Naturskyddsföreningen släpper bok om Sveriges våtmarker
Reportageboken ”Våtmark” dyker ner i svenska våtmarker och skildrar hur de genom historien gått från bespottade träsk till klimathjältar.

– Det här är en berättelse om hur våtmarkerna skapat en flodvåg i samhällsdebatten. Vi släpper boken Våtmark för att belysa en tidigare bortglömd del av naturen och människorna som kämpar för våtmarkerna och alla arter som är beroende av dess existens, säger Beatrice Rindevall, ordförande för Naturskyddsföreningen.
Boken är skriven av Anna Froster, biolog, journalist och författare, med foton av Patrik Larsson och Roine Magnusson.
”Våtmark – En djupdykning i grumliga vatten” ger en historisk genomgång om våtmarkens betydelse för samhället och innehåller intervjuer med aktivister, forskare, bönder, byråkrater, biologer och människor som jobbat med att återställa våtmarker.
Våtmark är mark med vatten nära markytan under en stor del av året, samt områden med vegetation som kan växa i vatten. Våtmarker är artrika miljöer med en nyckelroll i ekosystemet. Bland annat fungerar de som kolsänkor och som livsmiljö för djur och växter.
Men nästan en fjärdedel av Sveriges våtmarker har försvunnit, vilket ökar utsläppen av växthusgaser. Syftet med att torrlägga våtmark har ofta varit att skapa jordbruksmark eller ökad skogsproduktion. Idag är cirka 600 arter som är beroende av våtmarker rödlistade.
– Torrläggningen av våtmarker har resulterat i stora koldioxidutsläpp och negativa konsekvenser för den biologiska mångfalden. Vi hoppas att boken Våtmark blir en ögonöppnare, säger Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen.
Mer information
- Boken ”Våtmark” finns nu i handeln och går att beställa på Naturskyddsföreningens hemsida här.
- Mejla press@bonnierforlagen.se för recensionsexemplar.
- I samarbete med Bonnier Fakta ger Naturskyddsföreningen årligen ut en bok om aktuella ämnen inom miljö och natur.
- Naturskyddsföreningens arbete för att återställa och bevara våtmarker har hittills bidragit till minst 300 hektar återställd våtmark.
Kontakter
Elin WilliamsPressekreterare
Tel:0705 95 78 09elin.williams@naturskyddsforeningen.seFölj Naturskyddsföreningen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen
Nej till Shein och Temu på klädbytardag24.4.2025 06:30:00 CEST | Pressmeddelande
På lördag är det dags för Naturskyddsföreningens årliga nationella klädbytardag. Att förlänga klädernas livslängd är en viktig klimatinsats. En nyhet i år är att plagg och accessoarer från Shein och Temu är portförbjudna.
Pressinbjudan: seminarium och debatt om strandskyddet 26 april23.4.2025 11:20:36 CEST | Pressmeddelande
Välkommen till Naturskyddsföreningens seminarium på Kungsbacka Outdoor Festival den 26 april där strandskyddsfrågan diskuteras och belyses ur olika perspektiv.
Extremt hög PFAS-halt i mest sålda rödvinet23.4.2025 10:12:34 CEST | Pressmeddelande
Systembolagets mest sålda rödvin innehåller extremt höga halter av PFAS-ämnet TFA – tusen gånger mer än i vanligt svenskt kranvatten. Det visar en ny europeisk studie av ett 50-tal europeiska viner, där Naturskyddsföreningen deltagit. Samtliga viner innehöll höga halter av TFA och nivåerna har ökat explosionsartat.
Här är vinnarna i SM i fågelholk 202516.4.2025 08:15:00 CEST | Pressmeddelande
Rekordmånga har röstat i årets SM i fågelholk. Nu står tre vinnare på prispallen och det är skolklasserna som gjort ”Vattenmelonen” i Vallentuna, ”Fyrholken” i Linköping och ”Korv Kiosk” i Göteborg.
Ny rapport: Vårlökar innehåller miljöskadliga bekämpningsmedel10.4.2025 08:25:01 CEST | Pressmeddelande
Vårblommande lökar som tulpan, krokus och påskliljor innehåller miljöskadliga bekämpningsmedel som är förbjudna inom EU. Det visar en ny granskning från Naturskyddsföreningen, som publiceras idag. Värst var tulpanlökarna där 7 av 7 undersökta lökar innehöll skadliga bekämpningsmedel. Bäst för miljön var de ekologiska lökarna.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum