KTH

Ny röntgenteknik kan rädda fler liv - KTH Innovation Award 2024 går till Mats Danielsson

Dela

Han har skapat revolutionerande medicinteknik som möjliggör tidig upptäckt av tumörer och snabbare behandling av inflammatoriska sjukdomar. Professor Mats Danielsson är mottagare av KTH Innovation Award 2024.

Foto: Patrik Lundmark

Mats Danielsson får utmärkelsen för sina bidrag till området medicinsk bildfysik, sin kreativitet, mod och uthållighet att gå från forskning till impact, och sin strävan att förbättra såväl livskvalitet som sjukvården.

– En stark tro på mänskligheten är grundläggande för att nå framgång, både inom forskning och företagande, säger Mats Danielsson, professor i medicinsk bildfysik på KTH.

Just nu arbetar han med två olika forskningsprojekt. Ett projekt som kan revolutionera sjukhustekniken inom så kallad molekylär avbildning och få stor betydelse för att upptäcka hjärt- och kärlsjukdomar och cancer i tidigare stadium. Det andra projektet syftar till att utveckla en ny högupplösande sensor för att öka kontrasten i medicinsk avbildning.

Mats Danielsson är också en framgångsrik entreprenör som har grundat flera medicinteknikbolag, och har över 100 godkända patent.

– Det är kul att ta en idé från skisser på en tavla till en klinisk prototyp. Och det är roligt när läkare vill använda tekniken, säger Mats Danielsson.

Som medgrundare till teknikbolagen Sectra Mamea AB och Prismatic Sensors har han själv valt att delta i processen med att ta sina forskningsrön till marknaden, från start till mål.

– Man får räkna med att många svåra problem dyker upp och därför tror jag på en innovationsprocess där forskaren är med hela vägen. Då tror jag att ett företag har större chans att lyckas.

 Om Mats Danielsson

  • Mats Danielsson tog magisterexamen i teknisk fysik vid KTH 1990. Fram till 1996 bedrev han forskning vid CERN i Schweiz och tog doktorsexamen 1996.
  • Därefter tillbringade han två år i Berkeley i Kalifornien på en postdoc-tjänst i medicinsk röntgenteknik.
  • Sedan 1999 har han varit anställd vid KTH, där han leder forskargruppen inom medicinsk fysik. Han är medgrundare till MedTechLabs, där ingenjörer och läkare samarbetar inom medicinsk forskning.

Om KTH Innovation Award
KTH Innovation Award delas ut till personer från KTH som genom nyskapande innovationer bidragit till ett bättre samhälle. Priset instiftades 2020 och möjliggörs av donationer från Spotifys vd och grundare Daniel Ek samt Mathias Uhlén, professor på KTH. Prissumman är 500 000 kronor.

Kontakter

Bilder

Foto: Patrik Lundmark
Ladda ned bild

KTH är Sveriges största och äldsta tekniska universitet. Forskning och utbildning omfattar såväl naturvetenskap som alla grenar inom teknik samt arkitektur, industriell ekonomi, samhällsplanering, historia och filosofi. På KTH finns studenter och forskare från hela världen.

KTH:s fem campus i Stockholmsregionen samlar över 13 000 heltidsstudenter, över 1 500 doktorander och 4 000 anställda. Mer om KTH: https://www.kth.se/om/fakta

Följ KTH

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från KTH

Totalförsvaret stärks genom samarbete mellan Försvarshögskolan, KTH och Handelshögskolan16.4.2024 15:55:35 CEST | Pressmeddelande

Samhällets krisberedskap vilar både på offentliga och privata aktörer – men privata företags skyldigheter och åtaganden är otydliga och beredskapen begränsad. Försvarshögskolan, KTH och Handelshögskolan i Stockholm inleder nu ett samarbete för att tydliggöra och utveckla näringslivets centrala roll som en del i totalförsvaret, förbättra samverkan mellan myndigheter och näringsliv, och stärka krisberedskapen i samhället.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye