Uppsnabbat från regionstyrelsen den 24 september
Region Uppsala får kansli för samordning inför höjd beredskap och krig
Om det skulle bli höjd beredskap eller krig i Sverige ska landets 21 regioner fortsätta sköta sina ordinarie uppdrag – men också stödja Försvarsmakten, framför allt när det gäller sjukvård. För att klara detta krävs att regionerna planerar tillsammans och samordnar sina resurser. Navet i samordningsarbetet blir en gemensam stab med ett gemensamt kansli: regionernas nationella samordning, planering och ledning (NSPL).
Region Uppsala ska delta i det regiongemensamma arbetet Nationell samordning, planering och ledning (NSPL). Detta beslutade regionstyrelsen vid sitt möte. Liknande beslut förväntas fattas i övriga svenska regioner. Det kommer även att inrättas ett nationellt kansli - och detta kommer att placeras i Uppsala.
Bakgrunden till beslutet är att Sverige nu bygger upp totalförsvaret för att uppnå en samordnad nationell förmåga, och en förmåga att verka tillsammans med allierade nationer inom NATO. Sveriges 21 regioner ansvarar för flera samhällsviktiga funktioner såväl i fredstid som vid höjd beredskap och krig. Regionernas ansvar inom totalförsvaret kräver samverkan med andra regioner, kommuner, privata aktörer och statliga myndigheter. Idag saknas dock gemensamma strukturer för totalförsvarsplaneringen mellan regionerna, vilket leder till en fragmenterad planering som är svår att överblicka. Därför behövs NSPL, enligt ärendets handlingar.
En gemensam kanslifunktion för samordning och planering av regionernas verksamhet vid höjd beredskap och krig ska alltså inrättas. Kansliet kommer att tillhöra Region Uppsala som har erbjudit sig att vara värd för verksamheten. Kansliet kommer vara placerat på Ledningskontoret, medarbetare kommer dock att vara placerade både i Uppsala och i andra delar av Sverige. Rekrytering av personal till kansliet påbörjas när regionerna har fattat beslut om att ingå i samarbetet. I juni 2025 beräknas de första personerna påbörja sin anställning. Kansliets personal kommer att krigsplaceras hos Region Uppsala.
Slottsgränd 1 tänks bli nytt mötescenter för Region Uppsala
Vid sitt möte beslutade regionstyrelsen att anslå högst fyra miljoner kronor till ett programarbete för ombyggnation av fastigheten Fjärdingen 29:1, belägen på Slottsgränd 1. Samtidigt upphävde man ett tidigare fattat beslut om försäljning av fastigheten. Tanken är nu i stället att Region Uppsala ska börja använda fastigheten aktivt igen.
Tidigare har en förstudie genomförts, med syfte att utreda förutsättningarna för att åter ta fastigheten i bruk som lokaler för sammanträden, utbildning/övning och representation. Förstudien visade att fastigheten är i behov av relativt omfattande renovering efter att ha varit tomställd en längre tid. Den beräknade kostnaden uppgår till 43,2 miljoner kronor, för att återställa och modernisera fastigheten till gott och hållbart skick.
Då Region Uppsala har en brist på lokaler av denna typ bedöms det, enligt ärendets handlingar, vara en god investering för att tillföra regionen nya lokalytor. Samtidigt kan man då minska inhyrningen av externa lokaler för sammanträden och representation. En renovering av fastigheten höjer också fastighetens marknadsmässiga värde.
2015 fattades beslut om att sälja Region Uppsalas tre fastigheter i området, som tidigare bland annat fungerade som ledningskontor. I slutänden såldes dock bara två av tre fastigheter och Fjärdingen 29:1 blev därför kvar i regionens ägo. Det nu aktuella projektet beräknas pågå under cirka två år, och lokalerna beräknas vara färdiga att tas i bruk i början av år 2027.
(L) yrkade på avslag och reserverade sig mot beslutet.
Prognos om minus 1,5 miljarder kronor
Region Uppsalas balanskravsresultat för helåret 2024 beräknas till närmare minus 1,5 miljarder kronor, efter utgången av augusti månad. Det innebär att helårsprognosen fortfarande är i stort sett oförändrad sedan april. Efter utnyttjande av resultatutjämningsreserven (RUR) på 500 miljoner kronor blir årets balanskravsresultat minus 999 miljoner kronor, vilket är 999 miljoner kronor sämre än budgeterat årsresultat.
Prognosen baseras på att pensionskostnaderna i stora drag är oförändrade. Regionens kostnader för hyrbemanning visar en tydligt nedåtgående trend. Samtidigt fortsätter dock kostnaderna för köpt vård, läkemedel och material att öka, på grund av både volym och det högre prisläget. Personalkostnaderna ökar för främst Akademiska sjukhuset och åtgärdsplanerna för sjukhuset bedöms inte få full effekt under året. Motsvarande ökning finns inte i skatteintäkterna och generella statsbidrag. Biljettintäkterna för busstrafiken väntas inte nå budgeterad nivå trots prisändringen i januari. Månatlig dialog sker med de förvaltningar som har en negativ prognos och arbete pågår i verksamheterna med olika besparingsåtgärder.
Initiativ om att upphäva beslut om hemförlossning avslogs
I augusti inkom Emilie Orring (M), Björn-Owe Björk (KD) och Malin Sjöberg Högrell (L) med ett initiativ till regionstyrelsen. De ville upphäva regionstyrelsens beslut om att en barnmorskeledd förlossningsenhet, samt regionfinansierad hemförlossning, ska införas i Region Uppsala. Vid sitt möte avslog nu regionstyrelsen initiativet.
Regionstyrelsen fick också en första dragning om hur projektarbetet går kring den nya förlossningsenheten, samt införandet av regionfinansierad hemförlossning. En genomförandeplan ska redovisas för regionstyrelsen i februari 2025. Senast under år 2026 ska arbetet vara klart.
(M), (KD) och (L) reserverade sig mot att initiativet avslogs. (M), (KD) och (L) reserverade sig även mot den lägesrapport som lämnades.
Initiativ om uppdaterad finanspolicy avslogs
I mars inkom Emilie Orring (M) till regionstyrelsen med ett initiativ om att Region Uppsalas finanspolicy borde uppdateras. Begränsningar av placeringar inom försvars- och vapenindustrin borde enligt initiativet tas bort. Detta på grund av en förändrad omvärld, och stora behov av försvarsinvesteringar. Vid sitt möte avslog nu regionstyrelsen initiativet.
Enligt svaret är vapen- och försvarsindustrin en sektor som på grund av låg transparens har en förhöjd risk för brott mot mänskliga rättigheter och korruption. Därför väljer Region Uppsala att även fortsättningsvis undvika placeringar i försvars- och krigsmateriel.
(M), (KD), (L) och (SD) reserverade sig mot beslutet.
Region Uppsala svarar åter på remiss om fyrspårets dragning
Region Uppsala har åter fått svara på en remiss från Trafikverket om vad Trafikverket kallar ”alternativa lokaliseringsförslag för Fyra spår länsgränsen Stockholm Uppsala-Söder Bergsbrunna”.
I sitt svar, som nu klubbades av regionstyrelsen, återkommer Region Uppsala till tidigare lämnade synpunkter. Det innebär bland annat att det är Region Uppsalas bedömning att det krävs åtgärder på den befintliga banan, vid Trunsta träsk och Knivsta station. Region Uppsala förutsätter också att de nya spåren anläggs parallellt med redan befintliga spår. Det är enligt svaret ett redan ingånget avtal, som ska fullföljas.
Region Uppsala understryker också vikten av en fungerande tågtrafik under byggtiden, då detta är helt avgörande för alla som reser längs sträckan Uppsala – Stockholm. Region Uppsalas bedömning är att den stora resandevolymen på tågen inte rimligen kan klaras med ersättningstrafik i form av buss. Nära samverkan med Region Uppsala är därför angeläget i ett tidigt skede.
Som vanligt finns svaret att läsa i sin helhet i de handlingar som bifogas detta utskick.
Revisorer får svar om krisberedskap och civilt försvar
Region Uppsalas revisorer har genomfört en granskning av regionens arbete med krisberedskap och civilt försvar. Den samlade bedömningen är att Region Uppsala till stor del har säkerställt en ändamålsenlig förmåga att bedriva hälso- och sjukvård, samt kollektivtrafikverksamhet, även under krissituationer, höjd beredskap och krig. Tydliga förstärkningar har gjorts och mycket arbete pågår på ledningsnivå. Det finns dock, enligt revisorerna, vissa brister och oklarheter om roller och ansvar för planering av utbildning och övning. De lämnade därför ett antal rekommendationer.
Vid sitt möte klubbade nu regionstyrelsen svaret till revisorerna. Region Uppsala konstaterar bland annat att det är respektive verksamhetschef som är ansvarig för utförandet av arbetet inom krisberedskap och civilt försvar inom sin del av organisationen, inklusive kontinuitetshantering, utbildning och övning. Som vanligt kan svaret läsas i sin helhet i de handlingar som bifogas detta utskick.
Nyckelord
Länkar
Uppsnabbat innehåller korta sammanfattningar av ett urval av de beslut som fattats i Region Uppsalas styrelser och nämnder. För en fullständig redovisning hänvisas till protokollet, som publiceras tillsammans med handlingarna till aktuellt möte.
Följ Region Uppsala
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Region Uppsala
Ändrade patientavgifter och biljettpriser efter årsskiftet27.12.2024 09:45:47 CET | Nyheter
Från den 1 januari 2025 ändras prislistan för patientavgifter i Region Uppsala. Då sänks också åldersgränsen för fri tandvård. Från den 8 januari gäller nya biljettpriser i kollektivtrafiken.
Uppsnabbat från sjukhusstyrelsen den 20 december20.12.2024 16:27:09 CET | Nyheter
Oförändrad årsprognos för Akademiska Efter november månad ligger årsprognosen för Akademiska sjukhuset kvar på minus 1,165 miljarder kronor, samma som föregående månad. Det framgår av månadsrapporten till sjukhusstyrelsen. Årsprognosen för Lasarettet i Enköping ligger på minus 20 miljoner kronor. Sjukhusstyrelsens egen verksamhet har en årsprognos på plus 25 miljoner kronor. Förstudie för ny vårdbyggnad på Lasarettet i Enköping Region Uppsala fortsätter att utreda förutsättningarna för en ny vårdbyggnad på Lasarettet i Enköping. Sjukhusstyrelsen beslutade att sätta av ytterligare 4,2 miljoner kronor för det fortsatta arbetet. (L), (M), (KD) och (SD) yrkade på återremiss. När detta avslogs yrkade man på att ärendet skulle skickas vidare till regionstyrelsen. Detta avslogs också. Initiativ om att möjliggöra ledsagare för synskadade besvarat Malin Sjöberg Högrell (L), Lotta Wiström (L), Svante Berg (M) och Alexandra Braf (KD) hade väckt ett initiativärende om ledsagning på Akademiska sjuk
Uppsnabbat från trafik- och samhällsutvecklingsnämnden19.12.2024 16:29:51 CET | Pressmeddelande
Beslut om riktlinjer för biljettkontroll Trafik- och samhällsutvecklingsnämnden fattade beslut om riktlinjer för biljettkontroller Nämndens beslut innebär bland annat att kontrollanterna på sikt ska genomföra kontroller i civila kläderSyftet med biljettkontrollen är att förebygga fuskåkande, öka antalet betalande resenärer och bidra till en trygg och trivsam resa för alla resenärer. Moderaterna reserverade sig mot beslutet med motiveringen att man önskar att en mer omfattande analys genomförts innan beslutet att införa riktlinjerna. Infrastruktursatsningar 2025 Nämnden fattade beslut om genomförandeplan för infrastruktursatsningar i regionen under år 2025 med utblick mot 2031. Genomförandeplanen är en konkretisering och fördjupning av den 2022 antagna Länsplanen för åren 2023- 2033. Bland det som ska genomföras märks utvecklingen av väg 55 mellan Uppsala och Enköping och genomförande av gång- och cykelväg längs väg 600 Utformning av väg 288 mellan Gimo och Börstil Nämnden fattade beslu
Beslut om riktlinjer för UL:s biljettkontroll19.12.2024 15:45:22 CET | Pressmeddelande
Biljettkontroller ombord på UL:s bussar och tåg ska genomföras med en flexibel och medmänsklig hållning och utgå från en tilltro till resenärernas vilja att göra rätt. Framöver ska kontroller också genomföras av civilklädda kontrollanter. Det framgår i de riktlinjer för biljettkontroll som trafik- och samhällsutvecklingsnämnden fattade beslut om den 19 december. Riktlinjerna börjar gälla 10 februari 2025.
Uppsnabbat från regionstyrelsen den 17 december17.12.2024 15:45:49 CET | Pressmeddelande
Region Uppsala antar riktlinje för kontroll av arbetssökande Vid sitt möte klubbade regionstyrelsen en ny riktlinje för kontroll av arbetssökande mot Polisens belastningsregister och misstankeregister. Den nya riktlinjen kommer att utöka antalet så kallade fakultativa registerutdrag från cirka 350 per år, till cirka 2 000 per år bara på Akademiska sjukhuset. Fakultativ registerkontroll skiljer sig från obligatorisk registerkontroll, som arbetsgivaren är skyldig att genomföra, genom att den är ett val som arbetsgivaren gör. Syftet med den nya riktlinjen är att upprätthålla säkerhet och trygghet för samtliga patienter och medarbetare inom regionens verksamheter. Samt därtill att motverka välfärdsbrottslighet. Av riktlinjen framgår att registerkontroll nu ska genomföras för alla arbetssökande som ska arbeta eller kan komma att arbeta med utsatta patientgrupper. Riktlinjen gäller alltså alla som arbetar patientnära. En ny faktor är att registerkontroll nu gäller om den anställde kan komma
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum