Så skyddar du fritidshuset under vintern
Hösten är här och många stänger sina fritidshus för vintern. Det finns flera saker husägare kan göra för att undvika tråkiga överraskningar och slippa stora kostnader. Konsumenternas Försäkringsbyrå tipsar om hur man minskar risken för skador på huset och förklarar hur försäkringarna gäller.
Ha koll på värmen
På vintern ökar risken för vattenskador till följd av frysta rör. Elpriserna har de senaste åren varit höga och det kan vara lockande att stänga av eller att sänka värmen i huset inför vintern. Men det kan leda till omfattande frys- och vattenskador.
- Försäkringsbolagen rekommenderar att man har en grundvärme på omkring 15 grader. Sänker du värmen ytterligare utan att vidta åtgärder kan du anses ha varit oaktsam och riskerar att få en lägre ersättning från försäkringen. I värsta fall kan du bli helt utan ersättning, säger Camilla Kågström, jurist och boendeexpert på Konsumenternas Försäkringsbyrå.
Vid frysskador är självrisken oftast högre än vid andra vattenskador och kan i vissa fall bli mycket hög, upp till 20 procent av skadans kostnad. Som regel gör försäkringsbolagen även åldersavdrag på ytskikt, rör och installationer som inte är helt nya.
- Om du sänker värmen finns det några saker du bör göra, som till exempel att stänga av huvudvattenkranen och tömma vattenledningarna. Mycket kan hända i ett obebott hus. Se till att minska risken för skador och titta till ditt hus regelbundet, säger Camilla Kågström.
Undvik skadedjur och brandskador
Innan du lämnar fritidshuset är det bra att städa ordentligt eftersom smuts och matrester kan locka till sig skadedjur. Råttor och möss kan gnaga sönder elledningar, vilket i värsta fall kan starta en brand. Se till att täta springor och hål så att de inte kommer in i huset.
Brandskador kan också inträffa i samband med åskoväder. Dra ut alla kontakter i vägguttagen.
Fritidshus är vanligtvis fullvärdeförsäkrade. Om huset brinner ner till grunden så är huvudregeln att ett likvärdigt hus, men med rationella metoder och material, ska byggas upp på befintlig grund.
Förhindra inbrott
Den standard som idag finns i fritidshus börjar alltmer närma sig standarden i den permanenta bostaden när det kommer till vitvaror, hemelektronik och möbler. Detta gör fritidshuset attraktivt för inbrottstjuvar, speciellt under vintern när det är mörkt och obebott.
Skulle du få ett inbrott i fritidshuset så finns det ett skydd i det så kallade bortaskyddet i din hemförsäkring upp till ett visst maxbelopp, men inte för stöldbegärliga saker. Det kan också ingå ett skydd för ditt lösöre i din fritidshusförsäkring, men för smycken och stöldbegärlig egendom är ersättningen ofta begränsad.
- Töm huset på värdefulla saker och lås in verktyg och trädgårdsredskap som är attraktivt för tjuvar tipsar Camilla Kågström.
Tips för att minska skador
- Stäng av huvudvattenkranen.
- Töm vattenledningarna och låt kranarna stå öppna.
- Töm varmvattenberedaren och pumpar, spola wc-stolen så att vattenbehållaren töms.
- Häll frostskyddsvätska i diskho, tvättställ, golvbrunnar och wc-stol.
- Städa fritidshuset ordentligt och täta springor och hål.
- Dra ut kontakter ur eluttagen.
- Se till att ha godkända lås, även på altandörr och eventuellt garage.
- Töm fritidshuset på värdesaker.
- Besök fritidshuset regelbundet eller be en granne att hålla koll.
Nyckelord
Kontakter
Camilla KågströmJurist, boendeförsäkringar
Tel:079-143 59 49camilla.kagstrom@konsumenternas.seOm Konsumenternas Försäkringsbyrå
Konsumenternas Försäkringsbyrå ger oberoende och kostnadsfri vägledning inom försäkring och pension. Vi har hjälpt konsumenter sedan 1979. Vi är en stiftelse som har Konsumentverket, Finansinspektionen och Svensk Försäkring i vår styrelse. Välkommen till konsumenternas.se
Följ Konsumenternas
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Konsumenternas
Inför Black Week och julhandeln: Köp ingen onödig försäkring21.11.2024 07:30:00 CET | Pressmeddelande
Black Friday närmar sig och handeln lockar med erbjudanden inför julen. Det kan kännas tryggt att köpa till en extra försäkring när man handlar dyra varor. Men det är sällan nödvändigt. De flesta konsumenter har redan ett bra försäkringsskydd.
Så gäller försäkringen vid våld i nära relationer18.11.2024 07:30:00 CET | Pressmeddelande
I samband med Orange Day uppmanar FN världen att manifestera mot våldet mot kvinnor. Hemmet är en plats där man ska känna sig trygg, men så är inte fallet för alla. Den som blivit utsatt för våld i en nära relation kan ha rätt till ersättning genom sin hemförsäkring.
Försäkringsexperterna: Studenter behöver en egen hemförsäkring14.8.2024 07:30:00 CEST | Pressmeddelande
I dagarna flyttar många hemifrån för att studera på universitet och högskolor. Många unga vuxna saknar kunskap om försäkringar och riskerar att bli oförsäkrade, ibland utan att veta om det. Det kan få allvarliga konsekvenser. Oberoende Konsumenternas Försäkringsbyrå tipsar om vilka försäkringar som studenter behöver.
Skydda ditt hus från skyfall och översvämning28.6.2024 11:05:14 CEST | Pressmeddelande
Efter solsken väntas nu skyfall eller kraftiga regn i delar av Sverige. Skyfall, som är vanligast under juli och augusti, orsakar många skador på fastigheter. Drabbade husägare kan få ersättning från villaförsäkringar och andra boendeförsäkringar, men med vissa begränsningar. Vår boendeexpert tipsar om hur man minskar risken för skador på hus och förklarar hur försäkringarna gäller.
Cykelstöld - stora skillnader i ersättning från försäkringsbolagen26.6.2024 07:25:00 CEST | Pressmeddelande
Så här års ökar cykelstölderna. De flesta hemförsäkringarna täcker cykelstölder men det är stora skillnader i vilken ersättning som betalas ut för en stulen cykel. Det visar en jämförelse av Konsumenternas Försäkringsbyrå.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum