Läkare Utan Gränser

Ny rapport: Chockerande antal gravida och barn dör i södra Darfur

Dela

En av de allvarligaste kriserna för mödrar och barn i världen pågår just nu i södra Darfur i Sudan. Det visar en ny rapport från Läkare Utan Gränser. I det konfliktdrabbade området dör nu barn och gravida, födande och nyblivna mammor av tillstånd som kan förebyggas. Läkare Utan Gränser är på plats, men vårdbehoven överstiger vida vad organisationen har möjlighet att hantera.

Anhar Hassan Mohammed Omar ligger i en sjukhussäng på ett sjukhus i Nyala, södra Darfur, Sudan. Breid henne står en medarbetade från Läkare Utan Gränser.
Anhar Hassan Mohammed Omar får vård på sjukhuset i Nyala, södra Darfur, Sudan. Abdoalsalam Abdallah/Läkare Utan Gränser

I rapporten "Driven to oblivion: the toll of conflict and neglect on the health of mothers and children in South Darfur" framkommer att mellan januari och augusti utgjorde mödradödligheten på två sjukhus i södra Darfur, där Läkare Utan Gränser arbetar, sju procent av den totala mödradödligheten på alla Läkare Utan Gränsers sjukvårdsinrättningar i hela världen under 2023. En screening av undernäring bland barn visade också en omfattning som låg högt över gränsen för en akutsituation.

— Det här är en kris som inte liknar något annat jag har sett, säger Gillian Burkhardt, läkare och ansvarig för Läkare Utan Gränsers arbete med sexuell och reproduktiv hälsa i Nyala i södra Darfur. Det är flera akutsituationer som inträffar samtidigt och nästan inga internationella organisationer finns på plats. Ett chockerande stort antal nyfödda barn, gravida kvinnor och nyblivna mammor dör av tillstånd som kan förebyggas, men nästan ingenting fungerar här längre.

Mellan januari och augusti dog 46 kvinnor i samband med förlossningar på sjukhusen Nyala Teaching och Kas i södra Darfur. Bristen på fungerande vårdinrättningar och kostsamma transporter gör att många kvinnor är svårt sjuka när de väl anländer till sjukhus. 78 procent av dödsfallen bland de gravida kvinnorna inträffade under de första 24 timmarna efter inskrivningen.

Kvinnor tvingas föda i ohälsosamma miljöer

Sepsis var den vanligaste orsakerna till mödradödlighet på de vårdinrättningar som Läkare Utan Gränser stöttar i södra Darfur. Bristen på fungerande vårdinrättningar tvingar kvinnor att föda barn i ohälsosamma miljöer utan tvål och steriliserade instrument. Sådana basprodukter hade kunnat förhindra infektioner som går att behandla med antibiotika.

— För en gravid kvinna från en by långt bort från sjukhuset tog det två dagar att samla ihop de pengar som hon behövde för att få vård, berättar Maria Fix, ansvarig för Läkare Utan Gränsers medicinska arbete i södra Darfur. När hon väl tog sig till en vårdcentral hade de inga mediciner så hon fick åka hem igen.

— Efter tre dagar försämrades hennes tillstånd men nu blev hon tvungen att vänta i fem timmar på transport. När hon kom fram till vår vårdinrättning befann hon sig i koma och hon dog av en infektion som hade kunnat förebyggas.

Krisen i södra Darfur omfattar även tusentals barn som befinner sig på gränsen till svält och död. Andra barn dör av tillstånd som kan förebyggas. Mellan januari och juni i år dog fyrtioåtta nyfödda barn av sepsis på två av Läkare Utan Gränsers vårdinrättningar, vilket innebär att en av fem nyfödda med sepsis inte överlevde.

I augusti screenades 30 000 barn under två år för undernäring i södra Darfur. Av dessa visade sig 32,5 procent vara akut undernärda, vilket är långt över världshälsoorganisationen WHO:s gräns för en nödsituation som är 15 procent. Av barnen som screenades var 8,1 procent gravt akut undernärda, det vill säga ännu allvarligare.

Sudan är en utmanande plats att arbeta på

Nyala, huvudstaden i södra Darfur, var länge ett nav för humanitära organisationer. Efter att kriget bröt ut i april 2023 har ytterst få organisationer återvänt. FN har fortfarande ingen internationell personal i staden, där Läkare Utan Gränser är en av få internationella organisationer på plats. Mellan januari och augusti tog Läkare Utan Gränsers team i södra Darfur emot 12 600 patientbesök av gravida och nyförlösta kvinnor och bistod vid 4 330 förlossningar.

I hela Sudan orsakar humanitära kriser ett enormt lidande. Samtidigt finns ytterst lite humanitärt stöd tillgängligt, konstaterar läkaren Gillian Burkhardt.

— Skillnaden mellan de enorma behoven av sjukvård, mat och basala tjänster å ena sidan, och den bristande internationella responsen å den andra, är skamlig. Vi uppmanar givare, FN och internationella organisationer att så snabbt som möjligt öka finansieringen och trappa upp insatserna.

— Vi vet att Sudan är en utmanande plats att arbeta på, fortsätter hon. Men om man väntar på att utmaningarna ska försvinna av sig själva kommer man ingenstans. För tusentals mödrar och barn är det redan för sent.

För att hantera den här krisen, och förhindra ytterligare dödsfall, måste FN agera beslutsamt. Bland annat måste personal och FN-organ återvända till Darfur och alla tillgängliga resurser och politiskt inflytande måste utnyttjas för att säkerställa att stödet når de behövande. Endast en samordnad internationell insats, stödd av robust finansiering och tryck på alla stridande parter, kan avvärja massvält och lindra lidandet för miljoner människor.

Nyckelord

Kontakter

Presstelefon

Kontakta oss gärna på vår presstelefon, gäller även kvällar och helger (ej sms).

Tel:+46 (0)708-33 77 40

Dokument

Länkar

Läkare Utan Gränser är en internationell medicinsk humanitär organisation som ger sjukvård och stöd till människor oavsett etnicitet, reigion eller politiska åsikter. Om du vill komma i kontakt med vår utsända personal eller ämnesexperter så kontakta oss på kommunikationsavdelningen - så hjälper vi dig efter bästa förmåga.

Följ Läkare Utan Gränser

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Läkare Utan Gränser

Ny rapport: Tvångsförflyttningar och våld leder till omfattande ohälsa på Västbanken6.8.2024 09:00:16 CEST | Pressmeddelande

Dödligt våld och tvångsförflyttningar av palestinier på Västbanken har stigit till en ny nivå sedan den 7 oktober. Rörelserestriktioner och vägspärrar leder samtidigt till att det blir allt svårare att bistå med vård. I en ny rapport från Läkare Utan Gränser berättar organisationens personal och patienter om våld, trakasserier och det ständiga förtrycket från israeliska soldater och bosättare.

Läkare Utan Gränser: Israel måste sluta döda civila28.5.2024 21:04:32 CEST | Pressmeddelande

Israels militära strategi med attacker mot tättbefolkade områden leder oundvikligen till ett stort antal civila dödsoffer. Landet måste nu omedelbart upphöra med offensiven i Rafah och de pågående attackerna över hela Gaza. Den uppmaningen riktar den medicinska humanitära organisationen Läkare Utan Gränser till FN:s säkerhetsråd som samlas i dag den 28 maj efter att Israel attackerat ett tältläger i en av de ”humanitära zonerna” i södra Gaza.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye