Unionen och LO har signerat avtal om etableringsjobb med Fremia
Unionen, LO och Fremia har ingått ett avtal om etableringsjobb. Etableringsjobb är en särskild anställning som ger långtidsarbetslösa och nyanlända en ny möjlighet att ta sig in på arbetsmarknaden.
Det var i november 2022 som Svenskt Näringsliv, LO och Unionen antog ett övergripande avtal om etableringsjobben. En förutsättning för att anställningsformen ska kunna användas är att träffa kollektivavtal på branschnivå.
Nu har Unionen, LO och Fremia tecknat centrala kollektivavtal, vilket medför att Fremias medlemsorganisationer kan teckna lokala avtal om anställningsformen.
– Ett etableringsjobb kan ge någon som står långt ifrån arbetsmarknaden möjlighet att skaffa sig de kunskaper och erfarenheter som krävs för att få en tillsvidareanställning. Vi tror att Fremia har många medlemsorganisationer som är intresse av att använda anställningsformen och att de har en stor potential att skapa många arbetstillfällen för den här gruppen, säger Martin Wästfelt, förhandlingschef Unionen.
– För våra medlemsorganisationer skapar etableringsjobb en stor möjlighet att trygga kompetensförsörjningen inom olika branscher. Samtidigt skapar det en väg in på arbetsmarknaden för många. De tecknade avtalen ger oss bättre förutsättningar att ta tillvara på den kompetens som redan finns i samhället, säger Jasmina Helander, förhandlingschef för välfärdsområdet på Fremia
– Idag finns det alldeles för många långtidsarbetslösa samtidigt som det råder brist på många yrkesgrupper. Ett etableringsjobb kan vara vägen till att skaffa sig de färdigheter och den kunskap som krävs för att bli anställd. Etableringsjobb ska som huvudregel leda till en tillsvidareanställning på heltid där den etableringsanställde arbetat, säger Veli-Pekka Säikkälä, LO:s avtalssekreterare.
För LO krävs att respektive LO-förbund antar avtalet som är tecknat mellan Fremia och LO. Överenskommelsen mellan Fremia och Unionen tydliggör vilka kollektivavtal som omfattas.
Fakta om etableringsjobben
Etableringsjobben kommer att erbjudas till två grupper av arbetssökande: nyanlända som varit i Sverige upp till tre år samt långtidsarbetslösa som stått utan jobb i två år eller mer. Genom etableringsjobb får arbetstagaren en kombination av lön från arbetsgivaren och ersättning från staten, så att den sammanlagda inkomsten är i nivå med lägsta lönen i ordinarie kollektivavtal. Kostnaden delas ungefärligt lika mellan staten och arbetsgivaren. Som längst kommer arbetstagaren att kunna ha ett etableringsjobb under två års tid. Därefter ska etableringsjobbet i normalfallet övergå i en tillsvidareanställning.
Kontakter
Unionen press
Välkommen att ringa vår presstelefon. Här svarar alltid någon av våra pressekreterare.
Unionen är Sveriges största fackförbund med över 700 000 medlemmar på 88 000 arbetsplatser. Vi är 27 000 förtroendevalda på drygt 15 000 arbetsplatser. Unionen finns för tjänstemän på den privata arbetsmarknaden och du hittar oss i allt från stora internationella koncerner till små familjeföretag, ensamföretag, organisationer och föreningar. Tillsammans är vi i Unionen den ledande kraften som skapar framgång, trygghet och glädje i arbetslivet.
Unionen press svarar på medias frågor om Unionen. Vi förmedlar kontakter till våra förtroendevalda och experter inom bland annat arbetsmiljö, kompetensutveckling, utmaningar i tjänstemännens arbetsliv, lön och jämställdhet.
Välkommen att kontakta oss!
Följ Unionen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Unionen
Strömmer, dags att tillsätta en utredning som skyddar privatanställdas integritet på jobbet20.11.2024 12:26:26 CET | Pressmeddelande
Var går egentligen gränsen mellan rimlig koll och överdriven kontroll av anställda? Den ökande digitaliseringen och användningen av arbetsverktyg möjliggör omfattande spårning av anställda. Många privata arbetsgivare använder sig av dessa möjligheter, vilket ger dem stor makt över sina anställda. Samtidigt som privatanställda tjänstemän har svårt att säga emot på grund av rädslan för repressalier. — Vi måste skydda anställdas rätt till integritet. Ingen ska vara rädd för att bli av med jobbet för att de säger nej till arbetsgivares orimliga kontrollåtgärder, säger Unionens förbundsordförande, Peter Hellberg.
Unionen har ny kanslichef15.11.2024 08:16:41 CET | Pressmeddelande
Unionens förbundsstyrelse har erbjudit tillförordnad kanslichef Malin Engström tjänsten som kanslichef för förbundet. Malin Engström har varit tillförordnad sedan den 14 juni och styrelsen är enig om att detta är ett val som stärker Unionen både som organisation och gällande det arbete som ska utföras för medlemmarnas räkning.
Så kan missmatchning på svensk arbetsmarknad lösas13.11.2024 10:45:00 CET | Pressmeddelande
Unionen konjunkturprognos som släpps idag visar tydligt att matchningen fungerar dåligt på svensk arbetsmarknad. För att komma till rätta med matchningsproblematiken krävs riktad arbetsmarknads- och utbildningspolitik som stärker arbetslösas möjligheter.
Unionens prognos: Hushållens köpkraft nyckeln till konjunkturuppgång13.11.2024 06:34:00 CET | Pressmeddelande
Ekonomin kommer att ta fart nästa år när hushållens köpkraft stärks och arbetslösheten vänder nedåt. Svensk industri utvecklas starkare än i flera konkurrerande länder och exporten förväntas fortsätta öka, det visar Unionens konjunkturprognos som släpps idag.
Pressinbjudan: Unionen släpper en ny konjunkturprognos8.11.2024 09:32:24 CET | Pressmeddelande
Onsdag 13 november släpper Unionen en ny konjukturprognos. Varmt välkommen till ett frukostseminarium där Unionens chefsekonom Tobias Brännemo ger Unionens bild av det ekonomiska läget inför avtalsrörelsen. Seminariet gästas av riksgäldsdirektör, tidigare statssekreterare och vice riksbankschef Karolina Ekholm.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum