi vill ha tryggare skolmiljöer måste vi prata med eleverna, finnas nära till hands och lyssna på vad de säger. Om de lär känna oss som lagar maten och jobbar i restaurangerna vågar de också be om hjälp och tycka till om både maten och trivseln, säger Adam Brolund.
Att bygga relationer mellan kökspersonalen och eleverna har varit avgörande för att skapa trygga skolrestauranger. Det menar kommunens dietist Camilla Lindström.
- På en av våra andra skolor, St. Olofs skola, har alla klasser till exempel fått hjälpa till med lunchen i skolköket. Vi har märkt tydlig skillnad på hur eleverna bemöter kökspersonalen och varandra i restaurangen. Det är svårt att slänga mat på golvet eller skräpa ned när du känner personerna som behöver städa upp efter dig, säger Camilla Lindström.
För lunchrasten är mer än bara en lucka mellan lektioner. Om de används rätt kan skolmåltiderna både göra skolan tryggare och eleverna mer nyfikna på mat. Och ofta hänger de här två sakerna ihop.
- Sedan vi började prata mat med eleverna och bjuda in dem till köket har restaurangerna blivit mycket lugnare. De är mer intresserade av vårt arbete i stort. Vi har byggt upp ett förtroende och eleverna kan både lita på att maten smakar bra och att vi alltid finns nära till hands, säger Adam Brolund.
Sigtuna kommuns insatser för tryggare skolrestauranger
- Finfrukost. Alla klasser på Ekillaskolan i Märsta bjöds in till finfrukost i våras. Där fick de prata med kökschef Adam Brolund om hur de upplever lunchsituationen.
- Lärande kökskunskap. Alla klasser på St. Olofs skola i Sigtuna har fått hjälpa till med lunchen i skolköket, två till fyra elever åt gången.
- Måltidskompisar. På kommunens låg- och mellanstadieskolor har de elever som vill fått hjälpa till under lunchen när förskoleklasserna kommit för att äta. Det här har stärkt sammanhållningen mellan årskullarna och de yngre barnen har till exempel vågat be de äldre om hjälp under raster eftersom de redan känner varandra.
- Introduktion för förskoleklass. Barnen som ska ta steget från förskola till skola bjuds tillsammans med sina föräldrar in till gemensam middag i skolrestaurangen. Där får de prova att ta mat från buffén, lära sig hitta bestick, glas och servetter samt vilket håll man går för att hitta diskinlämningen.
-
Miljön i restaurangerna. I skolrestaurangerna har kommunen jobbat med bland annat flöden, avgränsningar och ”rum i rummet”. Syftet är att eleverna aldrig ska behöva sitta mitt i en matkö eller där många passerar för att lämna disk, samt att de ska kunna sitta mer i fred och ostört.
Nyckelord
Kontakter
Sofia NylanderKommunikatör Sigtuna kommun
Tel:073-666 34 98sofia.nylander@sigtuna.seBilder
I Sigtuna kommun bor 52 000 invånare. De bor i någon av tätorterna Märsta, Sigtuna, Rosersberg eller på den levande landsbygden. Sigtuna är Arlandakommunen med Sveriges största flygplats.
Följ Sigtuna kommun
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sigtuna kommun
Sigtuna museum slår ännu ett besöksrekord20.12.2024 16:19:28 CET | Pressmeddelande
Smycken som ser ut som museiföremål, nöjd kund-garanti och storytelling. Sigtuna museum fortsätter att använda sig av nya grepp för att sänka tröskeln till sina utställningar – och har i år haft fler besökare än någonsin.
Han blir Sigtuna kommuns högst uppsatta tjänsteperson9.12.2024 19:03:21 CET | Pressmeddelande
Daniel Lindqvist blir ny kommundirektör i Sigtuna. Det blev klart under kommunstyrelsens sammanträde på måndagskvällen den 9 december.
Invånarnas välmående i fokus i Sigtuna kommuns budget för 202529.11.2024 07:00:50 CET | Pressmeddelande
I Sigtuna kommuns budget för 2025 kommer 185 miljoner kronor att öronmärkas för att rusta upp befintliga idrottslokaler – samt uppföra nya. Dessutom fortsätter arbetet med att alla invånare ska känna sig trygga och inkluderade i sina livsmiljöer.
Sigtuna kommun ska ansöka om Visita-certifiering av restaurang- och livsmedelsprogrammet22.11.2024 08:41:50 CET | Pressmeddelande
Sigtuna kommun har beslutat att ansöka om att Arlandagymnasiets restaurang- och livsmedelsprogram ska Visita-certifieras. Utbildningen ska därmed få en kvalitetssäkring som garanterar eleverna en relevant utbildning som leder vidare ut i arbetslivet och möter besöksbranschens behov.
Klart: Sigtuna Vårdcentral är Humlegårdens nya hyresgäst8.11.2024 10:03:16 CET | Pressmeddelande
Lättakut, barnavårdscentral och gynekologi mitt i Sigtuna stad? Det här blir verklighet för invånarna i vår, när kommunens nya hyresgäst slår upp dörrarna till Humlegården. Nu står det nämligen klart att hyresgästen blir Sigtuna Vårdcentral.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum