Sverigedemokraterna

SD: Gör det olagligt för partilotterier att anställa efterlysta

Dela
Alexander Christiansson (SD)
Alexander Christiansson (SD) Foto: Pelle T Nilsson/Swedish Press Agency

Inför torsdagens sammanträde i justitieutskottet i riksdagen avser Sverigedemokraterna lämna in ett utskottsinitiativ med syfte att göra det olagligt att anställa en kriminell person på flykt. Detta med anledning av den information som framkommit i samband med Socialdemokraternas lotteriverksamhet.

Under 2021 preskriberades över 100 fängelsedomar på grund av så kallad verkställighetspreskription, vilket inträder efter att ett visst antal år förflutit sedan en dömd person skulle ha inställt sig till verkställighet av straff. Under 2021 var 700 personer efterlysta, eftersom dessa inte inställts sig till verkställighet.

Frågan har aktualiserats på nytt i samband med de nyligen uppdagade uppgifterna kring Socialdemokraternas lotteriverksamhet, där tidningen Expressen kunde avslöja att en av cheferna som ledde säljverksamheten med lotter från deras kontor i Spanien samtidigt var efterlyst av polisen i Sverige. Detta då han inte infunnit sig för att avtjäna ett fängelsestraff.

Brottet främjande av flykt är idag ett uppsåtsbrott, vilket betyder att åklagaren måste leda i bevis att den misstänkte visste att personen som mottog hjälp var efterlyst. Brottet är dessutom begränsat på så sätt att det fordras medhjälp till fysisk flykt eller undangömning. Andra former av hjälp, så som till exempel att anställa en efterlyst person, är dock inte olagligt.

Sverigedemokraterna ser det som uppenbart att svensk lagstiftning inte innehåller de regler och verktyg som krävs för att hantera problemet. Inför torsdagens sammanträde i justitieutskottet i riksdagen kommer Sverigedemokraterna därför att lämna in ett utskottsinitiativ med syfte att kriminalisera anställandet av personer på flykt.

Kommentar från Alexander Christiansson (SD), talesperson med ansvar för frågan om partilotterier:

- Historien kring Socialdemokraternas lotteriverksamhet visar med all önskvärd tydlighet att svensk lagstiftning inte har hängt med. Det ska inte vara möjligt för politiska partier att använda underleverantörer som anställer grovt kriminella som är efterlysta i Sverige. Det är fullt rimligt att detta i lagens mening betraktas som medhjälp till att undanhålla sig från rättsliga påföljder.

En del i att genomföra straffskärpningar innebär möjliggörandet för arbetsgivare att kontrollera huruvida en viss person är efterlyst. Av integritetsskäl bör endast frågan om efterlysning framgå, däremot ingen information om grunden till efterlysningen.

Alexander Christiansson (SD):

- Samtidigt som vi skärper lagen är det viktigt att vi gör det enkelt för företag och aktörer att göra rätt. Arbetsgivare med goda avsikter ska kunna ha möjlighet göra ordentliga bakgrundskontroller på de personer som anställs, samtidigt som vi skickar tydliga signaler att det inte ska löna sig att samarbeta med aktörer som anställer personer som är efterlysta.

Se bifogat dokument för att ta del av utskottsinitiativet samt dess yrkanden i sin helhet.

Kontakter

Dokument

Följ Sverigedemokraterna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sverigedemokraterna

Tidöpartierna vill kalla SIDA till utrikesutskottet5.9.2024 13:30:14 CEST | Pressmeddelande

Information i media de senaste dagarna beskriver graverande uppgifter om att SIDA under ledning av dåvarande generaldirektör Carin Jämtin i samband med regeringsskiftet efter valet 2022 tog beslut som allvarligt försvårade den omläggning av svensk biståndspolitik som Tidöpartierna aviserat. De graverande uppgifterna måste redas ut och hanteras därefter. Vi kan aldrig acceptera att myndighetschefer driver egna politiska agendor och att det saknas rutiner för att så inte ska kunna ske. Därför är Tidöpartierna nu överens om att kalla SIDA till utskottet för att svara på frågor om hur hanteringen under Carin Jämtin gick till. Utrikesutskottets ordförande Aron Emilsson kommenterar: - Sverigedemokraterna och regeringspartierna har varit tydliga i sin kommunikation om hur biståndspolitiken ska läggas om. Att en myndighetschef då tar beslut om att aktivt försvåra för regeringen och Sverigedemokraterna i strid med nya regleringsbrev måste ses som anmärkningsvärt. Att det därtill sker till favör

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye