Granskningsnämnden friar TV4:s program Kalla fakta
Granskningsnämnden friar Kalla faktas program Undercover i trollfabriken, om en granskning av Sverigedemokraterna, som sändes den 7 respektive 14 maj.
De uppmärksammade programmen anmäldes av bland andra Sverigedemokraterna och av Myndigheten för psykologiskt försvar (MPF). I programmen tog en journalist under täckmantel anställning på mediekanalen Riks och på Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning och filmade med dold kamera.
Granskningsnämnden bedömer att Kalla faktas beskrivningar av anonyma trollkonton på sociala medier - som var kopplade till SD:s kommunikationsavdelning - var sakligt framställda. Det fanns också grund för att innehållet som delades kan utgöra desinformation.
Nämnden friar även när det gäller MPF:s anmälan. Varken förekomsten av uttalandena från myndighetens medarbetare i programmen eller vad myndigheten anfört i övrigt medför att programmen strider mot kravet på saklighet (24/02166).
TV4 har krav på saklighet
Nämndens prövning gäller i det här fallet kravet på saklighet. I TV4:s sändningstillstånd finns kravet att uppgifter som är av betydelse för framställningen i ett program ska vara korrekta. Framställningen får heller inte får vara vilseledande, till exempel genom att väsentliga uppgifter utelämnas.
Det ingår inte i nämndens uppgift att pröva omständigheterna kring tillkomsten av ett program eller reportrars arbetsmetoder. Flera anmälares kritik om wallraffande som journalistisk arbetsmetod och mot klippningen av programmen har därför inte prövats av nämnden. För TV4 finns inte något krav på opartiskhet. Vad anmälarna tagit upp om att programmen var vinklade och partiska till nackdel för SD i nära anslutning till ett Europaparlamentsval har därför inte heller bedömts av nämnden.
Fällda ärenden
- Inslag i SVT:s Aktuellt fälls för missvisande uppgift om att den utredning som omnämndes hade granskat FN-anställdas kopplingar till terrororganisationer (24/01980).
- Inslag i SVT:s Sportspegeln om klimathot mot skidsporten fälls för osaklig uppgift om förekomsten av konstsnö (24/02452).
Övriga friade ärenden
- Inslag i SVT:s Rapport om Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning (24/02271).
- Inslag i SVT:s Rapport om vargstammen (24/01758).
- Inslag i SVT:s Lilla Aktuellt om en flicka i Gaza (24/01789).
- Inslag i SVT:s Rapport om förbud mot eldning av trädgårdsavfall (24/01948).
- Inslag i SVT:s Muren med ett påstående i frågesporten (24/02119).
- Inslag i SR:s Studio Ett med en författare till en bok om en penningtvättsskandal (24/02115).
- Inslag i SR:s Ekot om avverkning av naturskogar längs den svenska fjällkedjan (24/02408).
Nyckelord
Kontakter
PresskontaktMediemyndigheten
Tel:08 -580 070 00presskontakt@mediemyndigheten.semediemyndigheten.seLänkar
Om oss
Granskningsnämnden för radio och tv är ett självständigt organ inom Mediemyndigheten som har till uppgift att pröva om de som sänder radio och tv följer de regler som gäller för sändningarna. Program som prövas av nämnden kan antingen frias, frias med kritik eller fällas. Mediemyndigheten lyder under regeringen och tillhör Kulturdepartementets ansvarsområden.
Följ Mediemyndigheten
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Mediemyndigheten
Granskningsnämnden fäller inslag i Nyhetsmorgon2.12.2024 13:53:23 CET | Pressmeddelande
Granskningsnämnden fäller ett inslag i TV4:s program Nyhetsmorgon för felaktiga beskrivningar av vad som framkommit i en granskning av Kalla fakta. Inslaget fälls mot kravet på saklighet.
Granskningsnämnden fäller Ekot18.11.2024 11:42:17 CET | Pressmeddelande
Sveriges Radios sändning i Ekot den 1 juli 2024 fälls för missvisande beskrivning av var området Golanhöjderna ligger. Inslaget strider mot kravet på saklighet.
Unga tar del av nyheter på sociala medier men utan tillit4.11.2024 09:08:18 CET | Pressmeddelande
Mediemyndighetens årliga rapport Mediekonsumtion 2024 visar att nyhetskonsumtionen i Sverige fortfarande är på en hög nivå. Hos de yngre ökar användandet av sociala medier som nyhetskälla trots att de inte helt litar på informationen.
Nationell konferens om barns och ungas trygghet på nätet24.10.2024 10:58:50 CEST | Pressmeddelande
Den 25 oktober anordnar Safer Internet Centre i Sverige en nationell konferens om ” Ett bättre internet för barn”. Safer Internet Centre drivs av Mediemyndigheten, Bris och ECPAT.
Mediebranschens omsättning minskar visar ny rapport23.10.2024 10:26:12 CEST | Pressmeddelande
Förra året minskade den svenska mediebranschens intäkter från reklam. Dessutom höll hushållen hårt i sina plånböcker under lågkonjunkturen. Det innebar att försäljningsintäkterna minskade för många radio-, tidnings- och tv-bolag. Det visar Mediemyndighetens nya rapport Medieekonomi 2024.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum