Svensk Innebandy

SIU-modellen uppdaterad: "Fylld av etablerad kunskap"

Dela

Svensk Innebandys Utvecklingsmodell (SIU) har funnits sedan 2012. Nu har modellen – som berör allt ifrån de yngsta spelarna till eliten och våra äldsta utövare – reviderats med färsk forskning och uppdateringar. 

"En gemensam grund att stå på när innebandyn ska bli det givna förstavalet för alla som vill leka, träna och tävla i idrott", säger Anders Jonsson, utvecklingschef på Svensk Innebandy.

Flickor high-fivear under en innebandymatch.
SIU berör allt från bredd till elit, från den yngsta till den äldsta individen inom Svensk Innebandy. Per Wiklund

Svensk Innebandys Utvecklingsmodell – SIU – är vår beskrivning för hur vi utövar idrott i allmänhet och innebandy i synnerhet och såg dagens ljus 2012. Under dessa tolv år har det skett ett gäng mindre förändringar men nu, ett decennium senare, görs den största revideringen någonsin där huvudmodellen och innehållet kommit att förändras mer påtagligt.

– Vi har dels gjort en uppdatering i enlighet med den senaste forskningen på de områden som SIU omfattar, dels sett över utformningen där vi lyfter fram ungefär samma saker som tidigare men inte uppdelat i lika många nyckelområden som förra modellen, säger Anders Jonsson utvecklingschef på Svensk Innebandy och fortsätter:

– Vidare har det tillkommit vissa saker som lyfter fram helheten med den goda idrottsmiljön och att hela föreningen och inte bara enskilda ledare behöver känna till SIU och förhålla sig till modellen. Det finns också ett antal uppfräschade och även helt nya bilder i materialet. 

I utvecklingsmodellen tydliggörs Svensk Innebandys vision att vara Folksporten för alla – alltid och visar att Svensk Innebandy har något att erbjuda för alla oavsett ålder, ambitionsnivå och förutsättningar. SIU är anpassad till biologisk ålder snarare än kronologisk ålder. 

– SIU är fylld av etablerad kunskap om vad som fungerar när det kommer till individers idrottsliga utveckling och för att alla ska känna sig välkomna och vilja spela innebandy hela livet, säger Anders Jonsson och förtydligar:

– Man kan säga att SIU sätter tonen för alla innebandyaktiviteter, alla åldrar och alla ambitionsnivåer, och ger oss en gemensam grund att stå på när innebandyn ska bli det givna förstavalet för alla som vill leka, träna och tävla i idrott.

Ta del av och lär dig mer om SIU genom att trycka här.

Nyckelord

Kontakter

Innebandy är en sport för alla och det ska vara enkelt att vara med. Alla ska kunna finna samma glädje i sporten oavsett förutsättning. Barn, ungdomar och motionärer ska känna likadant kring innebandy som dem som utövar den på elitnivå.

Över 500 000 svenskar spelar innebandy regelbundet i lag, på jobbet, med kompisar eller i skolan.
Det finns omkring 112 000 licensierade spelare och innebandyn är i dag Sveriges näst största lagidrott.

Följ Svensk Innebandy

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svensk Innebandy

Sverige föll i VM-finalen mot Finland – efter övertid15.12.2024 19:51:56 CET | Pressmeddelande

Det var tydligt att det var världens två bästa landslag som gjorde upp när det femtonde världsmästerskapet på herrsidan avgjordes i Malmö Arena. 68 minuter och 43 sekunder innebandy krävdes för att kora en vinnare. I övertidsspelet drog Finland det längsta strået och besegrade Sverige med 5-4. Finland blir därmed världsmästare för femte gången och Sverige får sin femte silvermedalj.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye